Opozicija u više kolona i na predsedničkim izborima

20.10.2016. 14:45
Piše:
Nina Aralica
Dragan Šutanovac / Izvor: Srbija Danas
Da je došao trenutak da se kuju planovi za predsedničke izbore koji se održavaju najkasnije u maju sledeće godine, govore najave potencijalnih kandidata za Nikolićevu fotelju, među kojima su Rasim Ljajić, Ivica Dačić i Vojislav Šešelj. Ovom spisku juče se i zvanično pridružio i novi šef DSa Dragan Šutanovac.

Bojan Pajtić je još nakon parlamentarnih izbora najavio da će učiniti sve „da predsednički kandidat bude neko ko će imati podršku ne samo DS-a, nego što više političkih organizacija, ne čak nužno ni veoma srodnih političkih organizacija, manjinskih organizacija“. Važno je, dodao je, da to bude osoba koja će se zalagati za pravnu, demokratsku i razvijenu državu, „a ne za pljačkašku državu kakvu imamo sada, korumpiranu državu, u kojoj ne postoji vladavina prava”. Sa tom svojom paltformom Pajtić je zabeležio rekordno loš rezultat na parlamentarnim izborima a onda je izgubio i unutarstranačku utakmicu za predsednika DS-a.

Jasno je da novo rukovodstvo DS ima drugačiji priustup koji podrazumeva pokušaj revitalizacije stranke koje je nemoguć bez aktivnog učešća u svim izbornim trkama.

Bojan Pajtić / Izvor: Profimedia

 

„Ako bismo se sutra dogovorili oko zajedničkog predsedničkog kandidata – šta očekujete od DS-a? Pa svi očekuju da DS bude stožer te cele priče. Prosto je fascinantno da to svi misle, ali retko ko ima kuraži da kaže. DS ni u koaliciji Zajedno ni u DOS-u nije bila najjača, ali je bila oslonac i stub tih koalicija. I vukla najvažnije poteze", rekao je Šutanovac agenciji Beta.

Predstavnici koalicije DSS-Dveri, DS, pokret Dosta je bilo i koalicije SDS-LDP-LSV su pokazali jedinstvo jedino u toku protesta povodom parlamentarnih rezultata, ali su njihove ideološke razlike i neslaganja oko ključnih pravaca razvoja društva  isplivale na videlu samo nakon nekoliko dana kada je jedan od učesnika protesta priznao da je top najbesmisleniji politički skup na kom je učestvovao i da mu je bilo neprijatno što se uopšte i popeo na improvizovanu pozornicu.

Šešelj / Izvor: Profimedia

Kandidatura Dragana Šutanovca je napokon stavila tačku na tu opozicionu, utopijsku ideju. Sada očekujemo i druge kandidate srpske opozicije, i svakako, epohalno lošije rezultate na izborima.  Ovakav stav potvrđuje i predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović koji je već nagovestio da i oni razgovaraju sa nekim nestranačkim ličnostima i da je za njih neprihvatljivo da zajednički kandidat bude i lider neke od stranaka iz opozicije.

U iščekivanju kandidatura javnost nastavlja sa spekulacijama vezanim za nove kandidate.

Piše: Nina Aralica

Piše:
Nina Aralica
20.10.2016. 14:45
Pogledajte više