DA LI JE OVO ZAISTA KRAJ? Evropa najavila zatvaranje vrata MIGRANTIMA

25.01.2017. 11:02
Piše:
Tanjug
migranti / Izvor: Reuters
Evropski lideri saglasni da treba zaustaviti priliv izbeglica do proleća, i za to je spremna da izdvoji dodatnih 200 miliona evra

Evropska unija mora da radi na značajnom smanjenju priliva izbeglica u Italiju iz Libije narednih nekoliko meseci ili će populisti na predstojećim izborima u nekoliko evropskih zemalja uspešno iskoristiti migrantsku krizu, upozorili su lideri EU.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Džozef Muskat, premijer Malte koja trenutno predsedava EU, rekli su da su "do proleća i leta neophodne odlučne akcije", objavio je holandski list "De Volksrant".

BRISEL U OPSADNOM STANJU: Racije ŠIROM grada, traga se za TERORISTIMA!

- Ključne vrednosti EU su u opasnosti ako ne delujemo sada - napisali su evropski lideri u pismu, prenosi portal "Politiko".

Migranti u Grčkoj / Izvor: Foto: Reuters/ilustracija

Libijska obalska straža mora, prema njihovim rečima, da poveća napore i spreči dolazak migranata brodovima u Evropu. Prema pisanju holandskog lista, oko 90 odsto migranata koji stižu u Italiju, polazi iz Libije.

DAN "D" ZA SAD? Tramp danas naređuje IZGRADNJU ZIDA PREMA MEKSIKU

Evropska komisija predstaviće danas planove o zaustavljanju priliva izbeglica i ponudiće, kako se očekuje, 200 miliona dolara pomoći Libiji u 2017. godini koji će biti korišćeni za obuku pripadnika obalske straže i kupovinu i remont brodova.

EK će takođe od članica zatražiti da izdvoje dodatnih 200 miliona evra, kao i da sarađuju u razmeni informacija o mrežama krijumčara ljudi.

Komisija i Savet će pozvati na veću saradnju sa Nigerijom, Eritreom, Gambijom i Obalom Slonovače, što su zemlje porekla mnogih migranata, kako bi se olakšao proces vraćanja odbijenih azilanata.

O tim planovima razgovaraće ove nedelje i ministri pravosuđa članica, a uoči samita lidera EU na Malti 3. februara.

Piše:
Tanjug
25.01.2017. 11:02
Pogledajte više