JEZIVA PREDVIĐANJA METEOROLOGA: Sprema nam se novi udar "polarnog vrtloga", u opasnosti i Evropa

11.01.2021. 08:11
Piše:
Srbija Danas
sneg / Izvor: Profimedia
Talas hladnog vremena koji preti Severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine

Visoko u atmosferi iznad Severnog pola temperature koje se spremaju uskoro bi mogle da "zalede dah" svima na severnoj hemisferi. Talas hladnog vremena koji preti Severnoj Americi, Evropi i Aziji od kraja januara je istog vremenskog obrasca kao onaj koji se desio 2014. godine, poznat kao "polarni vrtlog", koji je temperature u Čikagu oborio na minus 27 stepeni Celzijusa, navodi Blumberg.

Uobičajeno je tokom zime da se hladan vazduh "stušti" dole sa Arktika. Ali je hladnoća uglavnom ostajala oko Severnog pola tokom sezone 2019-2020. Sada, posle skoro dvogodišnjeg zatišja, zima preti da će se konačno vratiti.

- Stvari se nameštaju tako da će doći do uzbudljivog perioda za zimu i sneg - kaže Tod Kroford, vodeći meteorolog IBM kompanije "Weather Co".

Da budemo načisto, prognostičari ne očekuju da hladnoća bude brutalna kao tokom 2014. i polarnog vorteksa, koji je bio ekstreman primer šta se desi kad arktička zima stigne južnije. Ali će se nesumnjivo vratiti zima.

Piše:
Srbija Danas
11.01.2021. 08:11
Pogledajte više