Rusi sahranili Islamsku državu na Bliskom istoku, Ameri je vaskrsavaju na drugom mestu sa novim zadatkom

09.09.2017. 11:13
Piše:
Srbija Danas/Sputnik
Islamska država / Izvor: SD/ilustracija
SAD evakuišu džihadiste, opremu i tehniku

Dok Rusija postaje gospodar situacije na Bliskom istoku, Amerika otvara nova krizna žarišta u azijsko-pacifičkom regionu.

ŠOKATNO OTKRIĆE: Dok je SAA probijala opsadu Deir el Zora, Amerikanci evakuisali 20 komandanata IS!

Džihadisti pokrenuli veliki kontranapad u Deir Ez Zoru: Poslednji potez očajnika pred porazom

U američkoj taktici izazivanja kriza, IS, čini se, igra značajnu ulogu.

Nosači aviona / Izvor: Profimedia

Indikativno je da se posle poraza IS u Siriji ova teroristička organizacija pojavljuje u drugim regionima sveta. Na Filipinima, na primer, još početkom prošle godine, nekoliko islamističkih grupa na južnom filipinskom ostrvu Mindanao zaklelo se na vernost teroristima, a u maju ove godine počele su veliki napad na grad Maravi.

U Mjanmaru je takođe počeo krvavi konflikt između muslimana i budista. Neskloni teorijama zavere, ipak, moramo da primetimo da su novi konflikti izbili na Filipinima, čiji predsednik Rodrigo Duterte gaji izrazito antiamerički stav i približava svoju zemlju Kini i Rusiji, dok je Mjanmar od velike važnosti za kineske nacionalne interese.

SIGURNIM koracima: Nakon ŽESTOKE BORBE sa IS sirijska vojska sve BLIŽA aerodromu Deir ez Zor

Podsetimo istorija saradnje SAD i islamskih fundamentalista datira od davnih dana, još od avganistanskog rata, kada su korišćeni kao sredstvo borbe protiv Sovjetskog Saveza. 

Filipini / Izvor: Profimedia

Očigledno je da SAD koriste ekstremističke islamske organizacije za ostvarenje određenih interesa, ali teško je reći da ih kontrolišu u potpunosti.

Amerika zato avionima, pod plaštom letova ka Južnoj Koreji, prebacuje ljudstvo, opremu i tehniku IS u azijsko-pacifički region, koji igra veoma važnu ulogu za SAD, posebno zbog blizine Južnog kineskog mora, preko kojeg se odvija skoro 70 odsto trgovine morem u svetu.

Sprema se PAKAO: Izraelski vojnici ušli u Siriju, Moskvi se ovo neće svideti

Svedoci smo pojava ćelija Islamske države i u Avganistanu, te je u budućnosti moguća šira pobuna na prostoru centralne i istočne Azije.

Više vesti o ofanzivi protiv Islamske države možete pročitati OVDE.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas/Sputnik
09.09.2017. 11:13
Pogledajte više