AMBASADOR SRBIJE PRI UNESKU: Izložba o KiM uspeh, nastavljamo s borbom! (FOTO)

07.09.2016. 07:38
Piše:
Tanjug
Darko Tanasković / Izvor: Foto: Medija centar
Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković ocenio je večeras da je veliko interesovanje za izložbu "Kosovo i Metohija - 10 koraka" u Parizu pokazalo da, ako se dobro organizujemo, onda će nam biti svejedno kako će se ponašati "oni koji pokušavaju da dokažu KiM nije srpska zemlja".

Tanasković je rekao da je otvaranje izložbe u Kulturnom centru Srbije u Parizu pokazalo "nešto što mislim da bi moralo biti veoma značajno kao orijentacija za naš budući rad u borbi za interese koje Srbija legitimno zastupa u vezi sa KiM". 

Pre svega, smatra Tanasković, pokazalo se kako jedna dobro osmišljena i moderno realizovana izložba sa kvalitetnim kulturnim sadržajem može u Parizu da okupi veliki broj ljudi.

PRED VIŠE OD 40 AMBASADORA UNESKA: Izložba o KiM uzburkala duhove u Parizu (VIDEO-FOTO)

Među njima, napomenuo je, bilo je predstavnika država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i onih koji su prošle godine glasali za prijem Kosova u Unesko. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Interesovanje je, dakle, probuđeno, a mi moramo to interesovanje pratiti odgovarajućim sistematskim i dobro osmišljenim radom, kao što je večerašnja izložba - rekao je Tanasković.

Oni koji, kako je naglasio, pokušavaju da nam otmu Kosovo takvu izložbu ili neku sličnu kulturnu manifestaciju nikada ne mogu prirediti, jer nemaju čime.

BORBA DA KOSOVO NE UĐE U UNESKO NE PRESTAJE: Otvorena izložba o nasleđu KiM! (GALERIJA/VIDEO)

- Oni mogu koristiti razne druge epifenomene kao što je jedna olimpijska medalja, nerešen rezultat u fudbalu ili kanonizacija Majke Tereze, koja sa savremenim Kosovom nema nikakve veze kako bi uz orkestraciju u međunarodnoj zajednici dizali rejting te kvazidržave Kosovo i stalno držali visoku temperaturu da bi joj se pomoglo u međunarodnoj afirmaciji - ocenio je ambasador. 

Oni međutim, naglasio je, ne mogu ovakvu izložbu da pripreme, a mi moramo da to radimo "više i bolje".

- Zato smatram da je pouka sa ovog otvaranja, koje je bilo nezabeleženo u pogledu interesovanja u Parizu, to da je pravi put da se u zemlji dobro organizujemo da bismo mogli da se na pravi način predstavimo u inostranstvu. Onda će nam biti svejedno kako će se ponašati oni koji pokušavaju da dokažu da KiM nije srpska zemlja i da pripada njima, kao i svi njihovi pomagači i pokrovitelji - zaključio je Tanasković. 

Piše:
Tanjug
07.09.2016. 07:38
Pogledajte više