DŽO BAJDEN POLOŽIO ZAKLETVU: Nuklearni kodovi nisu direktno predati novom američkom predsedniku (FOTO/VIDEO)

20.01.2021. 07:20 21:56
Piše:
Srbija Danas
Džo Bajden / Izvor: SD/ilustracija
Džo Bajden je i zvanično postao 46. predsednik Amerike

Džo Bajden je danas položio zakletvu u Vašingtonu, a ceremoniju je propratio strogi protokol. Bajden je u podne zvanično postao 46. predsednik SAD.

LINKOLNOV DUH STVARNO KRSTARI BELOM KUĆOM? Tri stvari koje niste znali o najpoznatijoj građevini u Vašingtonu (VIDEO)

LINKOLNOV DUH STVARNO KRSTARI BELOM KUĆOM? Tri stvari koje niste znali o najpoznatijoj građevini u Vašingtonu (VIDEO)

IGNORISAO TRAMPA: Umesto oproštaja sa bivšim predsednikom, Pens sutra na Bajdenovoj inauguraciji (FOTO)

IGNORISAO TRAMPA: Umesto oproštaja sa bivšim predsednikom, Pens sutra na Bajdenovoj inauguraciji (FOTO)

DA LI JE ON PUTINOV NASLEDNIK? Niko za njega nije znao, a onda je postao premijer Rusije (FOTO)

DA LI JE ON PUTINOV NASLEDNIK? Niko za njega nije znao, a onda je postao premijer Rusije (FOTO)

Ceremonija inauguracija nazvana je "Ujedinjena Amerika" i nije održana kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn ili putem TV ekrana u svojim domovima.

 

Potpredsednica SAD Kamala Haris držaće u svojoj kancelariji dres Stefa Karija, košarkaša Golden Stejta, koji joj je on poklonio

 

Predsednička kolona kreće se ka Beloj kući
Prvi put u istoriji: Nuklearni kodovi nisu direktno predati novom američkom predsedniku

Prvi put u modernoj američkoj istoriji, predsednik neće predati takozvani "nuklearni fudbal" nasledniku, jer je odlazeći američki predsednik Donald Tramp već bio na Floridi kada je novoizabrani predsednik Džo Bajden položio zakletvu.

Aktovka / Izvor: Profimedia

To znači da će se primopredaja odvijati drugačije, prenosi američka novinska mreža "En-Bi-Si njuz".

"Nuklearni fudbal" je aktovka, koju nosi vojni pomoćnik i koja sadrži planove nuklearnog napada, pristup sistemima komandovanja i upravljanja i mehanizam za odobravanje nuklearnih kodova, postala je simbol za predsednikovu moć da naredi nuklearni napad, ali su mehanizmi malo složeniji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Amazon ponudio Bajdenu pomoć u vakcinaciji u SAD

Kompanija Amazom ponudila je da pomogne u naporima američke administracije da se u SAD sprovede masovna vakcinacija, navodi se u pismu upućenom predsedniku Bajdenu.

Džo Bajden / Izvor: Foto: Tanjug/AP

U izveštaju Rojtersa se navodi da je uvidom u pismo Amazona Bajdenu potvrđena spremnost ove kompanije da se unapredi distribucija vakcina.

- Spremni smo da stavimo na raspolaganje naše operativne kapacitete, ekspertizu, informacionu i komunikacionu tehnologiju kojima raspolažemo da se pomognu aktivnosti američke administracije na masovnoj imunizaciji stanovništva - navodi se u pismu koje je Amazon uputio predsedniku Bajdenu.

Bajden prisustvovao ceremoniji polaganja venca na Arlingtonu

Predsednik SAD Džo Bajden i prva dama Džil Bajden prisustvovali su ceremoniji polaganja venca na Grobu neznanog vojnika na nacionalnom groblju Arlington.

Bajdenovima su se pridružili bivši predsednici Barak Obama, Džordž V. Buš i Bil Klinton i bivše prve dame Mišel Obama, Lora Buš i Hilari Klinton, preneo je CNN.

