SIRIJSKA VOJSKA LIKVIDIRALA VELIKOG AMERIČKOG SAVEZNIKA! Borci ozloglašene frakcije svi pobijeni ili zarobljeni!

09.06.2022. 22:14
Piše:
Srbija Danas
Sirijska vojska / Izvor: Profimedia
Žestoka akcija sirijskih snaga

Sirijske provladine snage u Suvajdi neutralisale su frakciju SAD i ubile njenog vođu. Sirijske provladine snage u provinciji Suvajda neutralisale su naoružanu frakciju koja je radila sa koalicijom predvođenom SAD.

PUTIN POTPISAO NOVI UKAZ: Ogromne svote novca su u pitanju, svoje ljude nije zaboravio!

PUTIN POTPISAO NOVI UKAZ: Ogromne svote novca su u pitanju, svoje ljude nije zaboravio!

ASAD NAJAVIO SNAŽAN OTPOR ERDOGANU! Sirijska armija će preduzeti direktnu akciju protiv turske vojske!

ASAD NAJAVIO SNAŽAN OTPOR ERDOGANU! Sirijska armija će preduzeti direktnu akciju protiv turske vojske!

BAGDADU DOZLOGRDILO, DIGNUTI LOVCI F-16! UBIJEN VOĐA ISIS-a! Žestoka akcija iračkih snaga u Anbaru!

BAGDADU DOZLOGRDILO, DIGNUTI LOVCI F-16! UBIJEN VOĐA ISIS-a! Žestoka akcija iračkih snaga u Anbaru!

Provladine snage su uz navodnu podršku Generalnog obaveštajnog direktorata (GID), pokrenule specijalnu operaciju za neutralizaciju frakcije, poznatu kao Snage za borbu protiv terorizma (CTU).

Sirijska vojska / Izvor: Profimedia

CTU je osnovao Samir al-Hakim u julu prošle godine, navodno da bi se suprotstavio teroristima i trgovcima drogom u Suvajdi. Frakcija je takođe osnovala političko krilo pod nazivom Al Liva partija. Sirijski novinar Malik Abu Kair, koji živi u Francuskoj, navodno je bio glavni um frakcije.

Oružana frakcija, koja se predstavljala kao prodemokratska snaga, hvalila se koordinacijom i saradnjom sa koalicionim snagama predvođenim SAD u obližnjem garnizonu Tanf. Uz navodnu podršku koalicije, frakcija je regrutovala stotine lokalnih militanata, postavila štab i kampove za obuku u gradu Kazme u jugoistočnoj seoskoj oblasti Suvajda i počela da sprovodi operacije protiv onih za koje je tvrdio da su teroristi i trgovci drogom koji rade sa Iranom i libanskim Hezbolahom.

Hezbolah / Izvor: Profimedia

Tokom protekle godine, CTU je oteo, mučio i u najmanje jednom slučaju ubio civile. Nedavno je ta frakcija objavila da je predala lokalnog čoveka koga je optužio za saradnju sa Hezbolahom koalicionim snagama predvođenim SAD u Al Tanfu.

Al Tanf / Izvor: Foto: syria.liveuamap/Printscreen

Frakcija je takođe uznemiravala vladine snage u pokušaju da ih odgurne od svojih područja kontrole. Odluka o pokretanju operacije protiv CTU-a doneta je nakon što su militanti te frakcije ukrali vozilo GID-a.

Tokom operacije, provladine snage opkolile su štab CTU-a u Kazmeu, a zatim su ušle u bitku sa militantima te frakcije.

Suvejda / Izvor: Foto: syria.liveuamap/Printscreen

Provladine snage potisnule su militante CTU-a iz Kazmea, pre nego što su im upali u zasedu nekih šest kilometara jugozapadno od grada Imtan. Militanti, koji su navodno pokušavali da dođu do garnizona koalicije predvođene SAD u Al-Tanfu, svi su ubijeni ili zarobljeni.

Al-Hakim je bio među onima koji su ubijeni u zasedi. Njegovo telo izložile su provladine snage na glavni trg grada Suvajda rano 9. juna. Pored tela bila je zakačena tabla sa pretnjama drugim antivladinim frakcijama.

Druzi / Izvor: Profimedia

U poslednjih nekoliko godina u Suvajdi je formirano nekoliko naoružanih grupa pod izgovorom da štite lokalne  zajednice Druza. Dok su mnogi od njih zaista igrali ovu ulogu, drugi su postali ozloglašeni zbog kriminalnih aktivnosti ili rada sa stranim snagama. To je dovelo do nestabilnosti u provinciji.

Operacija protiv CTU-a ukazuje da su provladine snage u Suvajdi konačno odlučile da preduzmu akciju protiv malignih aktera u provinciji kako bi povratile bezbednost i stabilnost.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije pročitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas
09.06.2022. 22:14
Pogledajte više