Jeftina votka i donji veš, bacanje otpada na baltičke zemlje: Putinovi protivkandidati i njihova obećanja

12.03.2018. 19:10
Piše:
Srbija Danas/usatoday.com
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia
Sve osim reizbora aktuelnog predsednika bilo bi iznenađenje

Ruski predsednik Vladimir Putin, ubedljivo najpopularniji političar u svojoj zemlji, ali i šire, u nedelju učestvuje na izborima, a sve osim njegovog reizbora, biće iznenađenje. Ipak, postoje ozbiljni, ali i izuzetno ekscentrični i čudni kandidati koji su odlučili da se suprotstave Putinu, a svojim obećanjima su zapanjili javnost, ne samo u ovoj zemlji.

Bivša novinarka koja oštro kritikuje Putina, drugi kandidat je u predsedničkoj kampanji obećao jeftiniju votku za muškarce i donji veš za žene, a treći je kritikovao rusku spoljnu politiku zbog navodne agresivnosti, pa dobijao pretnje. Ovo su samo neki od Putinovih protivkandidata, njihove karakteristike i predsednički programi.

Ksenija Sobčak

Bivša novinarka i TV zvezda najžešći je kritičar Putina i Medvedeva. U slučaju pobede, sarađivaće sa SAD, NATO i EU.

Ova 36-godišnja liberalka iz Sankt Petersburga bila je voditeljka i glavni sudija u ruskoj verziji "Američkog top modela". Tokom posete Vašingtonu prošlog meseca, Sobčakova je rekla da želi da pokaže Rusima da imaju drugi izbor osim Putina.

Ksenija Sobček / Izvor: Reuters

Poslednjih nedelja, našla se u žiži javnosti, nakon što je polila vodom protivkandidata Vladimira Žirinovskog usred emisije.

Ćerka Anatolija Sobčaka, bivšeg gradonačelnika Sankt Peterburga i ličnog prijatelja Vladimira Putina. Sobčak se inače smatra političkim ocem aktuelnog ruskog predsednika, pa je prelazak njegove ćerke na opozicionu stranu, predmet brojnih spekulacija.

Prema anketama, osvojiće 1,6 odsto glasova.

Sergej Baburin

Kandidat Ruske svenarodne unije, predlagao je isplatu sume od 150 hiljada dolara svakom Rusu kao kompenzaciju za privatizaciju državnih preduzeća. Sada podržava vraćanje socijalnih programa iz sovjetskog perioda. Zalaže se za povećanje ruskog uticaja na Krimu i veću saradnju sa drugim članocama BRIKS-a.

Sergej Baburin / Izvor: Profimedia

Ima manje od 1 odsto podrške.

Pavel Grudinin

Kandidat Komunističke partije poseduje veliku farmu jagoda, a zalaže se za ponovno uspostavljanje socijalističkog sistema koji, prema njegovim rečima, predstavlja jedini lek za korupciju. Sav profit od svoje firme ulaže u unapređenje života zaposlenih, školovanje njihove dece, vrtiće i medicinsku zaštitu.

Pavel Grudinin / Izvor: Profimedia

Prognoze mu daju 8 odsto.

Vladimir Žirinovski

Veteran ruskih izbora obećai je jeftiniju votku za muškarce i donji veš za žene. Lider desničarske stranke, ironičnog naziva, Liberalno-demokratska partija, želi da zavede diktaturu, smrtnu kaznu, smatra da Rusija treba da proširi granice na Aljaksu i Finsku i da istrese nuklearni otpad na Baltičke zemlje.

Vladimir Žirinovski / Izvor: Profimedia

Žestoko je psovao američke zvaničnike, Džordža Buša i Kondolizu Rajs, a Kseniju Sobčak nazvao je kurvom, nakon čega je bio neočeklivano okupan.

Maksim Surajkin

Kandidat Komunista Rusije, Maksim Surajkin pozvao je na odbrambeni savez u stilu Varšavskog pakta. Zalaže se za povećanje minimalnih plata i penzija. Po struci je inženjer i vodi malu kompjutersku kompaniju.

Bio je kandidat za guvernera regiona Nižnji Novgorod, kada je osvojio 2 odsto glasova.

Maksim Surajkin / Izvor: Profimedia

Ankete mu daju manje od 1 odsto glasova.

Boris Titov

- Ne očekujem da ću pobediti, ali se nadam da ću svojom kandidaturom naterati Putina da poboljša ekonomsku politiku – izjavio je Boris Titov (57), kandidat Partije rasta koja želi da zaštiti prava rastućeg sloja ruske srednje klase.

Kao vladin predsednički komesar za prava preduzetnika Titov je radio na repatrijaciji ruskih biznismena koji su u svojoj zemlji optuženi za kriminal, da bi potom pobegao u Veliku Britaniju da izbegne krivično gonjenje. Titov je zatražio od Putina da dozvoli četvorici od 16 ljudi na "Londonskoj listi" da se vrate nakon što plate odštetu vladi.

Boris Titov / Izvor: Profimedia

Titov želi efikasniju vladu, poništenje pravila i nepotrebnih inspekcija koje predstavljaju priliku za mito, te ekonomske podsticaje sa visokim troškovima vlade.

Prema anketama, Titov ima manje od 1 odsto glasova.

Grigorij Javlinski

Liberalni ekonomista i bivši premijer iz redova partije Jabloko (Jabuka), 65-godišnji Javlinski se smatra pravim opozicionim kandidatom. On je bio protiv ruske aneksije Krima i primao je pretnje smrću od nacionalista koji ga zovu izdajicom.

Javlinski je nazvao izbore "karnevalskim šouom" i "izbornom noći veštica" zbog postave kandidata.

Grigorij Javlinski / Izvor: Profimedia

On želi iskrenu vladu u kojoj predsednikovi omiljeni milijarderi više nisu favorizovani u medijima i pravni imunitet.

Predviđaju mu manje od 1 odsto glasova.

 

Piše:
Srbija Danas/usatoday.com
12.03.2018. 19:10
Pogledajte više