Prethodno su nakon inauguiracije, jedinice oružanih snaga SAD izvršile počasni defile svih rodova američke vojske pred 46. predsednikom SAD Džoom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris.

Počasna smotra vojnih jedinica je tradicija nakon inauguracije američkih predsednika i simbolički odražava mirnu predaju vrhovne komandne odgovornosti novom američkom predsedniku i potvrđuje spremnost američke vojske.

Počele pripreme za useljenje novog predsednika

Džo Bajden još nije stigao do Bele kuće, ali su tamo već neki članovi njegovog tima i počele su pripreme za useljenje novog predsednika.

Džoa Bajdena i Kamalu Haris u kongresnoj zgradi dočekali su vođa većine u Senatu, republikanac Mič Mekkonel, predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi.

Bajden se vozi u limuzini sa registracijom - 46

Registracija blindirane limuzine kojom se danas vozi predsednik SAD Džo Bajden je - 46, čime je odata počast novoizabranom - 46. predsedniku SAD.

Bajden je danas položio predsedničku zakletvu na Kapitolu.

Nakon toga je na Nacionalnom vojnom groblju Arlington položio vence na grobu Neznanom junaku.

Pokloni kongresnih lidera Bajdenu i Harisovoj

Kongresni lideri poklonili su novom predsedniku i potpredsednici, posle inauguracije i ceremonije potpisivanja, slike, fotografije sa inauguracije i zastave koje su se vijorile tokom predsedničke zakletve.

Džo Bajden / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Džoa Bajdena i Kamalu Haris u kongresnoj zgradi dočekali su vođa većine u Senatu, republikanac Mič Mekkonel, predsedavajuća Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi.

Čestitke Mišela i Borelja Bajdenu i Harisovoj

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel čestitao je Džosefu Bajdenu i Kamali Haris na izboru za predsednika i potpredsednicu SAD.

U video poruci objavljenoj na sajtu Evropskog saveta, Mišel je naveo: "Kao svi narodni na svetu i američki narod zaslužuje lidere koji vode računa o njihovim nadanjima i brigama. Verujem da će predsednik Bajden i Kamala Haris učiti baš to".

On je predložio novoj američkoj administraciji stvaranje pakta za "jaču Evropu, jaču Ameriku i bolji svet" i pozvao na zajednički rad na pet prioriteta: jačanju multilateralne saradnje, borbi protiv Kovid-19, rešavanju klimatskih promena, obnovi ekonomije i brobi za bezbednost i mir u svetu.

Žosep Borelj / Izvor: Profimedia

I šef diplomatije EU Žosep Borelj čestitao je na inauguraciji Džosefu Bajdenu i Kamali Haris i podravio nameru novog američkog predsednika da se "ponovo angažuje sa svetom".

- EU se nada otvaranju novog poglavlja u transatlantskim odnosima i zajedničkom radu na rešavanju gorućih kriza našeg vremena - napisao je Borelj na Tviter nalogu.

Tajna služba SAD će i dalje štititi Trampovu decu

Pre nego što je odstupio s dužnosti, sad već bivši predsednik SAD Donald Tramp potpisao je memorandum kojim tajna služba nastavlja da štiti njegovu decu.

Donald Tramp / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Prema izjavi jednog visokog američkog zvaničnika, tajna služba će brinuti o bezbednosti njegovih naslednika idućih šest meseci, prenosi Si-En-En.

Uobičajeno je da tajna služba štiti decu bivših predsednika mlađih od 16 godina, ali potpisivanjem ovog memornaduma, američka tajna služba pružiće zaštitu svoj njegovoj deci bez obzira na godine starosti.

Novi američki predsednik odlazi na groblje Arlington, gde će odati počast palim vojnicima SAD

Džo Bajden / Izvor: Foto: Tanjug/AP
Svetski lideri čestitali Bajdenu i Harisovoj

Politički i verski lideri iz sveta i inostrani političari uputili su danas nakon inauguracije u Vašingtonu čestitke 46. predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Haris.

