PRIČA O MOSULSKOM VIOLINISTI: Dok oko njega DŽIHADISTI seju SMRT, on prkosno svira VIOLINU (VIDEO)

23.04.2017. 17:51
Piše:
Srbija Danas/cdm.me
Mosulski umetnik / Izvor: Foto: Youtube/Printscreen/mStar Online Malaysia
U kompletnom haosu uspeva da opstane

Usred ruševina na drevnom mestu koje poštuju i muslimani i hrišćani u Mosulu, irački violinista Amin Mukdad održao je mali koncert u gradu koji je morao da napusti zbog ekstremista Islamske države.

Kurdi KRENULI na Raku, oslobođen put za Deir ez Zor

Formirana NOVA TERORISTIČKA ogranizacija u Siriji

Dok je Mukdad svirao muziku  koju je komponovao u tajnosti živeći pod strogim pravilima IS-a, eksplozije i pucnjava odjekivali su iz zapadnih dijelova Mosula gde se snage koje podržava SAD još uvek bore sa militantima IS-a.

KRVAVI SUKOBI: Posle višednevnih borbi sirijske snage PREOTELE grad od POBUNJENIKA!

- Ovo je mesto za sve, ne samo za jednu sektu. IS ne predstavlja religiju nego ideologiju koja uništava slobodu - rekao je za Rojters Mukdad i dodao da je sve povezano sa IS pogrešno.

Dvadesetosmogodišnji Mukdad Mosul je napustio nakon što su džihadisti IS-a banuli u njegovu kuću i zaplenili njegove instrumente uvereni u to da svojom muzikom  krši strogu interpretaciju sunitskog islama. Jednosatni koncert obeležava njegov povratak gradu koji je IS držao od 2014. Mukdad je rekao da je izabrao Joninu grobnicu ili džamiju proroka Junusa (biblijskog Jone) kao mesto koje simbolizuje  zajedništvo.

NOVE ŽRTVE U SIRIJI: U bombardovanju poginulo 19 civila, među njima troje dece, 120 ranjeno

iračka vojska / Izvor: Profimedia

- Želim poslati poruku svetu, ujedno i znak otpora terorizmu i svim ideologijama koje ograničavaju slobodu, da je muzika predivna  stvar - rekao je.

Mukdad je najavio vreme i mesto održavanja koncerta preko društvenih mreža, smeli korak u istočnom Mosulu u vreme dok militanti još uvek drže stari grad preko reke Tigar. Vojnici koji čuvaju mesto što leži pored ruševina drevne Nineve, isprva su odbili pristup nakon što je odjeknula eksplozija granate, kazavši da ne mogu jamčiti sigurnost. Kasnije su međutim popustili i pridružili se okupljenima koji su aplaudirali izvođaču.

- Koncert je bio poput sna - rekla je Tahani Saleh, koju su kao ženu militanti prisilili da odustane od studija.

OPASNA KUVANJA U IRAKU? Nemci neće poslati novu turu naoružanja iračkim Kurdima?!

Islamska država / Izvor: Profimedia

- Želela sam da dođem da bih poručila da život u Mosulu nije zaustavljen - rekla je.

- Vidite oko sebe sve to razaranje – no svejedno hoćemo radost, hoćemo muziku - dodala je Tahani.

Pod režimom IS-a, zabava je bila zabranjena. Uprkos militantima, Mukdad je i dalje svirao u svom domu, katkad sam, a katkad tiho u krugu svojih prijatelja muzičara, koji su redovno zatvarali prozore da ih se ne bi otkrilo.

Sirijska armija razbila džihadiste na severoistoku Damaska (FOTO)

Mosul / Izvor: Profimedia

- Prestao sam da sviram jer sam se previše bojao, ali Amin je nastavio - kazao je Hakam Anas, jedan od njegovih prijatelja koji je sa njim osnovao muzički klub.

- Pokušavali smo da ga uverimo da bi ga mogli čuti i ubiti – ali je nastavio svirati.

Jedne noći militanti su upali u Mukdadovu kuću, oduzeli mu sve instrumente i rekli mu da će biti kažnjen. Pobegao je u Bagdad gde i sada živi. Samo je dvadesetak ljudi, uglavnom mladića, došlo na Mukdadov koncert. Građani Mosula i dalje se boje, šest meseci od početka operacije kojom se IS isteruje iz Mosula.

- Mladim ljudima upravo ovo je potrebno - rekao je Abdula Taier.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/cdm.me
23.04.2017. 17:51
Pogledajte više