JUŽNA KOREJA UPOZORAVA SEVERNU: "Ne pretite raketama dok traju pregovori"

12.03.2019. 11:35
Piše:
Tanjug
Severna Koreja / Izvor: Profimedia/ilustracija
Severna Koreja ne sme da koristi mogućnost lansiranja raketa u pregovorima sa SAD, istakao je danas savetnik južnokorejskog predsednika, Mun Čung-In.

Mun Čung-In, profesor u penziji koji obavlja trenutno funkciju specijalnog savetnika predsednika Mun Džae-Ina, istakao je da bi mogućnost lansiranja raketa ili drugih nuklearnih aktivnosti kao poluga u pregovorima bila "loš korak".

Takav potez Pjongjanga mogao bi, smatra Mun Čung-In, da izazove "katastrofalne" posledice ili "ogromnu nesreću" u američko-severnokorejskoj diplomatiji. Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un održali su drugi samit u februaru na zahtev Vašingtona, o napuštanju nuklearnog programa Pjongjanga, ali nije postignut sporazum.

REAKCIJA BOINGA NAKON RUŠENJA AVIONA: Evo šta će kompanija morati da uradi posle nesreće u Etiopiji

REAKCIJA BOINGA NAKON RUŠENJA AVIONA: Evo šta će kompanija morati da uradi posle nesreće u Etiopiji

Nedavno su Amerikanci objavili satelitske snimke koji ukazuju da je Severna Koreja obnovila objekte u svom postrojenju za lansiranje raketa velikog dometa, a koje je demontirala prošle godine na početku diplomatskih razgovora sa SAD. Na drugim snimcima vide se pojačane aktivnosti vozila na drugom objektu korišćenom za proizvodnju raketa i lansiranje.

Mun Čung-In naglasio je da i Severna Koreja i SAD moraju da se uzdržavaju, da nastoje da očuvaju diplomatiju te da započnu nezvanične kontakte radi nastavka razgovora.

Severna Koreja / Izvor: Profimedia/ilustracija

Njihov drugi samit u Hanoju pokazao je kako je "teško" i bolno" raditi na postizanju denuklearizacije Korejskog poluostrva, zaključio je Mun Čung-In.

 

Piše:
Tanjug
12.03.2019. 11:35
Pogledajte više