- SAD se vraćaju. Evropa je spremna da obnovi veze sa starim, pouzdanim partnerom i da udahne novi život u naše dragoceno savezništvo. Radujem se saradnji sa predsednikom Bajdenom - napisala je na Tviteru predsedavajuća Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Britanski premijer Boris Džonson je u sličnom tonu čestitao predsedniku Bajdenu i izrazio nadu da će zajedničkim radom ojačati međusobnu saradnju.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Kosačov: Bajden će za Rusiju biti nezgodan protivnik

Novi američki predsednik Džo Bajden će za Rusiju biti još nezgodniji protivnik nego što je to bio njegov prethodnik Donald Tramp, jer je veoma radikalan prema zemljama koje nisu saveznice Vašingtona, izjavio je šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Džo Bajden / Izvor: Foto: Tanjug/AP

- Treba suditi o stavovima Bajdena po njegovim ranijim izjavama. To je čovek koji je vrlo radikalan, kategoričan i veoma negativno raspoložen prema Rusiji, Kini i drugim državama koje nisu saveznice Sjedinjenih Američkih Država - izjavio je Kosačov televiziji "Rosija 24".

Prema mišljenju Kosačova "Bajden će biti još nezgodniji protivnik Rusije, nego Tramp".

Francuski predsednik Emanuel Makron čestitao je Bajdenu

Francuski predsednik Emanuel Makron čestitao je Bajdenu i poželeo dobrodošlicu nazad u Pariski sporazum koji se bavi emisijom štetnih gasova.

SAD su za vreme Trampa izašle iz tog sporazuma.

Novi predsednik i potpredsednica ušli su u predsedničke kancelarije u Kapitolu na ceremoniju potpisivanja

Bajden je potpisao tri dokumenta, Proklamaciju inauguracionog dana, nominacije za pozicije u svom kabinetu i nominacije za zamenička mesta u kabinetu. 

Bajdenu čestitali Milanović, Plenković, Zaev, Đukanović

Čestitkama nakon polaganja zakletve i stupanja na dužnost, predsedniku SAD Džou Bajdenu i potpredsednici Kamali Heris pridružili su se i državnici sa Balkana.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović objavio je na Fejsbuku nakon što je Bajden položio zakletvu kao novi predsednik SAD, da mu je drago kad se potvrđuje "kako vera u svetlo na kraju ipak pobjeđuje tamu".

On je naglasio da je "prema Vikipediji na engleskom jeziku, on jedan od samo dvojice evropskih predsednika države/vlade koji je otvoreno podržao Bajdena za predsednika još tokom kampanje", i da je prema tom istom izvoru drugi (ili prvi) bio finski predsednik Sauli Niniste.

Hanter Bajden prisustvovao inauguraciji uprkos istrazi

Hanter Bajden, sin Džozefa Bajdena koji je danas postao 46. predsednik SAD, prisustvovao je ceremoniji inauguracije uprkos saveznoj istrazi koja se vodi protiv njega zbog sumnjivih transakcija u inostranstvu, između ostalog u Kiiu i drugim zemljama.

Bajden mlađi na inauguraciju je došao u pratnji supruge i maloletnog sina, koji je u jednom trenutku čak i zaplakao kada je Džo Bajden izašao na binu.

Hanter Bajden / Izvor: Profimedia

Hanter Bajden je priznao da je protiv njega pokrenuta istraga, ali je rekao da je sve svoje poslove vodio legalno, prenosi Foks njuz.

- Ovu stvar shvatam veoma ozbiljno, ali sam uneđen da će profesionalan i objektivan pregled ovog pitanja pokazati da sam svoje poslove obavljao legalno i na odgovarajući način - rekao je on svojevremeno.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kina uvela sankcije za 28 Amerikanaca, na listi i Pompeo

Kina je danas uvela sankcije za 28 američkih zvaničnika, uključujući i bivšeg državnog sekretara Majka Pompea zbog, kako su naveli, "suludih akcija koje su se opasno umešale u unutrašnje poslove Kine", saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.  

