NAPETO u Iraku: Nemiri i protesti u Basri se ne smiruju, ima mrtvih (VIDEO)

08.09.2018. 09:03
Piše:
Tanjug
Protesti, Basra / Izvor: Reuters
Demonstracije uperene protiv vladavine iračke političke elite

Građanski protesti zbog nezadovoljstva vladavinom iračke političke elite i korupcije pojačani su na jugu Iraka u protekla 24 sata, a demonstranti su upali u iranski konzulat u Basri dok je druga grupa nakratko uzela taoce u obližnjem postrojenju na naftnom nalazištu.

Protesti traju već pet dana, a kulminirali su upadom demonstranata u prostorije iranskog konzulata koje su oštećene, dok su istovremeno izvikivane parole protiv onoga što mnogi vide kao uticaj Irana na iračka politička pitanja, prenosi Rojters.

Izvori u snagama bezbednosti navode da je konzulat bio prazan kada su demonstranti upali unutra. Iračko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da žali zbog upada.

Druga grupa demonstranata upala je u postrojenje za preradu vode na naftnom polju "Zapadna Kurna 2" kompanije "Lukoil" i uzela dvojicu Iračana kao taoce, rekli su izvori u "Lukoilu" i iračkoj policiji, a prenosi Rojters.

Naftno polje Lukoila nalazi se 65 kilometara severozapadno od Basre, u kojem se nekoliko dana čuju detonacije.

Oni su dvoje Iračana držali oko jedan sat pre nego što su mirno napustili postrojenje, naveo je izvor u policiji. Incident nije uticao na prekid proizvodnje nafte.

Najmanje 12 demonstranata je poginulo otkada traju protesti koji su počeli u ponedeljak.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

 

Piše:
Tanjug
08.09.2018. 09:03
Pogledajte više