Danas u Vašingtonu prolećno zasedanje MMF-a i Svetske banke!

21.04.2017. 07:40
Piše:
Tanjug
Logo Međunarodnog monetarnog fonda / Izvor: Profimedia/ilustracija
Zasedanje će trajati do nedelje 23. aprila

Svetska finansijska elita okupila se u Vašingtonu, gde danas počinje prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke.

ERDOGAN I TRAMP DOGOVORILI SASTANAK! Susret zakazan za 16. i 17. maj

NOVO UPOZORENJE iz Severne Koreje: Pretvorićemo SAD u PEPEO!

Zasedanje te dve institucije, koje okupljaju 189 zemalja članica, omogućiće da se one prvi put suoče sa agendom američkog predsednika Donalda Trampa - "Amerika na prvom mestu" - i to samo na dva bloka udaljenosti od Bele kuće, primećuje britanska agencija Rojters.

- Glavna tema ovog zasedanja će biti Tramp i efekti njegove politike na međunarodnu agendu - kaže bivši član Upravnog odbora MMF-a, Domeniko Lombardi.

MMF / Izvor: Profimedia/ilustracija

MMF je nedavno naročito upozorio na Trampov plan smanjenja trgovinskog deficita SAD, koji bi, kako je saopšteno, mogao da sadrži i mere za ograničavanje uvoza.

Protekcionističke mere će, kako je objavljeno u poslednjem izveštaju te institucije, naročito ugroziti rast globalne ekonomije, koji počinje da dobija na zamajcu.

DIREKTORKA MMF NA SUDU: Počelo suđenje Kristin Lagard

MMF je, takođe, pre tri dana predstavio dve studije, kojima se ukazuje na opasnosti fiskalnih predloga Donalda Trampa i njegovih ideja o poreskim reformama, koje bi, kako navodi MMF, mogle povećati javni dug, čime bi se ugrozio rast.

Prolećno zasedanje, koje će trajati do nedelje, 23. aprila, ove godine je u senci geopolitičkih tenzija, neizvesnosti u pogledu budućnosti Evropske unije i rastuće nepredvidivosti američkog predsednika, piše britanski list "Gardijan".

Vašington / Izvor: Profimedia

Pet tema će, prema pisanju tog lista, dominirati prolećnim zasedanjem, a to su protekcionizam i trgovina, niska produktivnost, politička neizvesnost, migracije i rastuće kamatne stope u SAD.

Ulazak Donalda Trampa u Belu kuću je probudio zabrinutost međunarodnih institucija, kao što je MMF, od novog talasa protekcionizma.

MMF: Radujemo se saradnjom sa Trampom ALI...

U strahu da bi Tramp i drugi populistički političari širom sveta mogli da dodatno ugroze usporavanje međunarodne trgovine, MMF će bez sumnje iskoristiti zasedanje kako bi izdao novo upozorenje vezano za posledice protekcionizma.

svetska banka / Izvor: Profimedia

Pitanje slabog rasta produktivnosti takođe će se naći pred zvaničnicima MMF-a i Svetske banke, jer je to nešto što ima ozbiljne posledice po rast i životni standard.

Među ključnim temama zasedanja biće i neizvestan ishod izbora u Francuskoj i Nemačkoj, povećanje razmera međunarodnih migracija, kao i relativno jak dolar i podizanje troškova zaduživanja u SAD.

Zasedanje dve globalne institucije će okupiti na hiljade delagata, poput ministara finansija, guvernera centralnih banaka i poslovnih lidera.

 

Piše:
Tanjug
21.04.2017. 07:40
Pogledajte više