MIROVNI PREGOVORI O SIRIJI: Sastanak sutra u Astani

22.01.2017. 08:42
Piše:
Srbija Danas/Tanjug
Astana / Izvor: Profimedia
U kazahstansku prestonicu dosad stigli specijalni izaslanik UN za Sirijiu, delegacije Rusije, Irana i Turske

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura stigao je u Astanu kako bi prisustvovao mirovnim pregovorima o Siriji koji će 23. januara biti održani u kazahstanskoj prestonici, što je potvrdio portparol Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana Anuar Žajnakov.

- De Mistura je stigao sinoć u Astanu - rekao je Žajnakov i dodao da se očekuje i dolazak delegacije sirijske opozicije.

OSTALI SU SAMO DUGMIĆI! Ruski avioni zbrisali položaje IS u Siriji (VIDEO)

Ruska novinska agencija TAS S navodi da bi u pregovorima trebalo da učestvuju predstavnici sirijske vlade i opozicije koja je pod oružjem, kao i delegacije zemalja koje igraju ključnu ulogu u razrešenju sirijskog sukoba. Dodaje se da će konačna lista učesnika tek biti objavljena, kao i da su delegacije Rusije, Irana i Turske već stigle u glavni grad Kazahstana.

Američki Stejt department saopštio je juče da neće poslati delegaciju na pregovore o Siriji u kazahstansku prestonicu, a kao razlog su navedene hitne obaveze u vezi sa smenom vlasti u Vašingtonu.  Kako prenosi Rojters Vršilac dužnosti portparola Stejt departmenta Mark Toner rekao je da će Sjedinjene Američke Države na tim pregovorima predstavljati američki ambasador u Kazahstanu Džordž Krol.

EKSPLOZIJA U IZBEGLIČKOM KAMPU: Ne zna se tačan broj mrtvih

- S obzirom na to da smo imali predsedničku inauguraciju i obaveze u vezi sa smenom, delegacija iz Vašingtona neće učestvovati na toj konferenciji - naveo je Toner.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je insistirao na njihovom učešću u predstojećim pregovorima. Više o tome OVDE.

Piše:
Srbija Danas/Tanjug
22.01.2017. 08:42
Pogledajte više