IMA NADE ZA JERMENE, NISU SE SVA SVETLA UGASILA: Francuska je spremna da pomogne!

13.11.2020. 18:44
Piše:
Srbija Danas/TASS
Molitva jermenskog sveštenika / Izvor: Foto: Tanjug/AP
Jermeni nisu zadovoljni trenutnom situacijom u kojoj se kao nacija nalaze

Francuska je spremna da pruži pomoć u izgradnji trajnog i pravednog rešenja za sve strane uključene u rešavanje sukoba oko Nagorno-Karabaha, izvestila je pres služba francuskog predsednika Emanuela Makrona.

JEREVAN PONOVO POD OPSADOM: Hiljade demonstranata želi Pašinjanovu ostavku (VIDEO)

JEREVAN PONOVO POD OPSADOM: Hiljade demonstranata želi Pašinjanovu ostavku (VIDEO)

EGZODUS U KARABAHU: Jermeni masovno pale i napuštaju svoja ognjišta! (VIDEO)

EGZODUS U KARABAHU: Jermeni masovno pale i napuštaju svoja ognjišta! (VIDEO)

POSLEDNJA BITKA ZA ŠUŠI: Do sada neobjavljeni snimak najkrvavije borbe Karabaha (VIDEO)

POSLEDNJA BITKA ZA ŠUŠI: Do sada neobjavljeni snimak najkrvavije borbe Karabaha (VIDEO)

Predsednička pres služba izvestila je da je predsednik Makron održao telefonski razgovor sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

/ Izvor:

Predsednik je izrazio svoje zadovoljstvo režimom prekida vatre, ponovio je prijateljstvo sa Jermenijom i takođe izrazio spremnost da pronađe pravedno i trajno političko rešenje za pitanje Nagorno-Karabaha, koje će biti prihvatljivo za sve uključene strane.

Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

- Predsednik je izrazio zadovoljstvo završetkom borbi, podsetio je na svoje prijateljstvo sa Jermenijom i njenim narodom, kao i na spremnost da izgradi pošteno, trajno i prihvatljivo političko rešenje za sve strane u Nagorno -Karabahu - citirao je Rojters.

Dana 27. septembra, pres služba jermenske vlade izjavila je da je premijer Nikol Pašinjan održao telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Makronom, razgovarajući o razvoju događaja u Nagorno-Karabahu.

Nikol Pašinjan / Izvor: Profimedia

- Predsednik Makron je izrazio duboku zabrinutost zbog trenutne situacije i rekao da je dalja eskalacija napetosti nedopustiva - izvestila je tada pres služba jermenske vlade.

Ruski predsednik Vladimir Putin, azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev i jermenski premijer Nikol Pašinjan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, koja je stupila na snagu 10. novembra u ponoć po moskovskom vremenu.

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je ranije da će biti poslato ukupno 1.960 ljudi, 90 oklopnih transportera i 380 motornih i specijalnih vozila za razmeštanje mirovnog kontingenta u oblasti sukoba oko Nagorno-Karabaha.

/ Izvor:

Izvešteno je da je ruska mirovna komanda bila smeštena u Stepanakertu radi vršenja komande i kontrole mirovne operacije u području sukoba oko Nagorno-Karabaha.

Ruska komanda je takođe uspostavila kontinuiranu interakciju sa glavnim štabovima azerbejdžanske i jermenske vojske putem direktnih komunikacionih kanala za izvršavanje mirovnih zadataka, sprečavanje mogućih incidenata i obezbeđivanje mirovnjaka.

Više informacija o trenutnoj situaciji u Nagorno-Karabahu možete pronaći OVDE.

Piše:
Srbija Danas/TASS
13.11.2020. 18:44
Pogledajte više