Sukobi u Siriji su preslikan rat u Jugoslaviji: Kako je jedna tolerantna i srećna zemlja postala LEGLO PATNJE

19.09.2017. 11:34
Piše:
Srbija Danas/Sputnik
sirija / Izvor: SD/ilustracija
Verske podele nisu postojale, svi su išli u iste škole, živeli u istim zgradama, delili isti život...

Kraj rata u Siriji je blizu. Sirijski narod je shvatio ko stoji iza koga u sukobu, koji je uništio naprednu i tolerantnu zemlju, kakva je bila pre rata.
Sirija je pre rata bila sekularna zemlja u kojoj je sloboda veroispovesti bila zagarantovana. Osim toga, ova nekada dvadesetdvomilionska nacija imala je razvijenu privredu i poljoprivredu, besplatno školstvo i zdravstvo i, što je najvažnije, građani su živeli u miru. Potom su na scenu stupili teroristi, koji su želeli da stvore drugačije društvo, zasnovano na načelima verske netrpeljivosti i terora.

Ruski BOMBARDERI, vojni brodovi i elitne jedinice u Siriji ŠOKIRALI Zapad i Amerikance!

O tome su u emisiji „Na nišanu Miroslava Lazanskog“ govorili doktor Jaser Havari i novinar Stanoje Jovanović.

Nekom RAT, nekom BRAT: Jedna svetska sila PROFITIRAĆE iz krize na Korejskom poluostrvu

Havari je pedijatar koji je studirao u Beogradu i ostao da živi u našoj zemlji. Više od tri decenije pedijatar je u domu zdravlja u beogradskom naselju Žarkovo. Kraj rata je, kaže Havari, blizu.

- Sve strane koje su se umešale u rat otkrile su ciljeve, a sirijski narod je dosta inteligentan i shvatio je ko iza čega stoji. Pretpostavljam da će kraj rata biti vrlo brzo - kaže on.

Islamska država kontroliše još samo pustinju, a jedini grad koji drži u svojim rukama je Raka, koju je ta teroristička organizacija proglasila za svoju prestonicu. IS može i dalje da postoji, ali ceo svet sada zna o kome se radi, da nemaju veze sa islamom, jer na prvom mestu ubijaju muslimane, kaže Havari.

Novinar i publicista Stanoje Jovanović autor je monografije o predratnoj Siriji, kada je Sirija, kako kaže, bila lepa i srećna zemlja sa 22 miliona stanovnika. Kada je sa delegacijom srpskih novinara posetio Siriju nije ni slutio, kaže, šta će se desiti. Prema Stanojevićevim rečima, građanski rat u Siriji nastavak je Arapskog proleća, niza obojenih revolucija u arapskim zemljama.

- Ja ću reći jednu Gadafijevu izjavu, ne znam koliko je poznata. On je za neke zapadne zemlje rekao da više brinu o ljudskim pravima nego o ljudskim životima. Mislim da je to velika istina i da su propaganda, medijski rat, trgovina oružjem i tako dalje, uticali da se u Siriji dogodi ovo što se dogodilo - kaže Jovanović.

Sirija je pre rata bila primer verske tolerancije. Havari navodi primer džamije i crkve u Homsu koje dele isto dvorište, a Jovanović navodi primer Džamije Omajada u Damasku, gde se čuva glava svetog Jovana Krstitelja, a jedan od minareta te džamije nosi ime Isusa Hrista.

Prema Havarijevim rečima, u Siriji ne postoji verska netrpeljivost, osim ako nije uvezena spolja. Sirijski narod nije netrpeljiv, kaže on. Verske podele ne postoje, svi idu u iste škole, žive u istim zgradama, dele isti život, kaže Havari.

Jaser Havari / Izvor: Foto: Facebook printscreen/Sputnik Србијa

- Sirija je primer za ceo svet za versku toleranciju. Ovo što se sada dešava nametnuto je sirijskom narodu. Sirija je tolerantna zemlja. Svako može da veruje u šta hoće, ali svi smo Sirijci i volimo našu zemlju - kaže Havari.

Građanski rat u Siriji je, prema Havarijevim rečima, preslikani rat u bivšoj Jugoslaviji.

Jovanović, govoreći o svoje dve posete Siriji, priča o gostoprimstvu Sirijaca, a o verskoj toleranciji navodi primer da se Božić i Uskrs nalaze u kalendaru državnih praznika Sirije.

Da nije bilo ruske vojne pomoći, teroristi bi ušli u Damask, kaže Havari.

- To što je Rusija pomogla, ima veliku zahvalnost sirijskog naroda. Da Rusija, Iran i još neke zemlje nisu stale uz nas, bilo bi još mnogo gore. Nusra front, IS i drugi svašta su radili u Siriji. Ljude su klali i ubijali po kućama. Nadam se da će svemu tome doći kraj, pošto je narod i sam shvatio da je interes stranih sila da rasturaju Siriju - kaže Havari.

Piše:
Srbija Danas/Sputnik
19.09.2017. 11:34
Pogledajte više