Vraćaju se SVIREPIJI kao nikad do sada: IS se POVAMPIRUJE u Idlibu pod NOVIM imenom (FOTO)

13.03.2018. 09:02
Piše:
Srbija Danas
Ansar al Tahvid / Izvor: Foto: Twitter/Printscreen/Mr. Revinsky ‏
U očima Zapada žele da budu "umereniji"

Borci Islamske države sa područja izgubljenih teritorija u severozapadnoj Siriji ponovo su se regrupisali nakon jedne godine od rasformiranja kako bi formirali novu pobunjenicku frakciju.

Uprkos povlačenju iz severozapadnih sirijskih pokrajina Idlib i Alepo početkom 2014. godine, IS je ostavio svoju miliciju pod imenom Džund al-Aksa, koja se nekoliko godina borila zajedno sa pobunjeničkim grupama poput Džabhat al-Nusre (sada se zove Hajat Tahrir al-Šam), Ararom al-Šamom i Slobodnom sirijskom vojskom (FSA) formalno je raspuštena u februaru 2017. godine.

Ruski ambasador u UN ZAGRMEO: Sirijska vojska ima pravo da se bori protiv terorista

Sada, godinu dana kasnije, bukvalno stotine boraca koji su nekada pripadali Džund al-Aksi pregrupisali su se da formiraju novu frakciju pod imenom Ansar al-Tahvid. Sirijske militantne grupe u okviru Al-Kaide i IS često menjaju ime kako bi izbegli dalje prozivke zapadnih sila da su teroristički entiteti.

Da li dolazi do velikog preokreta? Kurdi planiraju da predaju gradove sirijskoj vojsci

Ovo se radi uz nadu da će od zemalja Zapada i Zaliva dobiti politički legitimitet kao takozvani pokret "umerene opozicije" u Siriji. U ponedeljak je medijski centar militantne frakcije objavio svoju prvu izjavu. 

Vesti iz Idliba pogledajte OVDE.

Vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pratiti klikom OVDE.

 

Piše:
Srbija Danas
13.03.2018. 09:02
Pogledajte više