VUČIĆ: Srbija ima jako dobar zakon o uzbunjivačima

27.10.2016. 10:32 11:34
Piše:
Tanjug
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić
Premijer Aleksanadar Vučić izjavio je danas otvarajući međunarodnu konferenciju "Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora", da mali broj zemalja može da se podiči Zakonom o zaštiti uzbunjivača kakav ima Srbija, navodeći da je za godinu dana od početka njegove primene 299 predmeta pokrenuto, a 213 rešeno.

- Kada sam postao premijer rekao sam da će borba protiv korupcije biti uvek jedan od prioriteta. Osim političke volje i nulte tolerancije, morali smo i moraćemo da uložimo još mnogo napora da imamo nezavisno sudstvo i jake institucije koje se bave borbom protiv korupcije, ali i da uvedemo nove institute zaštite uzbunjivača - rekao je Vučić otvarajući međunarodnu konferenciju "Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora".

Kako je rekao, dosadašnji rezultat primene Zakona o zaštiti uzbunjivača je dobar, imajući u vidu dve trećine rešenih slučajeva, ali, istakao je, moramo i bolje, a bolje može saradnjom sa žrtvama korupcije mogu postići rezultati.

On je pozvao građane da prijave svaki i najmanji slučaj korupcije.

Aleksandar Vucic / Izvor: Profimedia

- Imamo dobar zakon i, osim robe koju sve više izvozimo, ovo je jedna od stvari u intelektualnoj svojini koju možemo da ''izvozimo'' - rekao je premijer. 

Vučić je zahvalio svima koji su se borili i instistirali da Srbija dobije zakon, koji je, kako je rekao, jedan od najbolji u Evropi.

- Zahvlani smo svima koji na takav način suštinski rade za državu i zemlju - rekao je Vučić.

Nekad, dodao je, nismo zadovoljni njihovim pisanjem i izveštajima, ali je Srbija bolje mesto nego sto je bila zahvaljujući njima.

Zakon je dobio najveću ocenu stručnjaka iz Velike Britanije i SAD i sa najvišim ocenama prošao procenu EU i Saveta Evrope, podsetio je premijer.

Vučić je podsetio da Srbija jedina u Evropi, osim Irske i Velike Britanije, ima besplatno pravno savetovalište za uzbunjivače i da se institut privremene mere pokazao kao najbolja sudska zaštita uzbunjivača. 

I Koordinator Međunarodne mreže za uzbunjivače Ana Majers ocenila je da je Srbija Zakonom o uzbunjivačima postavila visoko letvicu za sve u svetu.

Ana Majers / Izvor: Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžija

- Ministarstvo pravde sastavilo je odličnu radnu grupu u kojoj su bili zastupljeni civilno društvo, sudije, tužioci, novinar, uzbunjivači. Svi oni su razgovarali o potrebama i sagledali šta se dešava u drugim zemljama- objasnila je Majers.

Ona je kazala da, kada se pogleda srpski zakon, onda se moze videti jedan kvalitativno daleko drugačiji zakon, nego što je to slučaj sa mnogim pravnim aktima drugih zemalja koji su samo prepiska preporuka.

- Srbija je puno radila na tome da dobije kvalitetan zakon i sada ima puno posla pred sobom u primeni - smatra Majers.

Piše:
Tanjug
27.10.2016. 10:32 11:34
Pogledajte više