Johanes Han oštar: Bez slobode medija NEMA PRISTUPA Evropskoj uniji (FOTO)

09.11.2017. 21:58
Piše:
Tanjug
Johanes Han / Izvor: Profimedia
To je fundamentalna vrednost EU

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han otvorio je danas u Tirani Medijske dane zapadnog Balkana i tom prilikom se osvrnuo na izazove i poteškoće s kojima se suočavaju novinari sa ovih prostora.

Han i Brnabić o Zapadnom Balkanu: Region VEOMA VAŽAN za bezbednost Evropske unije

Apsolutna PODRŠKA iz EU: Unutrašnji dijalog o Kosovu je hrabra inicijativa!

- Sloboda medija je fundamentalna vrednost EU i preduslov o kom se ne može pregovarati ni sa jednom zemljom kandidatom na njihovom putu ka EU- poručio je Han na konferenciji.

Novinarstvo se, kako je naveo, ne dešava u izolovanoj oblasti, već usred društva, a nezavisno i slobodno izveštavanje je od ključnog značaja za izgradnju demokratije, navodi se u saopštenju EK.  Prema njegovim rečima, nezavisni medijski sektor važan je za slobodu izražavanja, ali treba razmotriti i druga brojna pitanja poput vlasništva nad medijima. 

Dodik o zabrinjavajućoj pojavi na Balkanu: Svi znaju da se muslimankama plaća da nose marame!

Kako je kazao, politički lideri i zemlje kandidati su odgovorni za garantovanje slobode medija, uključujući bezbednost i pristojne uslove života novinara.

Zanimljiv PREDLOG?! Evropski komesar Han predlaže Zapadnom Balkanu regionalnu EKONOMSKU INTEGRACIJU

- Sloboda medija je pokazatelj funkcionisanja pravne države. Kritičko izveštavanje je važno za demokratiju. Mediji mogu doprineti izgradnji mostova, a ne podelama- istakao je Han. 

Evropska komisija će nastaviti da pruža podršku za poboljšanje medijskog okruženja, rekao je on dodavši da i mediji mogu da učine puno.

 

Piše:
Tanjug
09.11.2017. 21:58
Pogledajte više