SVE SE MENJA, DAMASK POSTAO CENTAR SVETA: Asad održao istorijski govor, predstavnici 27 zemalja oduševljeni!

12.11.2020. 20:11
Piše:
Srbija Danas/RT
Sirija / Izvor: Profimedia/ilustracija
Završna reč Sirijske konferencije o izbeglicama, naglasak je na kontinuiranim naporima za njihovo vraćanje u zemlju i borbu protiv terorizma

Konferencija o povratku izbeglica u Damasku zaključena je afirmacijom kontinuiranih napora za povratak raseljenih, čvrstinom u suočavanju sa terorizmom i sirijskim teritorijalnim integritetom.

VODE SE KRVAVE BORBE U HAMI: Junačka sirijska vojska nanela velike gubitke ekstremistima!

VODE SE KRVAVE BORBE U HAMI: Junačka sirijska vojska nanela velike gubitke ekstremistima!

OBOREN DRON JEMENSKIH HUTA: Još uvek se ne zna ima li povređenih!

OBOREN DRON JEMENSKIH HUTA: Još uvek se ne zna ima li povređenih!

SIRIJSKA VOJSKA KRENULA U NAPAD: Tenkovi nadiru ka uporištima FSA i Hajat Tahrir al Šama!

SIRIJSKA VOJSKA KRENULA U NAPAD: Tenkovi nadiru ka uporištima FSA i Hajat Tahrir al Šama!

U završnoj izjavi koja je usledila nakon dva dana zasedanja, Damask je potvrdio da će "nastaviti napore da obezbedi povratak raseljenih iz inostranstva i obezbedi im pristojan život".

U izjavi se međunarodna zajednica poziva da "pomogne u tom procesu i olakša bezbedan povratak sirijskih izbeglica", a međunarodna zajednica i relevantne agencije Ujedinjenih nacija pružaju potrebnu podršku raseljenim Sirijcima da "podrže Siriju i zemlje domaćine da im osiguraju legitimno i neotuđivo pravo na povratak".

sirijska vojska / Izvor: Profimedia

U izjavi je izražena "čvrstina u nastavku rata protiv terorizma do eliminacije svih terorističkih organizacija sa liste terorističkih entiteta Saveta bezbednosti".

Zemlje učesnice konferencije naglasile su svoju nepokolebljivu podršku jedinstvu, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Sirije i suprotstavljale se svim pokušajima da se podrije njen suverenitet i teritorijalni integritet.

- Ne postoji vojno rešenje krize u Siriji, rešenje je političko, vode ga i sprovode sami Sirijci.

Bašar al Asad / Izvor: Profimedia

Završna izjava takođe je odbacila "sve nezakonite jednostrane sankcije, posebno u svetlu širenja epidemije korona virusa".

U saopštenju se osuđuje "ilegalna zaplena naftnih resursa i prenos njenih prihoda u okviru dogovora između kompanije sa licencom Sjedinjenih Država i onoga što ona naziva kurdskom autonomnom upravom, i da ti resursi moraju biti vlasništvo Sirijske Arapske Republike".

U završnoj sesiji konferencije, sirijski zamenik ministra spoljnih poslova Fajsal Al-Mikdad rekao je da su se zapadne zemlje borile protiv konferencije "kako ne bi izložile svoju praksu pružanja podrške teroristima i raseljavanju Sirijaca".

Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

I dok je šef Rusko-sirijskog koordinacionog centra za povratak izbeglica Mihail Mezencev najavio da je njegova zemlja spremna da pruži ono što je potrebno Siriji u rešavanju izbegličke krize, dodajući da učešće 27 zemalja na konferenciji potvrđuje njen značaj i značaj povratka izbeglica i rekao je da "konferencija potvrđuje da su otvorena vrata za povratak sirijskih izbeglica u njihovu zemlju."

Sirijski predsednik Bašar Al-Asad otvorio je konferenciju koja je započeta juče.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemna i Libije možete pratiti OVDE.

Piše:
Srbija Danas/RT
12.11.2020. 20:11
Pogledajte više