BUDUĆNOST LIBIJE NA SALVETI TRAMPOVOG ASISTENTA: Kako je američki službenik ŠOKIRAO evropske diplomate?

10.04.2017. 19:13
Piše:
Srbija Danas/ Jutarnji.hr
Karta Libije / Izvor: Profimedia
Najgori mogući scenario za Libiju

Viši službenik Bele kuće zadužen za spoljnu politiku založio se za plan da se podeli Libija te je jednom prilikom tijekom sastanka s visokopozicioniranim evropskim diplomatom na salveti nacrtao kako bi zemlja izgledala kada bi bila podeljena na tri dijela, piše The Guardian.

HAOS U LIBIJI SE NASTAVLJA: Krvavi SUKOB rivalskih grupa oko NAFTNIH polja!

ŠESTA GODINA OD GADAFIJEVE SMRTI: Ostvaruju se najmračnija PREDVIĐANJA?!

Sebastian Gorka, niži asistent američkom predsedniku Donaldu Trumpu koji se našao na udaru zbog povezanosti s mađarskim krajnje desnim grupama, prezentovao je ideju o deljenju koja je prethodila inauguraciji američkog predsednika, tvrdi službenik koji je upoznat s ovom situacijom. Evropski je diplomata tu ideju nazvao 'najgorim mogućim rešenjem' za Libiju.

Gorka želi biti imenovan posebnim izaslanikom Biele kuće u Libiji, Biele kuće koja je do sada provela vrlo malo vremena razmišljajući o toj zemlji i koja tek treba odlučiti hoće li uopšte takvo mesto biti otvoreno.

Od pada Moamara Gaddafija 2011. godine, u Libije se za prevlast bore dve vlade - jedna je bazirana u Tripoliju, a uz podršku UN-a je vodi Fayez al-Sarraj, dok je druga bazirana u Tobruku te je uz podršku delova egipatskih i ruskih vlasti vodi Khalifa Haftar, izraziti anti-islamist i bivši general u Gadafijevoj vojsci. Haftar se predstavlja kao protivnik islamizma i Muslimanskog bratstva te je upravo zbog toga privlačna opcija određenim članovima Trumpovog spoljnopolitičkog tima.

Gadafi / Izvor: Profimedia

Gorka se zalaže za politike koje imaju za cilj poražavanje 'radikalnog islama' te vidi Muslimansko bratstvo kao terorističku grupu koja želi infiltrirati SAD. Kao bivši Breitbartov urednik, blizak je Stevu Bannonu, glavnom Trumpovom strategu.

Gorka je svojim navodima o budućnosti Libije uznemirio strane diplomate. Karta koju je nacrtao na salveti tokom tranzicije između Obamine i Trumpove administracije deli Libiju na tri dijela - stare otomanske provincije Kirenaiku na istoku, Tripolitaniju na severozapadu i Fezan na jugozapadu.

POKUŠAJ PUČA U LIBIJI? Deo vojske pokušava da SRUŠI VLADU koju su postavile UN

- Ovo je nešto poput testa o poznavanju Libije. Ako je jedina stvar koju znate to da je bila podeljena u tri diela, onda ne znate ništa o situaciji u Libiji - rekao je Mattia Toaldo, stručnjak za Libiju pri Europskom savetu za spoljnu politiku.

Eskplozija u Libiji / Izvor: Profimedia/ilustracija

Gorki će za mesto posebnog izaslanika konkurisati Pete Hoektra, bivši kongresnik i lobist te Phillip Escaravage, obaveštajac koji je više od deset godina radio na libijskom pitanju. Prema pisanju The Guardiana, Escaravage se smatra favoritom za imenovanje posebnim izaslanikom.

GADAFIJEVA ĆERKA SPREMA REVOLUCIJU: Otkrila šta joj je otac govorio o Srbima, ali i kako planira da ga OSVETI!

Premda separatisti koji podržavaju deljenje tvrde da se stabilna država može izgraditi na istoku Libije, većina stručnjaka se slaže da bi takav potez izazvao novi građanski rat budući da bi se uključene strane teško dogovorile oko granica.

 

Piše:
Srbija Danas/ Jutarnji.hr
10.04.2017. 19:13
Pogledajte više