PRVI SRBIN KOJEG SU TURCI NABILI NA KOLAC: Njegovo ime nosio je grad u blizini današnjeg Leskovca (FOTO)

11.09.2022. 08:23
Piše:
SrbijaDanas
Turska vojska / Izvor: Foto: Youtubeprintscreen/ Čačkalica
U očima naroda Nikola Skobaljić nije ni rođen niti je stradao kao drugi, obični ljudi.

Da im je bio neko koga su se plašili i ko im je bio velika pretnja, to su i sami Turci bili svesni.

 

 

 

Nikola Skobaljić bio je srpski vojvoda iz Dubočice, iz okolina Leskovca i poslednji vladar tog kraja pred konačni pad pod tursku vlast. I pored velike hrabrosti i brojnih podviga, u istoriji je ostao upamćen kao prvi naš čovek koga su Turci nabili na kolac.

Naime, protivno naređenjima despota Đurđa Brankovića, da se preda Turcima, zajedno sa svojim stricem suprotstavio se osvajačima i 24. septembra 1454. godine sa vojskom iz Dubočice do nogu potukao tursku vojsku kod Banje na prilazima Novom Brdu.

Čuvši za to, sultan je odlučio da povede vojsku i lično se obračuna sa Skobaljićem. Počeo je da pljačka Dubočicu, a onda mu je prilikom povlačenja prema svojoj tvrđavi kod Vučja, Skobaljić pružio otpor, ali je 16. novembra 1454. godine, na reci Trepanji kod Kisline, poražen i zarobljen.

Turci nisu čekali ni trena, već su ga istog dana, zajedno sa stricem, ubili na najsvirepiji način - nabijen je na kolac. Nakon ovoga, Turci su osvojili Dubočicu i nastavili pljačkanje.

Ostaci Skobaljićevog grada nalaze sa na severnim obroncima planine Кukavice kod Vučja južno od Leskovca. Predeo je prilično negostoljubiv i neuređen pa lepotu i veličinu ovog srednjovekovnog utvrđenja zbog rastinja retki posetioci i ne mogu da sagledaju.

Nikola Skobaljić / Izvor: Foto: Youtubeprintscreen/ Čačkalica

Skobaljić je ostao kao legendarna ličnost i u narodnim predanjima

U očima naroda Nikola Skobaljić nije ni rođen niti je stradao kao drugi, obični ljudi. U Vučju će vam ispričati da je ovog junaka rodila devojka iz obližnjeg sela i to tako što je jela živu ribu – skobalja. Takođe, bio je toliko mudar i hrabar da je suludo verovati da su ga Turci porazili, nego se to desilo zbog izdaje njegove kume. Čak i tada, Turci ga ipak nisu uhvatili živog već je na svom konju odleteo i vinuo se u legendu. 

Piše:
SrbijaDanas
11.09.2022. 08:23
Pogledajte više