KO SU VOĐE TALIBANA? Preživeli su američke napade i sada su apsolutni gospodari Avganistana (FOTO/VIDEO)

20.08.2021. 10:24
Piše:
Tanjug
Talibani / Izvor: Profimedia
Padom Kabula, talibani su preuzeli vlast u državi

Mavlavi Haibatulah Akundžada, mula Abdul Gani Baradar i mula Mohamad Jakub - neki su od vođa talibana koji su, posle povlačenja snaga SAD, zauzeli Avganistan, piše Glas Amerike.

Specijalne letnje ponude u Travellandu: Kipar od 529€, Španija od 563€

Specijalne letnje ponude u Travellandu: Kipar od 529€, Španija od 563€

AJD' BOŽE POMOZI: Ever Given danas ponovo prolazi kroz Suceki kanal, valjda neće ponovo da se zaglavi

AJD' BOŽE POMOZI: Ever Given danas ponovo prolazi kroz Suceki kanal, valjda neće ponovo da se zaglavi

KORONA NE POSUSTAJE NI U BUGARSKOJ: Na snagu stupile NOVE MERE za sprečavanje virusa

KORONA NE POSUSTAJE NI U BUGARSKOJ: Na snagu stupile NOVE MERE za sprečavanje virusa

Kako se navodi, Mavlavi Haibatulah Akundžada je vrhovni vođa talibana, što je postao posle smrti svog prethodnika Aktara Mansura u američkom napadu dronom 2016. godine.

Prethodno je bio sudija u pravosudnom sistemu za vreme ranije uprave talibana u Avganistanu, a posle američke invazije 2001, prebegao je preko granice u Pakistan. Nije se mnogo pojavljivao u javnosti i pretežno je objavljivao poruke za vreme islamskih praznika.

Mula Abdul Gani Baradar je zamenik šefa talibana za politička pitanja i jedan od koosnivača grupe. Takođe je pobegao u Pakistan 2001, a 2010. godine je uhapšen u Karačiju u zajedničkoj akciji američke Centralne obaveštajne agencije i pakistanskih antiterorističkih snaga.

Dok je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa vodila mirovne pregovore s talibanima 2018. godine ubedila je Pakistan da pusti Baradara. On je zatim nadzirao pregovarački tim talibana za vreme razgovora u Dohi u Kataru i sastao se s tadašnjim državnim sekretarom Majkom Pompeom u septembru 2020. godine.

Baradar je u utorak avionom stigao u Kandahar, vrativši se u Avganistan posle 20 godina.

Mula Mohamad Jakub je sin osnivača talibana, mule Omara, koji je umro 2013. godine. Mula Mohamad Jakub nadzire vojne operacije grupe i služi kao zamenik lidera. Akundžada ga je postavio na taj položaj u maju 2020. godine, a prethodno je bio šef vojne komisije talibana nadležan za polovinu avganistanskih provincija.

U izveštaju Ujedinjenih nacija u junu navodi se da su se Jakub i drugi visoki lider Siradžudin Hakani protivili mirovnim pregovorima i da se zalažu za vojno rešenje.

Siradžudin Hakani je vođa mreže Hakani, militantne grupe koju su SAD označile za terorističku organizaciju 2012. i organizator jednog od najtežih napada na američke koalicione snage tokom rata. Hakani je sin osnivača mreže Hakani - Džalaludina Hakanija i jedan od zamenika vođa talibana.

Američko Ministarstvo pravde ponudilo je nagradu u iznosu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Hakanija, navodi Glas Amerike.

Mavlavi Abdul Hakim je pripadnik tvrde struje i bliski saradnik Akundžade. Predvodio je pregovarački tim talibana na mirovnim pregovorima u Dohi, a takođe je bio na čelu sistema njihovog pravosuđa, koji je sprovođen u oblastima koje je grupa kontrolisala u Avganistanu.

Vesti o dešavanjima u Avganistanu možete pročitati OVDE.

Piše:
Tanjug
20.08.2021. 10:24
Pogledajte više