IAKO NISU USPELI DA DOKAŽU DA JE ASAD KORISTI HEMIJSKO ORUŽJE, Džonson opet optužuje predsednika Sirije

16.04.2017. 11:28
Piše:
Tanjug
Boris Džonson / Izvor: Reuters
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je sirijski predsednik Bašar al-Asad "arhiterorista"

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je danas da je sirijski predsednik Bašar al-Asad "arhiterorista" i da je vreme da Rusija shvati da je on "bukvalno i metaforički otrovan". Džonson je, u autorskom članku za današnji "Sandej telegraf", rekao i da Asadov saveznik Moskva još ima vremena da se svrsta na "pravu stranu", prenosi AFP.

Šef Turske diplomatije KRITKUJE pokušaj stranih zemalja da utiču na REFERENDUM i poručuje da odlučuje narod

PUTIN ČESTITAO VASKRS: Ruski predsednik se OVIM rečima obratio svim pravoslavnim vernicima

Iako još uvek nije dokazano da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje, Džonon je opet rešio da okrivi predsednika Sirije za upotrebu hemijskog oružja.

- Asad je koristio hemijsko oružje, jer ono nije samo užasno i neselektivno. Ono je i zastrašujuće - napisao je šef britanske diplomatije.

Bašar al-Asad / Izvor: Profimedia

- On je bukvalno i metaforički otrovan i vreme je da se Rusija probudi i shvati to. Oni i dalje imaju vremena da stanu na pravu stranu u ovom sukobu - istakao je britanski ministar spoljnih poslova. Džonson je naveo i da je napad hemijskim oružjem promenio stav Zapada u pogledu Sirije.

- Britanija, SAD i naši ključni saveznici misle isto: verujemo da je taj napad najverovatnije izveo Asad, i to nad sopstvenim narodom, koristeći gas kao oružje koje je zabranjeno već skoro 100 godina - rekao je Džonson.

Prema njegovim rečima, Zapad je pre napada hemijskim oružjem izvedenog 4. aprila bio "na pragu konsenzusa", što se sada promenilo, a taj konsenzus je podrazumevao veću usredsređenost na borbu protiv Islamske države i prihvatanje, mada nevoljno, da povlačenje Asada s vlasti, "iako je od suštinskog značaja, treba da sačeka iznalaženje političkog rešenja".

 

Piše:
Tanjug
16.04.2017. 11:28
Pogledajte više