Majk Pompeo / Izvor: Profimedia

- Ovi pojedinci i članovi njihove porodice, ne mogu da uđu na teritoriju Kine, Hongkonga i Makaa. Takođe, njihovim firmama, institucijama povezanim sa tim osobama, zabranjeno je da imaju ikakve poslove sa Kinom - dodaje se u saopštenju ministarstva, koje je preneo Rojters.

Kina je izdala ovo saopštenje posle ponoći po pekinškom vremenu, jer se tada završila inauguracija Bajdena.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Donald Tramp je stigao u Palm Bič na Floridi i pozdravio svoje pristalice

Bivši predsednik Tramp maše pristalicama duž rute na Južnom bulevaru.

Bajden najstariji predsednik u istoriji SAD

Američki predsednik Džo Bajden postao je danas najstariji predsednik u američkoj istoriji, jer pre njega niko sa 78 godina nije stao na čelo jedne od najmoćnijih svetskih država.

Njegov prethodnik, Donald Tramp držao je taj rekord pre njega, jer je u trenutku inauguracije 2017. godine imao 70 godina.

Džo Bajden / Izvor: Foto: Tanjug/AP

Ipak Tramp nije najstarija osoba koja je do sada obavljala dužnost američkog predsednika, već je to Ronald Regan, koji je u trenutku kada je otišao sa vlasti bio star 77 godina i 349 dana.

Regan je služio dva mandata kao predsednik SAD, od 1981. do 1989. godine kada ga je smenio Džordž Buš stariji.

Više o tome pročitajte OVDE.

Mekbrajd: Pens prisustvom inauguraciji učinio dobro za SAD

Odlazeći američki potpredsednik Majk Pens i njegova supruga Karen prisustvovali su danas inauguraciji novog predsednika Džoa Bajdena, nakon što su preskočili oproštajnu ceremoniju Donalda Trampa, i uobičajeni protokol dočeka svojih naslednika u njihovoj novoj rezidenciji u Mornaričkoj opservatoriji.

Majk Pens / Izvor: Profimedia

Pens je aplaudirao novoj potpredsednici Kamali Heris prilikom dolaska na američki Kapitol.

Bivši potpredsednik je razgovarao sa Heris prošlog četvrtka, čime je ozvaničio kontakt na najvišem nivou između odlazeće i nastupajuće američke administracije.

Papa uputio poruku Bajdenu nakon inauguracije

Poglavar Rimo-katoličke crkve papa Franja poručio je američkom predsedniku Džou Bajdenu da se molio Bogu da usmerava njegove napore za pomirenje i u SAD i u svetu.

Džo Bajden / Izvor: Foto: Tanjug/AP

U izveštaju Rojtersa se navodi da je papa Franja uputio poruku 46. američkom predsedniku neposredno nakon što je položio zakletvu i u njoj izrazio nadu da će Bajden raditi na stvaranju društva istinske pravde, slobode i poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca, posebno siromašnih, najosetljivijih i onih koji nemaju pravo glasa.

CNN je ranije izvestio da je Džo Bajden, posle Džona F. Kenedija, tek drugi predsednik SAD katoličke veroispovesti u američkoj istoriji.

Bajden je 15. potpredsednik koji je postao predsednik SAD

Džo Bajden, 46. predsednik SAD je 15. potpredsednik u američkoj istoriji koji je nakon potpredsedničkog mandata postao i šef države. Niko osim njega i bivšeg predsednika Ričarda Niksona nije imao pauzu nakon službovanja na položaju potpredsednika, pa potom postao predsednik SAD. 

"Idem u Ovalni kabinet da počnem da radim"

"Idem u Ovalni kabinet da počnem da radim", napisao je Džo Bajden u prvom tvitu kao predsednik. 

Bil Klinton podelio svoje mišljenje o inauguraciji

Bivši predsednik SAD Bil Klinton napisao je da je inauguracija "afirmisala ono najbolje zašta se Amerika zalaže" i podelio kratak snimak na kom se vide ranije inauguracije.

