Nekada prelepi grad Raka, sada je potpuno uništen: Rezultati američkog bombardovanja su ZASTRAŠUJUĆI

23.09.2017. 15:59
Piše:
Srbija Danas/RT
Raka / Izvor: Foto: Twitter/Printscreen/Quentin Sommerville‏
Bastion Islamske države uništen i izgleda strašno...

Koalicija pod vođstvom SAD-a u gradu Raki, tvrđavi Islamske države u Siriji, tvrdi da su mnogi civili prisiljeni da pobegnu iz ovog grada. Agencija RT je razgovarala sa raseljenim lokalnim stanovništvom koji su opisali kako je grad nestajao ispred njihovih očiju.

Poslednji TRZAJI Islamske države: Raka će biti oslobođena u narednih 15 dana

Šest krugova PAKLA: Sirijska vojska napreduje duž granice Deir ez Zor-Raka, oslobođena još TRI GRADA

Drevni grad Raka, koji je nedavno postao poznat kao de facto glavni grad Islamske države, trenutno je pod opsadom od strane Sirijskih demokratskih snaga (SDF), kurdske milicije podržane od strane koalicije pod vođstvom SAD. Opkoljeni grad je bio pod teškim bombardovanjem, dok su civili bili zarobljeni u okružnim mestima okupiranima od strane IS-a, u nemogućnosti da pobegnu.

- Koalicija je pokrenula teške vazdušne udare u stambenim naseljima i obližnjim gradovima u zapadnom i severnom sektoru, posebno na severu, gde su se nalazili štabovi IS-a, kao i na mestima gde su civili ubijeni -rekao je Ahmad Ibrahim za RT.

- Ciljane su i škole u ​​kojima učenici uče. Ništa nije bilo tamo, ali upravo su ih uništili - rekao je.

U nekim slučajevima, militanti su pokušavali da koriste civile kao ljudske štitove, namerno privlačeći kolateralne štete. Ranije ovog meseca, koalicija pod vođstvom SAD-a potvrdila je još 61 slučaj"nenamernih civilnih žrtava" izazvanih njenim vazdušnim napadima u Iraku i Siriji, povećavajući broj civila do najmanje 685.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Ra'ad Al Hussein rekao je krajem avgusta da borba za povratak Rake i Deir-ez-Zor od Islamske države ne sme se voditi na račun života civila.

Više informacija o borbama za sirijski grad Raku pogledajte OVDE.

Ostale vesti iz Sirije, Iraka i jemena pogledajte OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/RT
23.09.2017. 15:59
Pogledajte više