Da li će Rusija i Brazil očuvati SNAŽAN SAVEZ uprkos ŽESTOKOM američkom uplitanju?

29.04.2017. 23:26
Piše:
Srbija Danas/Advance
Vojska Brazila / Izvor: Profimedia
Velike države su oduvek težile stvaranju i očuvanju velikih savezništava

Ne treba ići daleko u prošlost da se uvidi značaj saveza. Npr. u 20. veku, savezi Antante i Velike Trojice odneli su pobedu u dva svetska rata i usmerili dalji tok istorije. U novije doba osim multilateralnih saveza poput Evropske unije i BRICS-a stvaraju se i snažna bilateralna partnerstva. Svima je poznato viševekovno partnerstvo Francuske i SAD-a, ali u novije doba pojavilo se jedinstveno partnerstvo između Rusije i Brazila i ono zaslužuje poseban osvrt.

Na današnji dan, pre 6 godina, to je bilo venčanje veka, a evo kako je izgledalo (FOTO)

Venecuela napušta Organizaciju američkih država (OAS)

Dilma Rusef / Izvor: Profimedia

- Brazil je naš strateški partner u Latinskoj Americi. Naši odnosi su utemeljeni na dugačkoj istoriji, obostranom respektu i poverenju. Imamo zajedničku viziju trenutne situacije u međunarodnim odnosima. Radimo zajedno u različitim međunarodnim formatima, uključujući BRICS - izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u septembru 2015. 

Sve bolji odnosi između sibirske i amazonske sile pretvorili su se u strateško partnerstvo koje je važno jer menja svetski politički poredak iz smera unipolarnosti prema multipolarnosti. Bilateralne odnose između Moskve i Brazilije karakterišu snažna i sve veća politička, trgovinska, vojna, tehnološka i naučna saradnja. Takođe, savez dveju sila osnažen je zajedničkom svemirskom i telekomunikacijskom kooperacijom. 

STO DANA KOJI SU UPLAŠILI SVET: Najveći USPESI i PROMAŠAJI Trampove vladavine

Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Naravno, rusko-brazilski savez nije nastao ni iz čega, već se kreirao korak po korak. Dve zemlje su uspostavile diplomatske odnose 1945. Tokom Hladnog rata imale su neutralne odnose uglavnom zbog prostorne razdvojenosti i saradnja je bila manjeg obima. Nakon osamostaljenja Rusije 1991. krenulo je unapređivanje veza pa je zato 1997. potpisan Brazilsko-ruski sporazum o saradnji. 2001. osnovana je Brazilsko-ruska vladina komisija.

Od 2003. dolaskom levičarskog predsednika Lule da Silve odnosi su počeli da doživljavaju nagli uzlet. Vladimir Putin je posetio Brazil 2004. U oktobru sledeće godine tokom Luline posete Moskvi, dvojica predsednika su potpisala Strateški savez Brazila i Rusije. Zahvaljujući savezu, brazilski astronaut Markos Pontes je poslat u svemir. Krajem 2008. tokom posete predsednika Medvedeva Brazilu, dve zemlje su potpisale ukidanje viza i saradnju u svemirskoj, energetskoj i odbrambenoj industriji. Moskva i Brazilija se sve više povezuju, a Putin je 2014. bio po drugi put u Brazilu. Česte su diplomatske posete najviših državnih zvaničnika. Postoji mogućnost da bi ove godine brazilski predsednik Mišel Temer mogao da poseti Rusiju.

Hašemitska kraljevina JORDAN pred ulaskom u KRVAVI sirijski RAT?!

Žuka i Temer / Izvor: Profimedia

Za razliku od vremena Hladnog rata kad su se zemlje povezivale radi ideologije, Brazil i Rusiju u savremenom i dinamičnom svetu nije povezala zajednička ideologija već je Rusija s Brazilom i drugim Latino-američkim zemljama: Kuba, Venecuela, Nikaragva, Bolivija, Ekvador, Argentina... počela naširoko sarađivati radi obostranog opipljivog interesa i koristi. Zbližavanje Rusije i zemalja Srednje i Južne Amerike povoljno je delovalo na rusko javno mnjenje, tj. percepciju javnosti. 2016. Kuba, Venecuela i Brazil našli su se na listi top 10 država najprijateljskiji raspoloženih prema Rusiji. 

KAD SE SUDARE SOCIJALIZAM I KAPITALIZAM: Zašto u Venecueli vlada totalni HAOS (FOTO/VIDEO)

Brazil je zajedno s Rusijom, Kinom i Indijom postao osnivački član BRIC-a (koji će se kasnije nazvati BRICS ulaskom Južne Afrike 2010.) organizacije koja okuplja ekonomije u razvoju. Cilj BRICS-a je privrženost multipolarnom svetu, a Brazil je zagovornik upravo takvog svetskog uređenja koje je eufemizam za ograničenje imperijalne moći SAD-a. Brazil i Rusija kao zemlje članice BRICS-a dobijaju i formalno priznanje statusa svetskih sila. Brazilu BRICS daje priliku ekonomskog razvitka, nove sposobnosti inovacije, intelektualnih vlasničkih prava i još bolji održivi razvoj (Brazil već neko vreme prednjači u tom polju npr. u korišćenju alkohola bioetanola za pogon automobila). 

SAD u STRAHU od Severne Koreje: Pitanje je vremena kada će napasti Ameriku!

favele u Brazilu / Izvor: Profimedia/ilustracija

2015. trgovinska razmena dve zemlje je iznosila 4.7 milijardi $. U aprilu 2016. potpisan je ugovor o instaliranju ruskog optoelektroničkog kompleksa s ciljem detektovanja svemirskih krhotina u brazilskoj opservatoriji. U novembru je objavljeno da će ruski satelit Kanopus postati deo Grupe zajedničkog daljinskog očitavanja konstelacije satelita zemalja BRICS-a.

