DAN POSLE IZBORA U AMERICI: "Tramp pokazao da i dalje ima MOĆ"

07.11.2018. 08:09
Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
Donald Tramp / Izvor: Reuters
Predsednik Tramp i oni koji ga podržavaju mogu da budu zadovoljni

Iako su dosadašnji rezultati pokazali da će demokrate najverovatnije preuzeti Donji dom, te da to govori o svojevrsnoj blokadi Kongresa, aktuelni predsednik Donald Tramp ove izbore može tumačiti i kao svojevrsnu pobedu, jer je pokazao da i dalje ima snagu i moć, izjavio je za Sputnjik politički analitičar Obrad Kesić.

Kako je rekao, dosadašnji rezultati pokazuju ono što se i očekivalo još pre šest meseci, a to je da su demokrate preuzele Donji dom američkog Kongresa, i to sa velikom i ubedljivom pobedom, ali su istovremeno izgubili poziciju u Senatu.

Fejsbuk blokirao 115 naloga zbog izbora u SAD: Većina ih je na ruskom i francuskom jeziku?!

U suštini, kako objašnjava, to znači da će u naredne dve godine, odnosno do sledećih predsedničkih izbora, postojati blokada što se tiče rada Kongresa, a biće primetan i agresivniji demokratski pristup u borbi protiv Trampa. 

Donald Tramp / Izvor: Profimedia

- Kako su preuzeli Donji dom, oni su preuzeli i važne komitete i sada mogu da predvode istrage i da traže dodatne informacije koje mogu da plasiraju u medijima, kako bi se borili protiv Trampa. Sa druge strane, i Tramp je doživeo jednu pobedu, jer su u svim mestima gde je vodio kampanju kandidati koje je on podržao ostvarili ubedljivu pobedu, dok su demokrate doživele velike poraze, uprkos ogromnoj podršci i van tih država - ističe Kesić. 

Upravo to, kako ocenjuje, govori da predsednik Tramp i oni koji ga podržavaju mogu da budu zadovoljni, budući da se pokazalo da tamo gde je direktno učestvovao u kampanjama i dalje ima snagu i moć.

Opet se pozivaju na novičok: SAD najavljuju nove sankcije Rusiji

Kesić dodaje i da je Tramp veliku pobedu ostvario i kada je reč o samoj stranci, jer iako su izgubili Donji dom, izabran je veći broj ljudi u samom Senatu koji podržavaju Trampa, što govori da je on sada na neki način preuzeo kontrolu nad strankom i može se očekivati da će imati manji otpor sa te strane. 

Proglašen za ozbiljnu opasnost: Sud zadržao napadača na Trampove kritičare bez prava na kauciju

- Sve to govori da Tramp ima razloga da bude zadovoljan, pogotovu ako dodamo ovakav scenario, gde demokrate koriste Donji dom u vidu pojačane borbe protiv Trampa, jer on u suštini dobija povoljan scenario za reizbor. To se objašnjava time što birači Trampa vide kao žrtvu političkog establišmenta i ako ta borba bude još gora, možemo da očekujemo da će oni održati nivo podrške, te da će dobiti određenu prednost na narednim predsedničkim izborima -  zaključuje Kesić.

Pratite nas na našem Instagram profilu

 

Piše:
Srbija Danas/Sputnjik
07.11.2018. 08:09
Pogledajte više