Sirijski KURDI napravili neviđeni učinak u dolini reke Eufrat: Džihadisti pod sve jačom OPSADOM

22.05.2017. 15:42
Piše:
Srbija Danas
Kurdi / Izvor: Profimedia
U okolini ima na desetine hiljada izbeglica iz Rake

Kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) zauzele su još dva sela istočno od Rake nakon razbijanja položaja IS u operaciji "Gnev Eufrata".

Pregled dešavanja na SIRIJSKO-IRAČKOM RATIŠTU od 8. do 14. maja (MAPA)

Homs potpuno oslobođen! Civili se napokon vraćaju u svoje domove

Obezbeđivanje izolovanih površina oko 12 kilometara istočno od grada Rake, kurdske SDF snage su uspele da nametnu potpunu kontrolu nad selima Hamrat Nasir i Rakat Samrah Tahtanija. I pored toga,jedinice YPG-a  su zauzele susedno brdo Tal Asvad.

Napredovanje je takođe bilo prema selu IS Hamrat Balasim, koji se nalazi na severnoj obali reke Eufrat, pod opsadom. Sukobi su takođe u toku u selu Naser Kasabas. Na zapadnoj osi, SDF je oslobodila sela Tal Malah and Salhabijat Al-Šarkijah oko 15 kilometara od pokrajinske prestonice.

ODLIČNE VESTI IZ SIRIJE: Teroristi počeli da dižu u vazduh druge teroriste (FOTO 18+)

Kurdi / Izvor: Profimedia

Iako su peščane oluje usporile tempo ofanzive, najmanje 13 pripadnika IS je ubijeno u proteklih 24 sata. Na samoj istočnoj osi, 75 kilometara od reke Eufrata je oblast pod kurdskom kontrolom. U međuvremenu, uz ogromno jezero Asad, oko 165 kilometara reke je takođe obezbeđeno od strane SDF-a.

EVO GDE TRAMP MOŽE DA UŠTEDI: Amerika baca milijarde za obuku sirijske opozicije

Kurdi / Izvor: Profimedia

U međuvremenu, kurdski demineri rade prekovremeno da obrišu zamke IS i rudnike, SDF borci su u velikoj meri uključeni u evakuaciju desetine hiljada izbeglica.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
22.05.2017. 15:42
Pogledajte više