TRAMP OTIŠAO U ISTORIJU: Opozvan po drugi put, Senat donosi odluku o uklanjanju predsednika SAD sa funkcije (VIDEO)

13.01.2021. 16:06 22:57
Piše:
Srbija Danas/Agencije
Donald Tramp / Izvor: Profimedia
Posle nekoliko sati debate u Predstavničkom domu, većina kongresmena glasala je za opoziv

Predstavnički dom Kongresa započeo je danas sednicu na kojoj je razmotrao član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedelje.

Srećna nova društveno odgovorna godina!

Srećna nova društveno odgovorna godina!


MAJK PENS DONEO ODLUKU! Trampova sudbina je sada poznata

DA LI ĆE TRAMP MOĆI PONOVO DA SE KANDIDUJE? Stručnjaci su objasnili šta se dešava u slučaju "impičmenta"

DA LI ĆE TRAMP MOĆI PONOVO DA SE KANDIDUJE? Stručnjaci su objasnili šta se dešava u slučaju "impičmenta"

Većina kongresmena glasalo je za opoziv odlazećeg predsednika, pa je tako Tramp postao prvi predsednik u istoriji SAD koji je ikada dva puta bio opozvan. 

Predstavnički dom Kongresa izglasao opoziv Donalda Trampa

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa izglasala je opoziv predsednika SAD Donalda Trampa.

Sledi pretres u Senatu gde će biti doneta odluka da li je Tramp razrešen dužnosti.

Za opoziv Donalda Trampa glasao 221 demokrata i 10 republikanaca.

Ovo su Republikanci koji su glasali za opoziv Donalda Trampa:

Liz Čejni (Vajoming), Džon Katko (Njujork), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigen), Džejmi Herera Botler (Vašington), Den Njuhaus (Vašington), Piter Majer (Mičigen), Tom Rajs (Južna Karolina), Entoni Gonzales (Ohajo) i Dejvid Valadao (Kalifornija).

Najmanje devet republikanaca glasaće za opoziv

Republikanac Entoni Gonzales rekao je da planira da glasa za opoziv Donalda Trampa. 

Završena debata u Predstavničkom domu

Debata u Predstavničkom domu je završena. Očekuje se glasanje o rezoluciji o opozivu čime bi Tramp postao prvi predsednik u istoriji protiv kog je pokrenut taj postupak.

U rezoluciji o opozivu je navedena samo jedna tačka optužbe, koja glasi "podsticanje na pobunu".

Prema pisanju CNN, ukupno sedam republikanskih zastupnika najavilo je da će glasati "za" opoziv predsednika, a prema prognozama, procedura će potrajati od 60 do 90 minuta.

Za sada sedam republikanaca glasa za opoziv Trampa

Republikanac Piter Mejer napisao je na svom profilu na tviteru da planira da glasa za opoziv predsednika Trampa, postavši tako sedmi republikanac koji je javno podržao impičment.

- Predsednik Tramp nije ispunio ono na šta se obavezao svojom zakletvom... Teška srca glasaću za opoziv predsednika Donalda Trampa - napisao je Mejer na svom tviter profilu.

Vođa republikanaca u Senatu - "Mediji su puni spekulacija"

Mič Mekonel kaže da nije doneo konačnu odluku o načinu glasanja o opozivu.

- Mediji su puni spekulacija, ali nisam doneo konačnu odluku o tome kako ću glasati. Uzeću u obzir pravne argumente kada budu predstavljeni u Senatu - rekao je. 

Republikanci traže ostavku Liz Čejni jer podržava opoziv Trampa

Republikanci u Predstavničkom domu pozvali su Elizabet Čejni da podnese ostavku zbog toga što podržava opoziv predsednika Donalda Trampa.

Čejnijeva, ćerka nekadašnjeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, izjavila je da je glasanje o opozivu predsednika Trampa pitanje savesti.

- Nikuda je ne idem. Ovo je glasanje po savesti, a u našem poslaničkom klubu ima ljudi sa različitim stavovima o tom pitanju. Naša nacija je suočena sa ustavnom krizom bez presedana od Građanskog rata. Na to se moramo fokusirati i u tom smeru moraju biti usmereni naši napori - izjavila je Čejnijeva.

Ona je ocenila da do sada "nikada nije bilo veće izdaje predsedničke funkcije i zakletve na američkom Ustavu od strane nekog predsednika SAD", preneo CNN.

Trampov odani saborac i saradnik u Predstavničkom domu, zakonodavac Džim Džordan, danas je poručio da bi Čejnijeva trebalo da bude smenjena sa svojih funkcija zbog podrške opozivu predsednika Trampa.

Govornica koju je pristalica Trampa oteo spremna je za ceremoniju i obraćanje Nensi Pelosi

Govornica predsedavajuće Predastavničkog doma Nensi Pelosi, koju je Adam Džonson, Trampov pristalica prošle nedelje uzeo, postavljena je i spremna za ceremoniju kasnije večeras, kada će se Nensi Pelosi obratiti naciji.