Prvi tvit Kamale Haris

Nova potpredsednica SAD Kamala Haris objavila je prvi tvit na službenom Tviter nalogu - "Spremna sam da služim"

Berni Sanders u centru pažnje

Senator Berni Sanders u centru je pažnje na društvenim mrežama zbog modnog detalja sa kojim se pojavio na inauguraciji - rukavica.

Bajdenu ponovo stižu čestitke od svetskih državnika 
Bajden napušta svečanost

Bajden napušta inauguracionu svečanost uz zvuke nacionalne pesme "Stars end strajps".

Bil zadremao tokom inauguracije

Na društvenim mrežama deli se fotografija bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, a korisnici se pitaju da li je zadremao na Bajdenovoj inauguraciji.

Govor je održala i Amanda Gorman

Devojka koja ima 22 godine i najmlađa je pesnikinja koja se obratila na predsedničkim inauguracijama.

"Želim da ujedinim Ameriku", Bajden održao prvi govor kao predsednik SAD

Džo Bajden položio je zakletvu kao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država. On je u prvom predsedničkom govoru poručio kako želi da ujedini Ameriku. Bajden se zakleo pred sudijom Vrhovnog suda SAD Džonom Robertsom.

Pre njega, zakletvu je položila potpredsednica Kamala Haris pred sudijom Vrhovnog suda SAD Sonjom Sotomajor.

/ Izvor:
Grenel: Moramo da čestitamo Bajdenu, jer volimo Ameriku

Izaslanik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao je danas novom predsedniku SAD Džou Bajdenu stupanje na dužnost.

Grenel je u objavi na Tviteru naveo da "moramo da čestitamo novom američkom predsedniku Džou Bajdenu jer volimo Ameriku".

- Želimo mu da uspe da ojača našu veliku zemlju. I ne smemo da radimo ono što je druga strana radila nama pre četiri godine – da uzaludno i lakomisleno budemo protiv svega što on radi - napisao je Grenel.

 Vučić čestitao Bajdenu: Nema ništa časnije od služenja domovini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu i izrazio uverenje da će uz međusobno poštovanje i zajedničke vrednosti, u njemu imati partnera za jačanje političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

U čestitki se navodi:

- Primite moje iskrene čestitke povodom stupanja na odgovornu dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država, uz najbolje želje za dobro zdravlje i mnogo uspeha, na dobrobit Vaše zemlje i svih njenih građana.

Duboko verujem da ćete je obavljati sa istinskom posvećenošću, neiscrpnom energijom i jasnom vizijom, koja odlikuje Vašu dugu političku karijeru i bogato državničko iskustvo.

 Tviter zvanično promenio naloge Bajdena i Harisove u predsednički i potpredsednički 
 Bajden drži prvi govor kao predsednik SAD

Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden obratio se građanima prvi put kao prvi čovek Amerike, pošto je danas i zvanično inaugurisan na ceremoniji u Vašingtonu.

- Ovo je američki dan, ovo je dan demokratije... Amerika se izdigla i usprotivila izazovima. Naučili smo da je demokratija važna i krhka i demokratija je preživela. Sada na mestu gde su uzdrmani temelji, ujedinili smo se kao nacija - kazao je Bajden.

Džo Bajden je položio predsedničku zakletvu 

Postao je sada i zvanično 46. predsednik SAD, a Haris 49. potpredsednica Amerike.

Nastupa pevačica Dženifer Lopez

Poznata pevačica Dženifer Lopez, je otpevala pesmu Vudija Gatrija "This land is your land" (Ova zemlja je tvoja).

Kamala Haris je položila zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Sonjom Sotomajor 
 Lejdi Gaga će otpevati američku himnu
Na ulicama Vašingtona je mirno dok traje inauguracija, prenose američki mediji 
Pens ostavio pismo Kamali Hari

Američki potpredsednik Majk Pens ostavio je poruku Kamali Heris koja će ga naslediti na mestu potpredsednika SAD.

Za sada se ne zna sadržaj pisma, objavili su američki mediji.

Pens i Heris su u toku prošle nedelje razgovarali telefonom.

Ranije je objavljeno da je Donald Tramp ostavio pismo svom nasledniku Džou Bajdenu.

