Bivši nemački kancelar uputio poruku Trampu: Amerika nije na prvom mestu

14.03.2018. 09:14
Piše:
Tanjug
Gerhard Šreder / Izvor: Profimedia
Obaveza Francuske i Nemačke je da daju novi impuls Evropi

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder založio se u Beču za zajedničku ekonomsku, socijalnu i spoljnu politiku, kao i ponovno približavanje EU Rusiji i Turskoj.

On je, na predavanju, istakao da Evropa mora odgovoriti na politiku predsednika SAD Donalda Trampa "Amerika na prvom mestu" time što će se reformisati pod nemačko-francuskom vođstvom, kao i kroz približavanje Rusiji i Turskoj.

Šreder je naglasio da se ta politika, koja je jasno oslonjena na populizmu i izolaciji, a koja ima za cilj i razdor u EU, ne sme slediti.

Evropska unija / Izvor: Profimedia

Uveren je da će američka politika doneti promene po Evropu, te istakao da Evropa mora naći odgovore na takvo ponašanje SAD.

Jedan odgovor je, nakon faze zahlađenja proteklih godina, ponovno oživljavanje osovine Berlin-Pariz, kao okretnicu evropske integracije.

Francuski predsednik Emanuel Makron je predstavio svoj predlog reformi EU, i sada je neophodno da se, iako se sa njim ne slaže u svim tačkama, sagleda pod okolnostima kako se braniti od američke politike koja je nekontrolisana, ocenio je Šreder dodajući da je obaveza Francuske i Nemačke da pokrenu zajedničku evropsku agendu i Evropi daju novi impuls.

Evrozona ne treba samo zajedničku monetarnu politiku, već je neophodna i zajednička finansijska, privredba, pa čak i socijalna politika.

- Isto tako u Evropi je neophodna jedinstvena spoljna politika, i to najbolje sa evropskim šefom diplomatije - smatra Šreder.

Ali ali bez saradnje sa Moskvom i Ankarom nema stabilnosti u istočnoj Evropi, na Kavkazu, Bliskom istoku i severnoj Africi, zaključio je on.

 

Piše:
Tanjug
14.03.2018. 09:14
Pogledajte više