Adam Džonson sa Floride uhapšen je nakon što su kamere zabeležile trenutak kada uzima i nosi govornicu predsedavajuće. 

Masovno slanje SMS poruka iz Trampovog štaba

Iz Trampovog štaba poslate su poruke njegovim pristalicama kojom ih pozivaju da se uzdrže od svakog vida nasilja.

Republikanka Maržori naišla na oštre osude

Kongresmenka iz redova republikanaca, Maržori Tejlor Grin izazvala oštre reakcije na društvenim mrežama.

Dok se obraćala naciji i govorila o razlozima zašto ne treba glasati za opoziv, nosila je masku na kojoj je pisalo "cenzura".

Mnogi su joj zamerili takav gest, rekavši da cenzura nikako ne može postojati ukoliko ima mogućnost da se obraća naciji, javno, kada prenose sve televizije.

Najmanje šest republikanaca će glasati za opoziv Trampa

Za opoziv Donalda Trampa glasaće i pojedini republikanci.

To su Den Njuhaus (Vašington), Džon Katko (Njujork), Džejmi Herera Botler (Vašington), Adam Kinzinger (Ilinois), Fred Apton (Mičigan), Liz Čejni (Vajoming). 

Oglasio odlazeći predsednik Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp je objavio saopštenje napisano u formi tvita dok traje rasprava o njegovom opozivu.

- Zahtevam da ne bude nasilja, kršenja zakona i vandalizma. To nije ono za šta se zalažem, i to nije ono za šta se zalaže Amerika - rekao je Tramp.

On je takođe, u najnovijem obraćanju naciji preko kanala Foks njuz rekao da ne stoji iza napada na Kongres prošle nedelje i pritom je pozvao Amerikance da smire strasti, u vreme dok se u Predstavničkom domu govori o njegovom opozivu.

- U svetlu izveštaja o novim demonstracijama, molim vas da ne bude nikakvog nasilja, nikakvog kršenja zakona, ni vandalizma bilo koje vrste. To je nešto za šta se nikada nisam zalagao, a ni Amerika. Pozivam sve Amerikance da pomognu u smirivanju strasti i tenzija. Hvala vam - rekao je Tramp, a preneo Independent.

Donald Tramp / Izvor: Profimedia

On je pozvao i "velike tehnološke kompanije" kao što su Fejsbuk i Tviter, da pomognu oko "mirne tranzicije vlasti" naredne nedelje. 

Ričmond: Neki republikanci su saučesnici "nepodobnog Trampa"

Demokratski kongresmen, Afroamerikanac Sedrik Ričmond, koji će političku karijeru nastaviti na dužnostima visokog savetnika novoizabranog predsednika SAD Džo Bajdena i direktora Kancelarije za kontakte sa građanima pri Beloj kući, optužio je danas neke republikanske zastupnike da su saučesnici "nepodobnog predsednika u prošlonedeljnim nemirima".

- Neke moje kolege, zakonodavci iz redova Republikanske stranke, od kojih su neki možda i saučesnici ovog neprilagođenog predsednika, sugerišu nam da ne bi trebalo da ga kaznimo da bismo ujedinili našu zemlju. To je vrhunac gluposti - ocenio je Ričmond u debati o opozivu predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu Kongresa.

On je podsetio da su tokom prvog postupka za Trampov opoziv republikanci tražili da se predsednik ne opozove, jer je "naučio lekciju", prenosi CNN.

- To je bilo pojednostavljivanje, lepo smo vam rekli - završio je Ričmond obaćanje zastupnicima u Predstavničkom domu.

Republikanac Njuhaus će teška srca glasati za opoziv - objasnio zašto

Republikanac Dan Njuhaus objasnio je zašto će glasati za opoziv Trampa, rekavši da "nema opravdanja za postupke predsednika Trampa".

- Svi mi odgovorni smo što nismo reagovali ranije - pre nego što je predsednik Tramp dezinformisao i "zapalio" rulju - rekao je Njuhaus.

- Nema opravdanja za postupke predsednika Trampa. Predsednik je položio zakletvu da će braniti Ustav od svih neprijatelja, stranih i domaćih. Prošle nedelje je na vratima Kapitola bila velika pretnja i on nije učinio ništa da je zaustavi. Zbog toga ću teška srca i jasne odlučnosti glasati za opoziv - dodao je.

Republikanac Dru: "Prolazeći kroz ovaj proces, samo slamamo naciju"

Republikanac Džef Dru, iz Nju Džersija, rekao je da bi opoziv Trampa po drugi put slomio zemlju.

- Bili smo u ovakvoj situaciji i ranije. Već smo pričali o ovome. I prošli put nacija je bila slomljena kada smo prolazili kroz ovaj proces. Kongres mora biti institucija koja će sve nas objediniti - rekao je republikanac.

Ništa od glasanja u Senatu do 19. januara?

Kabinet republikanskog lidera Senata Miča Mekonela rekao je da glasanje o opozivu neće biti održano pre 19. januara, kada se Senat vraća sa pauze.