Početkom aprila ove godine Rusija je završila isporuku Igla-S projektila (ručni-bacač) u Brazil, koji razmatra kupovinu još moćnijih ruskih odbrambenih sistema. Brazil poseduje najmoćniju vojsku u Latinskoj Americi, ali njena snaga je uzdrmana najgorom recesijom u istoriji Brazila i velikom političkom krizom koja je nastala zbog svih događaja oko smene bivše predsednice Dilme Rusef. 

NACIONALIZAM GUTA NAJVEĆU DEMOKRATIJU SVETA: A u njegovom središtu leži KRAVA

Moskva / Izvor: Reuters

Ovih dana je i objavljeno da dve vlade rade na tome da se bilateralna trgovinska razmena proširi na 10 milijardi dolara u sledećih pet godina. Brazilci žele da prošire mlečni i mesni izvoz u Rusiju (govedina, svinjetina i perad), a ruske vlasti žele da povećaju izvoz ribe, naročito bakalara. Brazil je postao jedan od glavnih opskrbljivača Rusije hranom: meso, šećer, kafa, uljna semena, duvan, voće, povrće. Zanimljivo je da oko 70% ruskog izvoza u Brazil i Latinsku Ameriku čine napredni tehnološki i naučni proizvodi za razliku od zapadnih zemalja koji redovno kupuju uglavnom samo ruske energente. 

Jermenija i Azerbejdžan pred novim POLITIČKIM i ENERGETSKIM izazovima

Samit BRIKS-a u Fortalezi / Izvor: Profimedia

Tokom poslednjih petnaestak godina zahvaljujući levim vladama Lule i Rusef, Brazil se povezao sa Rusijom, ali i drugim silama zagovornicima multipolarnog geopolitičkog poretka što nije po ukusu Vašingtona. Amerikanci su bili zauzeti događajima na Bliskom i Dalekom istoku i u Ukrajini a nisu uspeli da iskontrolišu proruske aktivnosti Brazilaca. A i pitanje je koliko bi mogli, jer Brazil nije više sinonim za bedu siromašne države Trećeg sveta, već država u naglom razvoju čija je ozbiljnost nagrađena događajima kao što su bili Svetsko fudbalsko prvenstvo 2014. i Olimpijske igre 2016.

Jedan DEČAK će večno MRZETI Trampa a kad vidite zašto, biće vam sve jasno! (VIDEO)

Putin i Medvedev / Izvor: Profimedia

Neki analitičari spominju mogućnost uloge CIA u svrgavanju Rusef kako bi se promenio spoljnopolitički kurs Brazilije. Možda i jeste CIA bila u to upletena, ali Rusef nije smenjena zbog američkog mešanja već zbog spletkarenja političkih elita u Brazilu koje su procenile da tako mogu doći lakše do vlasti nego izborima.

Bilo kako bilo, uprkos svrgavanju levičarske predsednice Rusef i dolaskom Mišela Temera, Brazil će ostati u sjajnim odnosima s Rusijom najviše zbog trgovine, ali i položaja Brazila u svetu. Brazil neće napustiti BRICS jer bi to bio težak udarac naporima nove administracije da ponovo ujedini naciju da bi se smanjila mogućnost ekonomskog razvoja. Umesto bezuslovnog okretanja Vašingtonu i zatvaranja vrata Moskvi, brazilski potezi unutar BRICS-a će se prilagoditi pa neće ići u pravcu ometanja poslovanja multinacionalnih korporacija i potkopavanja moći SAD-a, već jačanju odnosa s drugim članicama BRICS-a na način koji će biti prihvatljiv za sve: Istok i Zapad. 

KOREJSKO POLUOSTRVO: Mesto na kome počinje Treći svetski rat?!

BRIKS / Izvor: Profimedia

Politička i ekonomska kriza u Brazilu je nepovoljno delovala na odnose Brazilije s drugim zemljama pa i na veze s Rusijom, ali u budućnosti, odnosi bi mogli samo jačati. Dve zemlje imaju veliki obostrani interes u područjima poljoprivrede, energetike, održivog razvoja, svemirske i vojne saradnje. Ipak, povrh svega, Brazil i Rusija povezali su se kako bi zajedno bili snažniji i izborili bolji politički položaj u svetu. 

Rusija je već danas supersila, a Brazil je potencijalna supersila ogromnih kapaciteta zbog svojih demografskih, prostornih i ekonomskih potencijala. Rusija npr. može pomoći Brazilu da zadobije stalni status u Savetu bezbednosti UN-a, a Brazil može zahvaljujući sve imućnijim svojim potrošačima olakšati trgovinsku blokadu Rusije koju su nametnule Sjedinjene Države i EU.

Tviter će uskoro biti jedina slobodna društvena mreža

Dilma Rusef / Izvor: Profimedia

Partnerstvo država dijametralno različitih klima: tropske kišne šume i sibirske pustinje, obećava zanimljiv tok međunarodnih odnosa u godinama koje dolaze. Brazilsko-ruskom savezu pogoduje činjenica da se države nalaze na različitim kontinentima pa ne može doći do kolizije sfera uticaja u komšiluku. Brazilske i ruske vlasti bez obzira na politički predznak nastaviće produbljivanje bilateralnih veza jer kroz partnerstvo obe mogu samo dobiti.

 

Piše:
Srbija Danas/Advance
29.04.2017. 23:26
Pogledajte više