AMERIKA IMA PORUKU ZA EU Oglasio se Stejt Department zbog Samita sa Zapadnim Balkanom (FOTO)

06.10.2021. 20:58
Piše:
Srbija Danas
Amerika, Evropa / Izvor: Profimedia/ilustracija
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs pozdravio je stav Evropske unije o Zapadnom Blakanu iznet na današnjem samitu u Sloveniji.

Prajs je na zvaničnom Tviter nalogu napisao da je od ključnog značaja za zemlje Zapadnog Balkana da im vrata EU budu otvorena.

- Pozdravljamo Deklaraciju EU o Zapadnom Balkanu. Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija nastavljaju da pokazuju svoju posvećenost reformama. Od ključnog je značaja da im vrata EU ostanu otvorena - napisao je Prajs.

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona održao se na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Samit je okupio šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na Samitu u Sloveniji bilo je razmatrano i unapređenje saradnje u cilju društveno-ekonomskog oporavka regiona od posledica pandemije kovida-19, kao i sprovodjenje Ekonomskog i investicionog plana (EIP), vrednog 30 milijardi evra, kojim će EU u narednih sedam godina pružiti finansijsku pomoć regionu.

Samit je deo strateškog angažmana EU sa Zapadnim Balkanom, u skladu sa Strateškom agendom 2019-2024, a prethodili su mu Samit EU-Zapadni Balkan 2018. u Sofiji i samit EU-Zapadni Balkan 2020. u Zagrebu, koji je održan u online formatu.

Piše:
Srbija Danas
06.10.2021. 20:58
Pogledajte više