VOĐA KURDA PORUČIO ERDOGANU: "Ako Turska napadne, cela granica će goreti, ova bitka će se razlikovati od svih prethodnih"

27.11.2022. 23:01
Piše:
Srbija Danas
Kurdi / Izvor: Profimedia
SDF će zapaliti sirijsko-tursku granicu ako Turska pokrene invaziju, rekao je vođa grupe

Sirijske demokratske snage (SDF) će zapaliti sirijsko-tursku granicu ako Turska pokrene novu invaziju na sever Sirije, upozorio je vođa grupe koju predvode Kurdi Ferhat Abdi Šahin tokom video konferencije za novinare. Lider, koji je poznat pod imenom Mazlum Abdi, rekao je da se Turska sprema da napadne tri oblasti u severnoj Siriji, Kobane, Manbidž i Tel Rifat.

NA POMOLU KATASTROFA?! Obustavljene vojne operacije protiv džihadista Islamske države

NA POMOLU KATASTROFA?! Obustavljene vojne operacije protiv džihadista Islamske države

RUSIJA ZATRAŽILA OD KURDA DA SE POVUKU DOK NE BUDE KASNO: Erdogan samo što nije napao, ogromna turska sila čeka na granici!

RUSIJA ZATRAŽILA OD KURDA DA SE POVUKU DOK NE BUDE KASNO: Erdogan samo što nije napao, ogromna turska sila čeka na granici!

"NIKO NAS NE MOŽE SPREČITI, ISHOD BORBE BIĆE USPEŠAN" Erdogan o novim turskim udarima na Siriju

"NIKO NAS NE MOŽE SPREČITI, ISHOD BORBE BIĆE USPEŠAN" Erdogan o novim turskim udarima na Siriju

Turska je 20. novembra pokrenula operaciju velikih razmera protiv kurdskih snaga u Siriji i Iraku, pod kodnim imenom "Mač kandža", kao odgovor na nedavni napad u Istanbulu. Do sada je operacija bila ograničena na vazdušne i artiljerijske udare. Međutim, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan već je upozorio da bi operacija uskoro mogla da preraste u kopnenu ofanzivu na SDF u severnoj Siriji.

Turska vojska / Izvor: Profimedia

Ankara veruje da je glavna frakcija SDF-a, Jedinice za zaštitu naroda (YPG), bila umešana u bombaški napad na Istanbul 13. novembra, koji je odneo živote šest ljudi i ranio više od 80 ljudi. Abdi je, međutim, negirao bilo kakvu umešanost i pozvao na međunarodnu istragu terorističkog napada.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Ako Turska započne rat, cela sirijsko-turska granica će biti zapaljena, ova bitka će se razlikovati od svih prethodnih - rekao je Abdi novinarima.

Turska je pokretala do sada tri invazije na sever Sirije 2016, 2018. i 2019. godine, a sve su produbile humanitarnu krizu u zemlji i nisu uspele da se pozabave bezbednosnim pretnjama Ankari. Abdi je rekao da su i Rusija i Sjedinjene Države, glavni nosilac SDF-a, protiv svake nove invazije na Siriju, dodajući da "međunarodni otpor mora biti jači jer je Turska odlučna da napadne".

Redžep Tajip Erdogan / Izvor: Profimedia

- Američka administracija me je zvanično obavestila, preko Breta Mekgurka, o svom odbijanju turske operacije. Vašington komunicira sa Ankarom da zaustavi ove napade - objasnio je lider.

Rusija je upozorila SDF na moguću tursku invaziju na sever Sirije. Visoki oficiri ruske vojne grupacije u Siriji su navodno zatražili od te grupe da preda svoju teritoriju duž granične linije sa Turskom Petom korpusu Sirijske arapske armije (SAA) kako bi se sprečila nova invazija. Međutim, grupa je to odbila.

Kurdi / Izvor: Profimedia

Iako SDF očigledno još nije spreman da preda svoju teritoriju Damasku, pretnje Turske učinile su je otvorenijom za koordinaciju sa SAA. Abdi je na konferenciji za novinare rekao da SAA "treba da zaštiti" severnu Siriju, ističući da SDF traži bolju saradnju sa vojskom protiv Turske.

Turska vojska i njeni zastupnici u severnoj Siriji trenutno vrše pripreme za moguću kopnenu ofanzivu na SDF. Sama grupa je takođe rasporedila pojačanja duž granice sa Turskom. Prigovor Rusije i SAD će otežati Turskoj da pokrene novu invaziju na sever Sirije. Međutim, pozicija dve međunarodne sile mogla bi da se ublaži ako SDF nastavi da odbija da čini bilo kakve političke ili vojne ustupke.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Piše:
Srbija Danas
27.11.2022. 23:01
Pogledajte više