Evropska unija uvodi novo pravilo za Balkan: Za put u Šengen zonu potrebno ODOBRENJE

19.10.2017. 17:29
Piše:
Agencije
Putovanje / Izvor: Profimedia
Novosti koje se nikom neće dopasti

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

Pretnja migrantske krize: EU planira produženje graničnih kontrola u Šengenskoj zoni

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja.

Sve oči uprte u SAMIT EU: Nagomilani problemi, Merkel i Makron se nadaju rešenju KATALONSKOG PROBLEMA (FOTO)

Građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u "šengenski prostor" EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Pasoš / Izvor: Srbija Danas

Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođena lica mladja od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Ceo postupak u EP trebalo bi da se okonča do kraja godine, a potom će konačnu odluku doneti Savet ministara EU.

Pošto je postupak složen, sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020. godine.

Građani Zapadnog Balkana koji žele da putuju i ne treba da vade vize za "šengenski prostor" EU će prethodno morati da traže odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će pored ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

Takođe će morati da "vlasti EU obaveste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju dece, trgovinu ljudskim bićima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za poslednjih deset godina".

U obrazloženju predloga se podvlači da će "ovaj sistem omogućiti ranu proveru putnika kojima nije potrebna viza i onima za koje se ustanovi da za EU predstavljaju opasnost kad je reč o bezbednosti, ilegalnoj imigraciji ili pretnji epidemijskih bolesti, odobrenje će biti uskraćeno".

Piše:
Agencije
19.10.2017. 17:29
Pogledajte više