KAKO SE UGOSTITELJI U EVROPI NOSE SA KORONOM: Četiri priče iz četiri različita grada (FOTO)

02.02.2021. 09:54
Piše:
SrbijaDanas/Nezavisne
kafić, restoran / Izvor: Profimedia/ilustracija
Sve četiri priče govore isto - ugostiteljstvo je zbog restriktivnih mera na kolenima

Ugostiteljsko-hotelijerski sektor u Evropi pogođen je zatvaranjem zbog pandemije virusa korona i mnogi ugostitelji su na ivici propasti. Četiri priče iz različitih delova Evrope otkrivaju kako se nose s posledicama krize u vezi s koronom.

ZBOG VAKCINA BALKANSKE ZEMLJE SE OKREĆU KA ISTOKU: "EU je izgubila kredibilitet zbog nabavke cepiva"

ZBOG VAKCINA BALKANSKE ZEMLJE SE OKREĆU KA ISTOKU: "EU je izgubila kredibilitet zbog nabavke cepiva"

AUSTRIJA TVRDI DA JE 100.000 MUŠKARACA MIGRANATA NA VRATIMA BALKANA: Broj dolazaka i dalje raste!

AUSTRIJA TVRDI DA JE 100.000 MUŠKARACA MIGRANATA NA VRATIMA BALKANA: Broj dolazaka i dalje raste!

KOLIKO JE EU PORUČILA VAKCINA I PO KOJOJ CENI: Poznati detalji najvećeg "rata za vakcine" na planeti!

KOLIKO JE EU PORUČILA VAKCINA I PO KOJOJ CENI: Poznati detalji najvećeg "rata za vakcine" na planeti!

Nema predaje u Beču

U Beču je nedavno organizovan protest pod parolom "pet do 12" kako bi se upozorilo koliko je ugostitelja pred bankrotom. Učestvovala je i Kristina Humel, treća generacija svoje porodice koja vodi Cafe Humel u bečkoj četvrti Jozefštat.

- Mnogi u sektoru osećaju da ih iz sedmice u sedmicu vuku za nos promenama vladine politike i ne mogu ništa da planiraju - rekla je.

Na pitanje hoće li razmotriti otvaranje kafane uprkos zakonu, ona je rekla da to ne dolazi u obzir.

- Pre svega sam majka šestogodišnjeg sina i odgovorna sam za 30 porodica u svojoj firmi. Ne bih učinila ništa što bi me dovelo u nepriliku ili zbog čega bih morala da platim kaznu. Ne poričem postojanje kovida niti sam teoretičar zavere, znamo da je sada u bolnicama situacija veoma ozbiljna - dodala je.

Odbacila je etiketu obesnih ugostitelja koju je deo medija dodelio vlasnicima kafića i restorana, opisavši se kao osobu koja je "zaljubljena u ugostiteljstvo". Ali dugoročno ona je optimistična.

- Bečka kultura kafana već je preživela krize. Taj bečki način života nikada neće biti poražen. Kako se kaže, pravi Bečlija nikad ne odustaje - zaključila je.

Beč / Izvor: Profimedia

 

Neki se nikad neće pokoriti - kažu Česi

Militantniji pristup zauzeo je u Češkoj bivši desničarski političar Jiri Janaček, koji sada vodi pivnicu i restoran Mali Janek u Jinceu, gradiću oko 40 kilometara jugozapadno od Praga. Organizovao je proteste protiv restrikcija zajedno s drugim vlasnicima pabova i ponovo je počeo s radom 9. decembra. Otad je otvoren uprkos karantinu, posetama policije i kaznama javnozdravstvenih vlasti.

- Nikad se neću pokoriti vladinim restrikcijama - rekao je, obećavši da "neće stati dok vlada ne prestane nanositi štetu zemlji".

Janaček je izgubio strpljenje prema vladi kad je triput promenila pravila u nedelju dana. Odbacio je opasnost od širenja zaraze u ugostiteljskim objektima kakav je njegov.

- Ne postoji precizno istraživanje koje bi to sa sigurnošću dokazalo - uporan je.

Prag / Izvor: Profimedia

 

Nekima je prekasno - poručuju Švajcarci

Laurent Terlinčamp, predsednik udruženja ugostitelja u Ženevi, ukratko je opisao tešku situaciju u kojoj se nalaze.

- Čekamo pomoć koja nikad ne stiže, obećanja koja se nikad ne ispune, a ono malo pomoći što stigne je beznačajno - rekao je. Terlinčamp je kazao da su članovi njegovog udruženja očajni, dodavši da je za 30 posto njih, što u Ženevi odgovara 600 firmi, već prekasno.

Kazao je da vlasti treba da im daju više konkretnih informacija kako bi zaštitili posao od kojeg žive.

- Meni je važno da znam kada ćemo moći ponovno da otvorimo pod održivim uslovima i da u međuvremenu dobijam pomoć koja znači da neću izgubiti svoj život i svoju strast  - naglasio je Terlinčamp.

Cirih / Izvor: Reuters

 

"Možda ćemo morati da krišimo zakon" 

Vlasnici restorana i barova u Sofiji planiraju ove sedmice "protest za slobodu" nakon što im vlada nije odredila datum kad će moći početi s radom. Jedan od organizatora je Martin Mihajlov, koji je više od dve decenije vodio neke od najpopularnijih klubova u Sofiji i sada vodi tri bara.

- Ne mogu da se setim kada su vlasti dale rok i onda ga sprovele. Više ne možemo da trpimo ovakvo ponašanje. Nije nam drago da moramo da kršimo zakon, ali jednom ćemo i to možda morati jer ne vidimo bilo kakvu pomoć države - naglasio je Mihajlov.

Ima samo reči hvale za svoje poverenike zbog njihove pomoći i tolerancije, uključujući vlasnike lokala.

- I dalje gomilamo dugove i dobro znamo da će, kad god da otvorimo, oporavak biti veoma spor - zaključio je Mihajlov.

Piše:
SrbijaDanas/Nezavisne
02.02.2021. 09:54
Pogledajte više