Počinje ceremonija inauguracije predsednika SAD 

 

Ambasador Srbije Marko Đurić prisustvuje Bajdenovoj inauguraciji zajedno sa suprugom Andrijanom

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je na Tviteru da mu je čast da predstavlja Srbiju i prisustvuje inauguraciji novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

- Uzbuđenje raste! Čast mi je da predstavljam Srbiju sa mojom suprugom Andrijanom i prisustvujem inauguraciji 2021 - naveo je Đurić na engleskom jeziku na Tviteru. 

Uz to je objavio sličice sa zastavama Srbije i SAD, kao i sa brojem 46, aludirajući na to što će Bajden položiti zakletvu za 46. predsednika SAD.

Đurić je objavio i fotografije sa svojom suprugom ispred zgrade Kongresa, na kojima oboje nose maske, a na Đurićevoj se vide grb Srbije i zastave Srbije i SAD.

 Evakuisan američki Vrhovni sud

Američki vrhovni sud je evakuisan zbog pretnje bombom na dan inauguracije novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

 Prva Bajdenova objava na dan inauguracije

Novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden, koji će danas biti inaugurisan, poručio je na Tviteru da je novi dan u Americi.

To je prvi put da se Bajden oglasio na Tviteru na dan inauguracije, nakon što je odlazeći predsednik Donald Tramp napustio Belu kuću.

Tramp neće prisustvovati današnjoj inauguraciji Džoa Bajdena za predsednika SAD.

Stigli su i Barak Obama i Bil Klinton sa suprugama

Pre njih u Kapitol su stigli članovi njihovih porodica, kongresmeni, ali i bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton sa suprugama. 

Stigli Bajden i Harisova

 Na inauguraciju je stigao Džo Bajden sa suprugom Džil

 Stigla je i novoizabrana potpredsednica SAD Kamala Haris.

Tramp ostavio oproštajno pismo Bajden

Kako se vreme Donalda Trampa u Beloj kući bližilo kraju u sredu, 20. januara, odlazeći predsednik prihvatio je dugogodišnju tradiciju i ostavio pismo svom nasledniku Džo Bajdenu pre nego što je poslednji put napustio predsedničku rezidenciju, rekao je novinarima portparol Džud Dire.

 Oproštajni predsednički govor Donalda Trampa: Vratiću se u nekoj formi

Odlazeći američki predsednik Donald Trump u oproštajnom govoru u bazi Enruz u Merilendu zahvalio se svojim pristalicama, obećavajući da će se "vratiti u nekoj formi" i poželeo dolazećoj administraciji demokrate Džoa Bajdena "veliku sreću i veliki uspeh".

Tramp stigao u bazu Endruz na poslednju, oproštajnu ceremoniju

Još uvek aktuelni predsednik Donald Tramp je poručio okupljenima da ih voli i obećao da će se “vratiti u nekoj formi”.

On je poželeo sreću novoj administraciji rekavši im da se potrude da učine dobro za sve građane SAD.

Tramp napustio Belu kuću

Još uvek aktuelni predsednik SAD Donald Tramp napustio je danas Belu kuću. On neće prisustvovati inauguraciji Bajdena, što je kuriozitet u istoriji Amerike.

- Volim američki narod. Ovo je zbogom, ali nadam se da nije zbogom zauvek - kratko se obratio Tramp novinarima. On je Belu kuću napustio sa suprugom Melanijom.

Neviđeni medijski projekat: Deprogramiranje članova "Trampove sekte" i cele Amerike

Stručnjak za kultove i sekte Stiven Hasan gostovao je u utorak na Si-en-en da bi savetovao kako da se deprogramiraju članovi "Trampovog kulta" kako je u svojoj knjizi iz 2019. nazvao pristalice odlazećeg američkog predsednika. On je istakao da su celoj zemlji potrebne njegove usluge.

Nakon što je perjanica Si-en-ena Alisin Kamerota govorila o Trampovim pristalicama koje su upali u Kapitol kao o pokojnicima, dramatično komentarišući snimke hapšenja rečima da su "neki ljudi koje ovde vidite nekada bili savetnici u osnovnoj školi, neki su bili vatrogasci", pitala je Hasana kako je Tramp uspeo da "radikalno promeni njihovu ličnost".

