Burno političko raspoloženje: Angela Merkel pokušava da spasi pregovore o koaliciji

29.10.2017. 18:49
Piše:
Tanjug
Foto: Reuters / Izvor: Reuters
Problematičan proces

Nemačka kancelarka Angela Merkel pokušava da spasi pregovore o formiranju koalicije sastankom sa liderom CSU Horstom Zehoferom, dvojicom zvaničnika iz stranke Zelenih i prvim čovekom liberala (FDP) Kristijanom Lindnerom na nepoznatoj lokaciji, piše "Bild am zontag".

Merkelova poručila Briselu: Budite STRPLJIVI, posle 2. novembra sve će se znati

Da li će Nemačka dobiti vladu: Počeli razgovori o koaliciji

Merkel, čiji su konzervativci osvojili najviše glasova na nedavnim izborima, nastoji da formira tročlanu koaliciju sa Slobodnim demokratama (FDP) i strankom Zelenih, koja nikad nije sklopljena na saveznom nivou.

Za sada se ispostavlja da je proces formiranja koalicije problematičan, a sagovornici se najviše spore oko klimatske i imigracione politike, preneli su nemački mediji, navodeći da je proteklog četvrtak došlo do "velikog sukoba" među učesnicima.

Dok konzervativci žele da ograniče broj izbeglica, Zeleni to odbijaju, prenosi Rojters.

Foto: Reuters / Izvor: Reuters

List piše da je Lindner tražio mogućnost da povede jednog visokog zvaničnika FDP na sastanak, pošto Zelene predstavlja Džem Ozdemir i Katrin Gering-Ekart.

Razgovori se nastavljaju pošto tri strane nisu uspele da postignu dogovor o imigraciji i klimatskim pitanjima na sastanku u četvrtak, koji je trajao 11 sati.

Foto: Reuters / Izvor: Reuters

Aleksander Lambsdorf, zamenik lidera FDP, rekao je da su razgovori o formiranju koalicije u "teškoj fazi", ali da to nije neočekivano u ranoj fazi pregovora.

On je rekao da će FDP i Zeleni "nemaju izbora nego da razgovaraju" s obzirom na okolnosti u Bundestagu.

 

Piše:
Tanjug
29.10.2017. 18:49
Pogledajte više