Dvojica najmoćnijih ljudi današnjice 1 na 1 u Helsinkiju: Za "pobedu" Putin treba da uradi samo JEDNU STVAR

16.07.2018. 11:42
Piše:
Srbija Danas/Blic
Helsinki / Izvor: Profimedia
Sastanak će trajati oko tri sata

Helsinki je danas centar sveta zbog prvog zvaničnog samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Donalda Trampa.

Osim diplomatskih delegacija u glavni grad Finske stižu i stotine tajnih agenata koji će čuvati dvojicu lidera. Sastanak dvojice predsednika trajaće oko tri sata, a počeće u 12.15 prema srednjoevropskom vremenu.

Putin i Tramp najpre će održati susret jedan na jedan. Kako je uoči samita rekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, to je bio predlog američke strane, a u sobi će osim dvojice lidera biti prisutni samo još prevodioci. A nakon 90 minuta dvojici predsednika pridružiće se i delegacije, među kojima američki državni sekretar Majk Pompeo i njegov ruski kolega Lavrov.

Na konferenciji za medije koja je zakazana za 15.50 našem vremenu Tramp i Putin će izvršiti rekapitulaciju sastanka.

Ruski predsednik će čim sedne za sto sa Trampom već postići sve čemu se nadao.

To je prema pisanju svetskih medija sve što mu je potrebno, jer će time obezbediti simbolični kraj naporima Zapada da izoluje Rusiju nakon pripajanja Krima 2014. godine i optužbi za navodno mešanje u izbore u SAD 2016.

- Ako Tramp kaže "hajde da sahranimo prošlost jer treba da vodimo svet", to je u suštini ono što Moskva i želi od ovog samita - rekao je nezavisni spoljnopolitički analitičar iz Moskve Vladimir Frolov.

Mediji prenose i da je kod svih pregovora ključ u trenutku, a Putin je dobio na momentumu u poslednje vreme. U Helsinki stiže odmah nakon završetka Svetskog prvenstva u fudbalu koji je Rusija ugostila, a sa Trampom se sastaje nakon što je lider SAD samo nekoliko dana ranije oštro kritikovao NATO.

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
16.07.2018. 11:42
Pogledajte više