Dodeljena Nobelova nagrada za mir: Da li je otišla u prave ruke?

06.10.2017. 11:15
Piše:
Srbija Danas
Nobelova nagrada / Izvor: Tanjug
Među nominovanim i američki predsednik Donald Tramp

Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja.

NOBELOVAC IŠIGURO POSLE DOBIJENE NAGRADE: Nadam se da će se sile dobra ohrabriti - makar malo

DODELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU! Preko milion dolara i večna slava idu u ruke - trojici Amerikanaca

Ove godine je bilo čak 318 kandidata za nagradu čija su imena držana u strogoj tajnosti.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2017. / Izvor:

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Dobitnici u poslednjih 10 godina 

2006. Muhamed Jonus i banka Gramen iz Bangladeša - "Za unapređivanje ekonomskih i socijalnih mogućnosti siromašnih, posebno žena, kroz svoj pionirski projekat davanja mikrokredita".

2007. Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) i Al Gor, (SAD) - "za napore koje su uložili radi širenja saznanja o klimatskim promenama koje izaziva čovek i za polaganje temelja mera koje su neophodne da bi se klimatske promene zaustavile".

2008. Marti Ahtisari - "Za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata".

2009. Barak Obama - "Za izuzetne napore da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među narodima kao i zbog rada na stvaranju sveta bez nuklearnog naoružanja".

Barak Obama / Izvor: Reuters

2010. Lju Sjaobo - "za doprinos borbi za ljudska prava u Kini".

2011. Elen Džonson Serlif, Lejma Gbovi i Tavakul Karman - "zbog njihove nenasilne borbe za sigurnost žena i ženska prava za puno učešće u izgradnji mira".

2012. Evropska unija - "zbog zasluga u unapređenju mira, pomirenja i zaštiti demokratije i ljudskih prava u proteklih šezdeset godina".

2013. Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) - "zbog velikog zalaganja za uništavanje hemijskog naoružanja".

2014. Kalijaš Satijarti, Malala Jusufzai - "za borbu protiv diskriminacije dece i mladih ljudi i za pravo sve dece na obrazovanje".

Malala Jusafzai / Izvor: Profimedia

2015. Tuniski kvartet za nacionalni dijalog - "za odlučujući doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu u osvit Jasmin revolucije 2011. godine".

2016. Huan Manuel Santos - "za odlučne napore da se više od 50 godina vođen građanski rat u zemlji okonča, rat koji je koštao života najmanje 220.000 Kolumbijaca i raselio blizu šest miliona ljudi".

 

Piše:
Srbija Danas
06.10.2017. 11:15
Pogledajte više