POSLEDNJA LINIJA ODBRANE PROTIV TALIBANA: Rat se rešava kod Mazar-e-Šarifa, vlasti kreću na sve ili ništa

14.08.2021. 11:11
Piše:
Tanjug
Avganistan, talibani / Izvor: Foto: Profimedia/Ilustracija
Grad se na nalazi na granici sa Uzbekistanom i Tadžikistanom

Talibani su zauzeli provinciju Logar južno od Kabula, a danas su počeli iz nekoliko smerova napad na Mazar-e-Šarif, gde se od srede nalazi i predsednik Avganistana Ašraf Gani u pokušaaju da organizuje odbranu tog velikog grada na severu zemlje.

PREMINUO ČUVENI ITALIJANSKI HIRURG U 73. GODINI: Lečio ljude i na Balkanu, a NATO je kritikovao na svakom koraku

PREMINUO ČUVENI ITALIJANSKI HIRURG U 73. GODINI: Lečio ljude i na Balkanu, a NATO je kritikovao na svakom koraku

KORONA DIVLJA RUSIJOM: Situacija dramatična, treći dan zaredom rekordan broj mrtvih

KORONA DIVLJA RUSIJOM: Situacija dramatična, treći dan zaredom rekordan broj mrtvih

"NE LEČIMO SAMO OBOLELE OD KORONA VIRUSA" Hirurzi uputili važan apel građanima - Evo šta su poručili

"NE LEČIMO SAMO OBOLELE OD KORONA VIRUSA" Hirurzi uputili važan apel građanima - Evo šta su poručili

Pobunjenici su zauzeli najveći deo severnog, zapadnog i južnog Avganistana u velikoj ofanzivi u trenutku kada je preostalo manje od tri nedelje za najavljeno povlačenje trupa SAD.

U petak su talibani zauzeli Pul-e-Alam, glavni grad provincije Logar, udaljen svega 80 kilometara od Kabula, a ubrzo i celu provinciju, pritvorili njene pokrajinske zvaničnike i danas stigli do okruga u susednoj provinciji Kabul, saopštila je Hoda Ahmadi, poslanica iz Logara, prenosi AP.

Predsednik Ašraf Gani odleteo je u Mazar-e-Šarif, koji predstavlja tradicionalno antitalibansko uporište, kako bi pokušao da dobije vojnu pomoć lokalnih vođa.

Grad se na nalazi na granici sa Uzbekistanom i Tadžikistanom, a njegov pad značio bi potpuni poraz vlade u Kabulu.

Predsednik Gani je u Mazar-e-Šarifu razgovarao sa Abdulom Rašidom Dostumom, vođom lokalnih Uzbeka, i Atomom Mohamedom Norom, liderom Tadžika.

Oni ostaju saveznici vlade, ali tokom ranijih sukoba u Avganistanu, poznato je da su ratni komandanti menjali stranu radi svog opstanka.

Ismail Kan, moćni bivši vojni vođa koji je pokušao da odbrani Herat, poražen je od talibana, kada su pobunjenici zauzeli grad na zapadu zemlje nakon dve nedelje teških borbi.

Talibani su poslednjih dana napravili veliki napredak, uključujući zauzimanje Herata i Kandahara, drugog i trećeg grada po veličini u zemlji.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Oni sada kontrolišu 18 od 34 avganistanske provincije, dok vlada u Kabulu, koju podržava Zapad, pod svojom kontrolom ima nekoliko provincija u centralnom delu i na istoku, kao i gradove Kabul i Mazar-e-Šarif.

Dok pobunjeničke snage talibana napreduju širom Avganistana i približavaju se glavnom gradu, diplomate ubrzano napuštaju Kabul.

U Avganistan je stigao kontingent od oko 3.000 američkih vojnika sa zadatkom da se pomogne i obezbedi siguran odlazak diplomatskog kora i Avganistanaca, saradnika stranih misija, a brojne države preduzimaju sve mere da što pre evakuišu svoje građane.

Nakon što su u brzoj ofanzivi zauzeli veći deo južnog Avganistana, talibani su jutros preuzeli i radio stanicu u Kandaharu i krenuli da emituju program na manje od tri nedelje pre konačnog povlačenja američkih oružanih snaga iz Avganistana.

Talibani su objavili video zapis u kojem je neimenovani predstavnik tog pokreta najavio preuzimanje glavne gradske radio stanice, koja je preimenovana u Glas šerijata.

Ubrzanim povlačenjem stranih snaga, i porazom trupa vlade u Kabulu,uprkos stotinama milijardi dolara američke pomoći tokom godina Avganistanu, rastu strepnje da bi talibani ponovo mogli da preuzmu vlast.

Više vesti o dešavanjima u Avganistanu, možete pogledati OVDE.

Piše:
Tanjug
14.08.2021. 11:11
Pogledajte više