OČAJNI DŽIHADISTI: Bežali od smrti prerušeni U ŽENE! Stavili šminku, a zaboravili NAJBITNIJE (FOTO)

23.07.2017. 16:02
Piše:
Srbija Danas/Daily Mail
džihadisti / Izvor: Profimedia
Probali da se spasu iz Mosula

Iračka vojska oslobodila je Mosul, drugi najveći irački grad, proteravši većinu boraca Islamske države. Međutim, pojedini džihadisti su pokušavali da pobegnu koristeći zaista očajničke metode. Prema informacijama iz iračke vojske, neki su se odlučili čak i na to da se preruše u žene. Neki među njima su se istinski potrudili, ali neki nisu čak ni brade obrijali.

Sirijska vojska izašla na obale Eufrata: Nastavlja se potera za džihadistima duž reke! (MAPA)

Irački izvori objavili su ove fotografije anonimnog zarobljenika koji je nabacio brdo šminke na lice, a iz nekog razloga je dodao čak i tačke kako bi imitirale madeže. Odali su ga brkovi i bujne obrve.

Druge fotografije prikazuju muškarce čak sa grudnjacima u pokušaju da pobegnu kroz iračku vojsku prema slobodi. Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u oktobru 2016. počele veliku ofenzivu protiv Islamske države u Mosulu, gradu na severu zemlje, najvećem koji je bio pod kontrolom Islamske države u Iraku i u kojem je pre tri godine utemeljila svoj kalifat nad delovima Iraka i Sirije. Pad Mosula označio je i službeni kraj polovine kalifata.

U ofanzivi oslobađanja oštećene su hiljade zgrada u starom jezgru grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazali su satelitski snimci koje je u četvrtak objavio UN. U više od osam meseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovina, a hiljade su poginule. Razmere uništenja daleko su veće od očekivanog i obnova će verovatno koštati milijarde dolara, objavile su UN i procenile da je obnova potrebna za više od 5.500 zgrada u pomenutom jezgru. Islamska država srušila je pre nedelju dana, među ostalim, i Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat. Islamski ekstremisti zauzeli su Mosul u junu 2014. U susednoj Siriji traje ofanziva lokalnih boraca na Raku, "prestonicu" ID-a u Siriji.

Ostale vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/Daily Mail
23.07.2017. 16:02
Pogledajte više