ASANŽ OTKRIVA: Izveštaj o ruskom hakovanju je POLITIČKI motivisan!

09.01.2017. 19:06
Piše:
Tanjug
Džulijan Asanž / Izvor: Profimedia
Osnivač Vikiliksa je danas odgovarao na pitanja u vezi sa američkim obaveštajnim izveštajem u kojem se tvrdi da je Rusija sprovela kampanju kako bi uticala na izbore u SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je danas da je prošlonedeljni američki obaveštajni izveštaj o ruskom hakovanju politički motivisan i da javnosti nije pružio dokaze da su ruski akteri dostavili Vikiliksu hakovani materijal.

TRAMP SASTAVLJA ZANIMLJIV KABINET: Evo koga je još pozvao

Tramp / Izvor: Profimedia

Asanž je, odgovarajući u ambasadi Ekvadora u Londonu na pitanja na konferenciji za novinare putem interneta, ponovio svoju tvrdnju da Vikiliks nije dobio hakovane mejlove od ruske vlade, prenosi AP. Asanž nije dao nikakav nagoveštaj o izvoru Vikiliksovih dokumenata, pa je nejasno da li su ih Vikiliksu dostavili ruski punomoćnici.

Osnivač Vikiliksa je danas odgovarao na pitanja u vezi sa američkim obaveštajnim izveštajem u kojem se tvrdi da je Rusija sprovela kampanju kako bi uticala na izbore u SAD u korist novoizabranog predsednika Donalda Trampa, a protiv njegove demokratske protivnice Hilari Klinton. U američkom izveštaju se navodi da su ruske obaveštajne agencije dale ukradene mejlove Demokratskog nacionalnog komiteta Vikiliksu, koji ih je potom izneo u javnost.

DONALD TRAMP: Asanž tvrdi da bi dete hakovalo demokrate

Hilari Klinton / Izvor: Profimedia

Vikiliks je tokom nekoliko nedelja objavljivao mejlove, većinom sa ličnog naloga šefa predizbornog tima Hilari Klinton Džona Podeste, a mnogi tvrde da je negativni publicitet, koji je uzrokovan objavljivanjem mejlova, razlog što je Tramp pobedio. Asanž je, takođe, optužio danas odlazeću administraciju američkog predsednika Baraka Obame da uništava sopstvene podatke. On je rekao da je u različitim ministarstvima Obamine administracije u toku uništavanje podataka, prenosi britanski list "Ekspres".

- Takve informacije su deo naše istorije i pravno i filozofski pripadaju američkom narodu, a šire u pogledu odnosa SAD sa svetom, pripadaju i svetu - istakao je Asanž.

ASANŽ: Tramp znači promenu!

Džulijan Asanž / Izvor: Profimedia

Prema njegovim rečima, uništenje tih podataka, koji su deo istorije čovečanstva, trebalo bi formalno svrstati u kategorija zločina.

- Razumljivi su politički motivi za to, ali eliminisanje malih političkih rizika uništavanjem brojnih istorijskih elemenata je, iskreno, sramota - zaključio je Asanž.

Piše:
Tanjug
09.01.2017. 19:06
Pogledajte više