Haos na nebu iznad EU: Pokvario se kompjuter za kontrolu letenja, panika na aerodromima, preti KATASTROFA

03.04.2018. 17:18
Piše:
Srbija Danas
Unutrašnjost aviona / Izvor: Profimedia
Letovi širom Evrope se suočavaju sa kašnjenjem nakon kolapsa sistema

Aerodromi širom Starog kontinenta nalaze se u teškoj situaciji nakon tehničkog problema u evropskoj agenciji koja kontroliše letove u EU!

Agencija "Evrokontrol" saopštila je da će hitno smanjiti broj poletanja sa evropskih aerodroma za 10 odsto kako bi se izbegla katastrofa. Nekoliko najvećih aerodroma u EU - uključujući amsterdamski Shiphol - upozorili su na kašnjenja aviona i zamolili putnike da proveravaju svoje letove.

- Nikad ranije se nije dogodilo ništa slično – naveo je portparol Eurokontrola.

Agencija je navela na Tviteru da je došlo do kvara sistema koji usklađuje vazdušni saobraćaj iznad EU sa saobraćajem iznad lokalnih regija.

- Procedura za vanredne situacije podrazumeva smanjivanje kapaciteta evropske mreže za oko 10 odsto – saopštila je agencija i dodala da "nema sigurnosnih implikacija koje proizilaze iz ovog incidenta".

Aerodrom u Briselu rekao je da su poletanja ograničena na 10 letova na sat. Taj belgijski aerodrom inače ima 650 letova dnevno. Nekoliko aerodroma širom kontinenta upozorili su na probleme dok je Shiphol saopštio da bi "sistemski neuspeh" u Eurokontrolu mogao imati posledice po odlaske.

Helsinški aerodrom je takođe saopštio da se saobraćaj susreo sa kašnjenjem.

 

Piše:
Srbija Danas
03.04.2018. 17:18
Pogledajte više