DRUGI KRUG IZBORA U SLOVENIJI: Da li će Ljubljana dobiti prvu predsednicu?

13.11.2022. 07:47
Piše:
Srbija danas/Telegraf
Slovenija / Izvor: Foto: Tanjug/AP
Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 odsto glasova, a Pirc Musar 26,85 odsto

Slovenija će danas dobiti petog predsednika konzervativca Anžeta Logara ili svog prvog predsednika nezavisnu advokaticu Natašu Pirc Musar, koja uz podršku levice ulazi u drugi krug predsedničkih izbora.

Bivši slovenački ministar spoljnih poslova Logar (46), kandidat opozicionog SDS-a Janez Janša, u drugom krugu će se suočiti sa Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i advokaticom, specijalizovanom za zaštitu ličnih podataka, koja je branila i Melaniju Tramp.

"VREME JE DA SLOVENIJA DOBIJE PRVU PREDSEDNICU" Pirc Musar čestitala Logaru, pa poručila da se raduje drugom krugu izbora

"VREME JE DA SLOVENIJA DOBIJE PRVU PREDSEDNICU" Pirc Musar čestitala Logaru, pa poručila da se raduje drugom krugu izbora

SLOVENIJA DANAS BIRA PREDSEDNIKA: Građani novog šefa države biraju između sedam kandidata

SLOVENIJA DANAS BIRA PREDSEDNIKA: Građani novog šefa države biraju između sedam kandidata

SLOVENIJA U NOKDAUNU: Ponitka i Sokolovski uništavaju Dončića i drugove (VIDEO)

SLOVENIJA U NOKDAUNU: Ponitka i Sokolovski uništavaju Dončića i drugove (VIDEO)

Index.hr podseća da je Logar u prvom krugu osvojio 33,96 odsto glasova, a Pirc Musar 26,85 odsto. Ipak, prema anketama, Pirc Logar u drugi krug ulazi sa blagom prednošću od nekoliko procentnih poena.

"Radujem se finalu"

Opozicioni kandidat vodio je kampanju sa sloganom "Za budućnost zajedno" i pokušavao da osvoji glasove pozivajući na jedinstvo.

- Čak i da razmišljamo drugačije, svakako imamo nešto što nas povezuje i moramo da spojimo ove pozitivne stvari da hrabro zakoračimo u sutra - rekao je on i najavio da će biti predsednik svih građana.

Pirc Musar ušla je u predsedničku trku jer smatra da njeno iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da najbolje može da služi interesu države i da neće ćutati o nepravilnostima u društvo.

- Radujem se finalu - rekla je Pirc Musar posle prvog kruga, rekavši da je došlo vreme za prvu predsednicu Slovenije i da su birači pokazali da ne slušaju diktate stranaka.

Kaže da stalno živi po istim vrednostima i da je decenijama pobornik LGBTQ+ zajednice i prava na slobodne odluke o porođaju, uvek se boreći za sva ljudska prava.

Oboje podržavaju ulazak Hrvatske u Šengen

Mladinino istraživanje pokazalo je da Natašu Pirc Musar u velikoj meri podržavaju simpatizeri sve tri stranke vladajuće koalicije (Slobodni pokret, Socijaldemokrate – SD i Levica), ali i oni koji ne mogu da se odluče koju će partiju podržati.

Njen uspeh, smatraju analitičari, zavisiće od toga koliko će levičarskih birača motivisati da izađu na izbore, s obzirom na tradicionalno disciplinovanije desničarsko biračko telo.

Logar, koga podržavaju simpatizeri desničarskih partija SDS-a i Nove Slovenije (NSi), imao bi, shodno tome, nešto manju izlaznost, a u prvom krugu izbora izlaznost je bila 51,06 odsto.

Oba kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i sprovođenje odluke arbitražnog suda o granici koju smatraju validnom, a Hrvatsku kontaminiranom zbog mešanja slovenačkog sudije u proces.

Ovi predsednički izbori su sedmi u istoriji nezavisne države. Predsednik je u dva petogodišnja mandata bio Milan Kučan, posle njega Slovenijom su predsedavali Janez Drnovšek i Danilo Turk, a potom u dva mandata Borut Pahor, kome drugi mandat zvanično prestaje u decembru.

Glasanje će biti održano od 7 do 19 časova na više od tri hiljade biračkih mesta širom zemlje.

Piše:
Srbija danas/Telegraf
13.11.2022. 07:47
Pogledajte više