Poput SPARTANACA odolevaju KRVOŽEDNIM džihadistima: Šiiti herojski odbranili svoju ENKLAVU (MAPA/FOTO)

11.05.2018. 20:16
Piše:
Srbija Danas/South Front
sirijska vojska / Izvor: Profimedia
Al Kaida još jednom pokušala da ih iznenadi na prepad

Dana 11. maja, borci sirijskih Nacionalnih snaga odbrane (NDF) u opkoljenim gradovima al-Fuah i Kafrija u Idlibu odbili su napad radikalnih militanata na svoje položaje iz istočnog pravca, navode mediji Hezbolaha. Lokalni izvori kažu da je NDF izgubio jednog borca tokom borbi.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za neuspešen napad. Međutim, sirijski vladini izvori su javili da su napad izveli borci Hajat Tahrir al-Šama (HTS) i Džaiš al-Arara.

Fotografija ispod: Poginuli borac sirijskog Hezbolaha (NDF), stradao u borbama protiv Al Kaide, prilikom odbrane šiitske enklave u Idlibu

Kao odgovor na napad, avioni Ruskih vazduhoplovnih snaga izveli su niz napada na položaje HTS-a i Slobodne sirijske armije (FSA) u selima Al-Savagija, Taftanaz i Ram Hamdan istočno od al-Fue i Kafrije.

UDARILI bez milosti: Pogledajte šta je sve i kako Izrael bombardovao u Siriji (MAPA/FOTO/VIDEO)

Mapa ispod: Jedina tačka slobode u moru militanata Al Kaide - šiitska enklava Fua i Kafrija (Idlib)

Fua i Kafrija / Izvor: Foto: syria.liveuamap/Printscreen

Borci FSA su 17. marta izveli sličan napad na dva opkoljena grada. Tada je NDF odbio napad i ubio više od 15 boraca FSA.

Nedavno su mnoge radikalne ličnosti, uključujući i saudijskog klerika Muhameda al-Mohaisanija, pozvali na pokretanje napada na opkoljene gradove al-Fuah i Kafrije kako bi osvetili najveći poraz militanata u regionu Istočne Gute.

KRV, ZNOJ I SUZE: Pogledajte kroz kakav PAKAO RATA prolazi sirijska vojska u Damasku! (MAPA/VIDEO)

Zbog ovih pretnji, sirijski vladini aktivisti veruju da će preostali borci NDF i civili u gradovima al-Fuah i Kafrija možda biti evakuisani kasnije ove godine u okviru sporazuma iz Astane.

Vesti iz Idliba pogledajte OVDE.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i Jemena pogledajte OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/South Front
11.05.2018. 20:16
Pogledajte više