15 KINESKIH VOJNIH AVIONA KRENULO KA TAJVANU: Uzbuna na odmetnutom ostrvu, probijena zona identifikacije PVO-a

08.04.2021. 18:12
Piše:
Srbija Danas
Kina-Tajvan / Izvor: Profimedia
Kritična situacija iznad Tajvanskog moreuza

Ukupno 15 kineskih vojnih aviona, uključujući 12 borbenih aviona, uletelo je u jugozapadni deo tajvanske zone identifikacije PVO (ADIZ). U pitanju je osam lovaca J-10, četiri lovca J-16, dva aviona za rano upozoravanje KJ-500 i jedan protivpodmornički avion Y-8.

NOVI KONTROVERZNI VIDEO IZ JORDANA: Da li je kralj Abdulah zaista ove reči uputio Mohamedu bin Zajedu? (VIDEO)

NOVI KONTROVERZNI VIDEO IZ JORDANA: Da li je kralj Abdulah zaista ove reči uputio Mohamedu bin Zajedu? (VIDEO)

PONOVO JE "SREBRENICA" PREDMET PREPUCAVANJA VELIKIH SILA: Ruski zvaničnik iznenadio izjavom

PONOVO JE "SREBRENICA" PREDMET PREPUCAVANJA VELIKIH SILA: Ruski zvaničnik iznenadio izjavom

NE SLUTI NA DOBRO? Ruska Kaspijska flotila se hitno prebacuje u Crno more, ukrajinski brodovi već krenuli

NE SLUTI NA DOBRO? Ruska Kaspijska flotila se hitno prebacuje u Crno more, ukrajinski brodovi već krenuli

Analitičari su ovonedeljne aktivnosti povezali sa premeštanjem južno od kineskog nosača aviona Liaoning, ranije 5. aprila.

Četiri borbena aviona Narodnooslobodilačke vojske (PLAAF) "Šenijang" J-16, četiri borbena aviona "Čengdu" J-10 i jedan avion za rano upozoravanje i kontrolu "Šanki" KJ-500 ušli su u jugozapadni ugao tajvanskog ADIZ-a, navodi Ministarstvo nacionalne odbrane (MND). Pored toga, jedan protivpodmornički avion "Šanki" Y-8 uleteo je u jugozapadni i jugoistočni ugao tajvanske identifikacione zone.

Kao odgovor, Tajvan je kodirao avione, izdao radio upozorenja i rasporedio raketne sisteme PVO za praćenje aviona PLAAF.

ADIZ je područje koje se prostire izvan vazdušnog prostora zemlje gde kontrolori letenja traže od dolazećih vazduhoplova da se identifikuju. SAD su 7. aprila upozorile Kinu zbog njenih "sve agresivnijih" poteza prema Tajvanu, kao i prema Filipinima.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs ponovio je na redovnom brifingu da je američka posvećenost Tajvanu "čvrsta".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Napad na oružane snage Filipina, javna plovila ili letelice na Tihom okeanu, uključujući Južno kinesko more, pokrenuće naše obaveze prema Ugovoru o međusobnoj odbrani između SAD-a i Filipina - rekao je Prajs.

- Delimo zabrinutost naših filipinskih saveznika u vezi sa kontinuiranim prijavljivanjem masovnih dolazaka kineske obalske straže u blizini grebena Vitsan - rekao je Prajs. Prajs je izrazio "zabrinutost" zbog kineskih poteza.

- Sjedinjene Države održavaju sposobnost da se odupru bilo kom pribegavanju sili ili drugim oblicima prinude koji bi ugrozili bezbednost ili socijalni i ekonomski sistem ljudi na Tajvanu.

Tajvanska vojska / Izvor: Profimedia

Predsednik Džo Bajden se zakleo na snažnu odbranu saveznika i u retkoj tački kontinuiteta sa svojim prethodnikom Donaldom Trampom, podržao snažan odboj prema kineskim stavovima.

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu rekao je da se vojna pretnja protiv njegove zemlje povećava i iako je rekao da to još uvek nije "posebno alarmantno", kineska vojska u poslednjih nekoliko godina sprovodi vežbe koje je nazvao "stvarnim borbenim oblikom" i to sve bliže ostrvu.

- Spremni smo da se branimo, to nije upitno - rekao je Vu. ž

- Mi ćemo ratovati ako treba da ratujemo, a ako treba da se branimo do poslednjeg dana, onda ćemo se braniti do poslednjeg dana.

Kineska vojska / Izvor: Profimedia

Tajvan je uočio kineske dronove koji su u Južnokineskom moru kružili oko ostrva Pratas pod kontrolom Tajpeja i mogao bi da ih obori ukoliko zalutaju preblizu, rekao je vladin ministar.

Govoreći u parlamentu, Li Čang Vej koji je na čelu Saveta za pitanja okeana, pod čiju nadležnost spada Obalska straža, rekao je da su nedavno primetili kineske dronove koji kruže oko Pratasa, iako nisu preleteli ostrva.

- Nikada nisu ulazili u naše teritorijalne vode i vazdušni prostor, već su ih nadletali na određenoj udaljenosti - rekao je Li.

Upitan kako bi reagovala Obalska straža ako bi kineski dron ušao u tu zabranjenu zonu, Li je rekao da imaju pravila o načinu reagovanja.

- Nakon što uđe, postupaće se prema pravilima. Ako treba da otvorimo vatru, otvorićemo vatru.

Piše:
Srbija Danas
08.04.2021. 18:12
Pogledajte više