"TO JE NJIHOV UNUTRAŠNJI PROBLEM" Oglasio se Kremlj o umešanosti Rusije u državni udar u Nemačkoj

07.12.2022. 12:20
Piše:
Srbija Danas
Nemački policajac / Izvor: Profimedia
Priprema puča u Nemačkoj je njen unutrašnji problem, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika.

Ranije je nemačko Generalno tužilaštvo saopštilo da je u sredu privedeno 25 ljudi zbog sumnje da su učestvovali u zaveri za nasilno preuzimanje vlasti u Nemačkoj.

Dmitrij Peskov / Izvor: Profimedia

Prema izveštaju, 14 od 25 uhapšenih pripada "vojnom krilu" udruženja, među njima ima i bivših vojnika. Ideološke osnove zavere, prema kancelariji Generalnog tužioca, počivaju na idejama desničarskih radikalnih pokreta "Građani Rajha" i KAnon.

- Ovo je unutrašnji problem Nemačke i oni sami navode da ne može biti govora o bilo kakvoj ruskoj umešanosti. O događajima smo ovde saznali iz izveštaja medija, nemamo šta da kažemo o tome - rekao je Peskov novinarima.

Kako je saopštilo nemačko Generalno tužilaštvo, većina privedenih su nemački državljani, ali među njima je i ruska državljanka Vitalija B. koja je, navodno, trebalo da obezbedi kontakte između vođa zaverenika i ruskih zvaničnika u Nemačkoj.

Kontakti su bili neophodni kako bi se, u slučaju uspešnog puča, započeli pregovori sa "bivšim saveznicima o rezultatima Drugog svetskog rata", navodi se u izveštaju.

Piše:
Srbija Danas
07.12.2022. 12:20
Pogledajte više