ONI SU RUSKI SPECIJALCI: Prekaljeni borci koji krstare Sirijom! (FOTO/VIDEO)

12.12.2016. 13:56
Piše:
Srbija Danas
Rusija / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/Россия 24
Reč je o takozvanim SOF jedinicama.

U nedelju je ruska državna televizija VGTRK TV objavila video koji je donekle podigao veo tajnosti nad Jedinicama za specijalne operacije (SOF) ruskog Ministarstva odbrane  i njihovoj ulozi u sirijskom ratu. Reportaža je fokusirana na komandante SOF jedinica koje redovno rade u Siriji, pukovnika Vadima, čije ime bi mogla biti fiktivno, a njegovo prezime nije prikazano uopšte. Obraćajući se VGTRK dopisniku, komandant otkriva neke detalje o SOF misiji u Siriji. Na osnovu njegovih reči, primarni ciljevi operacija koje sprovode njihove jedinice u ovoj oblasti Bliskog Istoka mogu se sažeti na sledeći način:

Pružanje ruske vazdušne podrške sa ciljnom oznakom koja omogućava borbenim avionima i helikopterima obavljanje preciznih vazdušnih napada na položaje i pokrete različitih džihadističkih grupa.

Obavljanje specijalnih operacija iza neprijateljskih linija, koje uključuju prikupljanje obaveštajnih podataka i likvidaciju džihadističkih komandanata na terenu.

RUSI BOMBARDUJU PALMIRU! Na meti džihadisti Islamske države

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Uništavanje utvrđenih položaja džihadista i omogućavanja napredovanja sirijskoj vojsci.

Podrška sirijskoj vojsci u ključnim bitkama.

Pukovnik je opisao, u nekoliko reči, nivo tajnosti koja obuhvata sve operacije njegove jedinice.

- Moja žena čak ni ne pita gde sam i gde idem - rekao je on.

- Mislim da ona pretpostavlja - dodao je on odgovarajući na pitanje reportera o tome da li je pukovnikova supruga svesna njegovih zadataka u Siriji.

ZAVRŠNA FAZA BITKE ZA ALEP: Samo 5 odsto grada pod teroristima! (FOTO)

Značajan deo reportaže je posvećen opisu procesa borbene obuke SOF oficira. Svaki oficir se priprema za borbu u raznim područjima (pustinjama, šumama, planinama, vodama) svim vremenskim uslovima i u svako doba. Treba pomenuti da je prema uredbi koju je potpisao predsednik Ruske Federacije, pukovnik nagrađen najvećim ruskim priznanjem pod imenom: Heroj Ruske Federacije - medalju zlatne zvezde.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

Piše:
Srbija Danas
12.12.2016. 13:56
Pogledajte više