PRLJAVA IGRA IZRAELA! Netanjahu ZAKULISNIM RADNJAMA uspostavlja TOTALNU HEGEMONIJU - Putin MORA DA SE ODUPRE (FOTO/VIDEO)

05.03.2019. 11:00
Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
Benjamin Netanjahu / Izvor: Profimedia/ilustracija
Sudbinski susret za Bliski istok

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ima velikih problema kod kuće zbog optužbi za korupciju, a novi teški parlamentarni izbori održaće se uskoro, 9. aprila. Ali, u isto vreme i dalje je očito vrlo fokusiran na spoljnu politiku - naime, tokom prošlonedeljne posete Rusiji razgovarao je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o situaciji u regionu, a pritom je, kako tek sada prenose ruski izvori, posebno istakao kako su Iran i njegovi saveznici "najveća pretnja bezbednosti Bliskog istoka".

Usporio KURDSKI NAPAD na Baguz: Teroristi PRLJAVOM TAKTIKOM kupuju sebi vreme (FOTO)

Usporio KURDSKI NAPAD na Baguz: Teroristi PRLJAVOM TAKTIKOM kupuju sebi vreme (FOTO)

Ali, zar nije i Rusija na neki način saveznik Irana? Netanjahu oćigledno smatra da nije, ali svakako jeste Sirija, a Rusija je bez sumnje saveznik Sirije. Ipak, Netanjahu se očito ne libi reći šta misli. Pritom je nahvalio rusko-izraelsku saradnju ističući kako ona doprinosi regionalnoj stabilnosti.

Vladimir Putin i Sergej Šojgu, testiranje "avangarda", hipersoničnog sistema za navođenje / Izvor: Profimedia

Takav pristup je, u najmanju ruku, zanimljiv, iako je pun nelogičnosti i dvojakih izjava. Iz kancelarije izraelskog premijera tako poručuju da je Netanjahu rekao za vreme razgovora s Putinom kako je "povlačenje stranih snaga iz Sirije zajednički cilj i Rusije i Izraela".

Svakako, pitanje je na koje "strane sile" ovde misli izraelski premijer? Teško je verovati, na primer, da mu smeta američko vojno prisustvo u Siriji. Svakako, jasno je na koga Netanjahu misli kada kaže "strane sile" - na istog onog aktera kog smatra najvećom pretnjom u regionu - naravno, Iran. Bilo bi u neku ruku čak i fer kada bi neko pozvao na odlazak "svih" stranih sila iz Sirije, a to je u ovom trenutku i dalje poveći niz koji uključuje: američke snage, turske snage, ruske snage, iranske snage, pa u manjem broju čak i evuropske snage (primarno francuske), a na popis se mogu staviti i strani džihadisti koji i dalje operišu na prostoru Idliba.

KONAČNO! Određeno VREME POČETKA i GLAVNA META VELIKE OFANZIVE na Idlib, DOKAZI SU TU (FOTO/MAPA)

KONAČNO! Određeno VREME POČETKA i GLAVNA META VELIKE OFANZIVE na Idlib, DOKAZI SU TU (FOTO/MAPA)

Da Izrael želi Siriju bez Irana, to je sasvim jasno. Ali, upravo je Izrael doprineo sadašnjoj situaciji u kojoj je Iran znatno ojačao svoje prisustvo na teritoriji Sirije.

I šta sada misli da uradi po tom pitanju? Čini se kako se i dalje nada da bi mu Rusija mogla pomoći oko toga. Po povratku iz Moskve komentarisao je: "Predsednik Putin i ja dogovorili smo se oko zajedničkog cilja - povlačenje stranih snaga koje su stigle u Siriju od početka građanskog rata. Dogovorili smo se kako ćemo formirati zajedničku radnu grupu s ciljem ostvarenja tog ishoda, uz sudelovanje i drugih strana".

Izraelska vojska / Izvor: Profimedia/ilustracija

Izraelsko-ruski odnosi su svakako poprilično testirani, u mnogo navrata, tokom osam godina rata u Siriji. Najviše prošle godine u septembru kada je srušen ruski teretni vojni avion Il-20. Tehnički je srušen od strane sirijskih protivvazdušnih snaga, ali Rusija kao jedinog krivca vidi Izrael čiji su F-16 lovci u to vreme izvodili napad na prostoru sirijske zapadne provincije Latakija (sirijske snage ciljale su izraelski, a pogodile greškom ruski avion). Pritom je poginulo 15 ruskih vojnika.