Mič Mekonel / Izvor: Shutterstock
Polesi uporedila upad u Kapitol sa 11. septembrom

Nensi Pelosi je 6. januar, dan kada se desio upad na Kapitol nazvala "danom vatre". Isti izraz je Džordž Buš iskoristio da opiše napade 11. septembra.

- Znamo da je predsednik podstakao ovu oružanu pobunu protiv naše zemlje – rekla je Pelosijeva.

Pelosi: Tramp je očigledna opasnost

Nensi Pelosi započela je svoj govor citirajući Abrahama Linkolna. Navela je da Tramp mora biti smenjen jer predstavlja očiglednu pretnju nacionalnoj bezbednosti. 

- Mora ići. On je očigledna opasnost za naciju koju svi volimo - rekla je Pelosi.

- Pobunjenici sa Kapitol Hila su domaći teroristi koje je sam predsednik poslao - dodala je.

Počela rasprava o samom opozivu

Glasanje za razmatranje rezolucije o opozivu je prošlo. Članovi počeli raspravu o samom opozivu Donalda Trampa.

Mič Mekonel podržava impičment?

Prema pisanju CNN vođa republikanske većine u Senatu, Mič Mekonel, navodno će podržati opoziv Donalda Trampa.

Trampov zet intervenisao da se ne otvaraju novi nalozi na društvenim mrežama

Trampov zet Džared Kušner intervenisao je kada su drugi zvaničnici pokušali da obnove prisustvo predsednika Trampa na društvenim mrežama na sajtovima koji su često utočište ekstremista, kao što je sajt Gab, a nakon što mu je obrisan nalog na nekoliko glavnih platformi na društvenim mrežama.

Prema rečima spoljnog savetnika i zvaničnika administracije, Kušner i zamenik šefa kabineta Den Šavino blokirali su napore određenih pomagača, uključujući šefa osoblja Džonija Mekintija da predsednika nađu na drugim platformama društvenih medija, preneo je CNN.

Ti zvaničnici su u početku pokušali da koriste druge naloge na Tviteru, pa i one koje vode zvaničnici kampanje, da bi davali komentare u Trampovo ime.

Njujork će poništiti ugovore sa Organizacijom Tramp

Grad Njujork će poništiti ugovore sa Organizacijom Tramp koji joj godišnje donose 17 miliona dolara, izjavio je danas gradonačelnik Bil de Blazio optužujući predsednika Donalda Trampa da je podsticao masu na nedavni upad u komples američkog Kongresa.

Nacionalna garda obezbeđuje sednicu - Kongres je poput vojne baze

Sednicu na kojoj američki Kongres raspravlja o opozivu predsednika Donalda Trampa obezbeđuje Nacionalna garda. Kongres je pun vojnika pod oružjem, o čemu svedoče fotografije na društvenim mrežama, a pojedini izveštači iz Kongresa komentarisali su na društvenim mrežama da Kongres izgleda kao vojna baza.

Glasanje se odvija na "stvarnom mestu zločina"

Džim Mekgavern, demokratski predsednik odbora za pravila, primetio je da se današnje glasanje odvija na "stvarnom mestu zločina" nakon što je nasilna rulja upala u Kapitol. Mekgavern je ispričao kako je Donald Tramp podsticao gomilu na napad na Kapitol, govoreći pristalicama na mitingu da krenu avenijom Pensilvanija dok je Kongres potvrđivao pobedu Džoa Bajdena na predsedničkim izborima.

"Video sam zlo"

- Video sam zlo - rekao je Mekgavern o izgrednicima.

Očekuje se da će član proći uz podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca, što znači da će ovaj opoziv (za razliku od prvog opoziva Donalda Trampa) biti dvostranački.

Odlučivaće i Senat

Predmet će se zatim prebaciti na Senat, gde bi dve trećine senatora moralo da glasa da se Tramp osudi, kako bi bio uklonjen sa funkcije.

Moguća izdaja Trampa od strane Senata

Trenutno se čini malo verovatno da bi Senat glasao za, ali izveštaji ukazuju na to da je republikanski lider Mič Mekonel rekao kolegama da veruje da je Tramp počinio teške prekršaje.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Zašto nije pokrenut 25. amandman?

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD izasnile su se ranije glasanjem za ideju da američki potpredsednik Majkl Pens pokrene proces prema 25. amandmanu Ustava za Trampov opoziv zbog uloge u neredima, iako je Pens već rekao da to neće učiniti.

Da bi se pokrenuo 25. amandman, Pens i većina Trampove administracije treba da proglase predsednika nesposobnim da vrši svoje dužnosti.

Tramp bi mogao da postane prvi američki predsednik koji se dva puta suočavao sa opozivom

Bi-Bi-Si navodi da bi Tramp mogao da postane prvi američki predsednik koji se dva puta suočavao sa opozivom.

On je u decembru 2019. godine postao treći američki predsednik koji se suočavao sa opozivom zbog optužbi da je prekršio zakon jer je od Ukrajine zatražio istragu protiv Bajdenovog sina Hantera.

Piše:
Srbija Danas/Agencije
13.01.2021. 16:06 22:57
Pogledajte više