Tramp i Bajden bez pozdrava - Šta će biti sa nuklearnim koferom?

Dan pre inauguracije novog američkog predsednika Džoa Bajdena otvorilo se pitanje šta će se desiti sa "nuklearnim koferom" pošto je odlazeći predsednik Donald Tramp odbio da se sastane sa njim i prisustvuje inauguraciji.

Preuzimanjem "nuklearnog kofera" odgovornost prelazi na svakog sledećeg američkog predsednika još od Džona Kenedija, a reč je o akten-tašni koju prethodnik na dan inauguracije predaje novom predsedniku.

Aktovka, koju je nosio vojni pomoćnik i koja sadrži planove nuklearnog napada, pristup sistemima komandovanja i upravljanja i mehanizam za odobravanje nuklearnih kodova, postala je simbol za predsednikovu moć da naredi nuklearni napad, ali su mehanizmi malo složeniji. 

Tramp osniva Patriotsku stranku? 

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp nedavno je razgovarao sa saradnicima o ideji pokretanja nove političke stranke, javlja Voli strit džurnal, pozivajući se na svoje izvore.

Tramp je tu ideju prošle nedelje izložio saradnicima i nekolicini ljudi koji su mu bliski, a nova politička grupacija navodno bi bila nazvana "Patriotska stranka".

 Šta je Tramp poručio u oproštajnom govoru?

Američki predsednik Donald Tramp održao je oproštajni govor u kom se obratio javnosti i poručio da je „posebno ponosan što je prvi predsednik u poslednjih nekoliko decenija koji nije započeo nijedan rat.

- Vodio sam najteže borbe i donosio najteže odluke. Zbog toga ste me izabrali - rekao je Tramp.

- Kao rezultat naše smele diplomatije i principijelnog realizma, postigli smo seriju istorijskih mirovnih sporazuma na Bliskom Istoku, To je zora novog Bliskog Istoka i vratili smo naše vojnike kući. Posebno sam ponosan što sam prvi predsednik u poslednjih nekoliko decenija koji nije započeo nijedan rat.

Barijere i bodljikava žica na sve strane

 Neposredno područje oko Kapitola je utvrđenje, sa barijerama i bodljikavom žicom koji ograđuju prostor

Vašington poput neosvojive tvrđave

Vašington je uoči inauguacije prava tvrđava sa do sada neviđenim obezbeđenjem

Bezbednost u Vašingtonu će biti pojačana dok je Pentagon saopštio da će uputiti 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Izabrani predsednik i njegova supruga Džil će utorak uveče i noć provesti u Bler hausu, zvaničnoj rezideniciji stranih gostiju američkog predsednika, koja se nalazi naspram Bele kuće blizu Trga Lafajet.

Tokom prepodneva 20. januara Bajden će prisustvovati misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu. On je pozvao da sa njim na toj misi budu i šefovi dva doma američkog Kongresa demokrate Nensi Pelosi i Čak Šumer i republikanci Kevin Makarti i Mič Mekonel.

Džo Bajden / Izvor: Profimedia

Izabrani predsednik će zatim ići u konvoju ka Kapitol hilu gde ceremonija inauguracije počinje u 11.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjeevropskom vremenu) na velikom podimumu postavljenom naspram Nacionalnog mola.

Nacionalnu himnu će otpevati pop zvezda Lejdi Gaga na stepenicama Kapitol hila, a pevačica Dženifer Lopez će održati "muzički performans", prema navodima organizacionog odbora.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Džo Bajden i njegova potpredsednica Kamal Haris će položiti zakletvu u 12.00 sati, zatim će predsednik održati svoj inauguralni govor u kome treba da potvrdi svoju viziju o želji da pobedi pandemiju, bolje rekonstruiše, ujedini i izleči naciju, prema navodima organizacionog odbora.

Piše:
Srbija Danas
20.01.2021. 07:20 21:56
Pogledajte više