KOALICIJA ZLA ponovo baca ZABRANJENE BOMBE: Nišane Islamsku državu, a POGAĐAJU CIVILE

KOALICIJA ZLA ponovo baca ZABRANJENE BOMBE: Nišane Islamsku državu, a POGAĐAJU CIVILE

Malo je reći da je Rusija bila ljuta zbog toga, ali odgovor i nije bio odveć žestok - po brzom postupku su dostavili Siriji svoj napredni protuzračni sistem S-300 kako bi se ovi adekvatnije branili od Izraela. Ali, taj sistem, o kojem se  puno govori već godinama, barem što se tiče dostupnih i proverenih informacija, nijednom nije aktiviran - štaviše, još uvek se ne zna ništa o njemu (a Izrael je od onda ponovo u više navrata ciljao Siriju, iako se, očekivano, drže podalje od ruskih vojnih snaga u Latakiji).

Vladimir Putin / Izvor: Profimedia/ilustracija

Povodom prošlonedeljne Netanjahuove posete Moskvi visoki neimenovani izraelski zvaničnik rekao je u razgovoru za lokalne medije kako su Rusija i Izrael uspešno prevladali tu krizu u bilateralnim odnosima koja je nastala zbog rušenja ruskog vojnog aviona.

Šta to znači? Da je sve po starom? Više-manje, naročito ako se pita Netanjahu. Štaviše, on se po povratku iz Moskve pohvalio kako upravo njegov blizak odnos s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom omogućava da Izrael ima "sistem" koji mu dozvoljava napade na prostoru Sirije bez da u isto vreme zbog toga bude u problemima s Rusijom. Drugim rečima, Netanjahu ističe kako je Putin taj koji Izraelu omogućava da vodi svoju agresiju na prostoru Sirije.

AMERIKA PONOVO PRETI SANKCIJAMA: Insistiraju da Siriju napuste iranski vojnici!

AMERIKA PONOVO PRETI SANKCIJAMA: Insistiraju da Siriju napuste iranski vojnici!

Ako je tako, a sve jasno upućuje na to da to i jest tako - onda to može značiti samo jedno: Rusija vidi nekakvu korist u izraelskom slabljenju iranske snage u Siriji. Koliko su izraelski napadi učinkoviti, ostaje pitanje, sprečavaju li oni zaista "ukopavanje" Irana ili samo slabe logističku rutu slanja oružja prema Hezbolahu u Libanu?

Što se tiče Rusije, zašto bi njima smetalo iransko prisustvo u Siriji imajući u vidu kako su ipak godinama ratovali protiv zajedničkog neprijatelja? Jesu, ali ratovanje se sada ubrzano primiče kraju, a sledeći "rat" mogao bi biti za uticaj nad posleratnom Sirijom, nad samim Damaskom. Možda Moskva i Teheran nisu spremni "bratski deliti" taj uticaj? Jer prigodne alijanse i taktika balansiranja ipak imaju svoje limite - jasno je šta Izrael predstavlja za Iran (i obrnuto). Stoga kada Netanjahu kaže da je Rusija ta, odnosno njegovo prijateljstvo s Putinom, razlog zašto izraelska vojska sme tući po iranskim ciljevima u Siriji, to ne može proći neopaženo u Teheranu.

Naravno, uvek postoji i alternativna teorija o tome da Izrael nešto sme samo zato što je Izrael. Možda u tome nešto i ima, ali ako i ima, nema previše. Treba se setiti dana neposredno pre i neposredno nakon rušenja ruskog Il-20. U danima pre Izrael je intenzivno bombardovao Siriju gde god im se prohtelo, citirajući i tada rusko dopuštenje. Ali, nakon greške nad istočnim Mediteranom izraelskih vazdušnih snaga nije bilo nigde, niti nad Libanom čiji vazdušni prostor tretiraju kao da je njihov.

IZRAEL NAPAO SIRIJU: Zbog PODMUKLOG UDARA preti EKSPLOZIJA Bliskog istoka - Iranci RASPOREĐUJU TRUPE (FOTO)

IZRAEL NAPAO SIRIJU: Zbog PODMUKLOG UDARA preti EKSPLOZIJA Bliskog istoka - Iranci RASPOREĐUJU TRUPE (FOTO)

Cela izraelska vojna mašinerija je utihnula, pritajila se i čekala i nekoliko nedelja da vide ljuti li se Putin odistinski ili će ga to uskoro proći. Da Izrael sme nešto "samo zato što je Izrael" drsko bi odgovorili Rusiji da ne mare za Il-20 incident jer, na kraju krajeva, niti ga nisu oni srušili, te bi nastavili već idući dan po starom ciljajući iranske i pro-iranske snage po Siriji. Činjenica da nisu, činjenica da su čekali da se Moskva "ohladi", ukazuje na to da isto odobrenje mora imati nekakve elemente ruskog strateškog razmišljanja u širem kontekstu Sirije kao geopolitičke arene.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

"CIRKON" I "SATANA" Ovo je smrtonosno oružje kojim je Putin zapretio Americi (VIDEO)

      

 

Piše:
Srbija Danas/Advance.hr
05.03.2019. 11:00
Pogledajte više