Kina - SUPERSILA u nastajanju: 700 miliona vojnika SPREMNO, svetska mora dobijaju NOVOG KORMILARA

10.05.2017. 22:11
Piše:
SrbijaDanas/ Advance
Kineska vojska / Izvor: Profimedia
Kineski san postaje realnost

Fenomenalni ekonomski napredak doneo je Kini velike i neslućene mogućnosti na svetskoj političkoj sceni. Od zaostale zemlje koja je 1978. imala BDP po glavi stanovnika sličan Zambiji transformisala se do druge najveće svetske ekonomije i najvećeg svetskog izvoznika. Brzi ekonomski rast zahteva osiguranje bezbednosnih interesa pa je i Kina posljednjih decenija i godina napravila izvanrednu vojnu transformaciju.

KOREJSKO POLUOSTRVO NA IVICI RATA ZBOG SAD: Pjongjang je spreman na preventivan nuklearni napad

STO DANA KOJI SU UPLAŠILI SVET: Najveći USPESI i PROMAŠAJI Trampove vladavine

Današnja kineska vojska, službenim imenom, Narodnooslobodilačka vojska Kine (NOV) treća je vojna sila sveta, a po nekim pokazateljima u budućnosti bi mogla postati najjača na svetu. Kad se uzme u obzir ukupno stanovništvo, geografski elementi, vojni budžet, oprema i tehnika, Kini sve ide u prilog. 

Kineska vojska / Izvor: Profimedia

Ukupna populacija Kine iznosi preko 1.3 milijarde. Dostupnost ljudstva broji 750 miliona vojnika. Od toga broja njih 619 miliona je spremno i sposobno služiti u vojsci. Godišnje 19 550 000 Kineza ulazi u životnu dob spremnu za služenje u vojsci. Broj aktivnog osoblja iznosi 2 235 000, a aktivnih rezervista ima 2 300 000 što kinesku vojsku čini najvećom na svetu.

Poređenja radi SAD imaju 1.4 miliona vojnika spremnih za borbu, Indija 1.3 miliona, Rusija 766 000. S obzirom na broj stanovnika 0.4% kineskih državljana su vojnici. Kina do kraja tekuće godine planira smanjiti broj neborbenih trupa za 300 hiljada što bi strukturu vojske moglo promeniti u korist vazdušnih i mornarskih snaga, ali i u korist visoke tehnološke vojne opreme. Međutim, vojska Kine će ostati najbrojnija svetska vojna sila s brojem trupa od dva miliona.

Svet u STRAHU od proslave DANA SUNCA, Severna Koreja SPREMNA! (FOTO)

Geografija ide u korist najmnogoljudnijoj svetskoj zemlji. Površina teritorija iznosi preko 9 miliona kilometara kvadratnih, 22 457 km granice sa susednim zemljama, dužina obale: 14 500 km, 110 000 vodenih puteva. Kina predstavlja svojevrsni kontinent u kontinentu i treća je na svietu po površini zemljišta. Geografski položaj štiti Kinu od moguće spoljne invazije.

Kina soping cetvrt / Izvor: Profimedia/ilustracija

Prema visini vojnog udela Kina je na drugom mestu sa 161 milijardom $, prvi je SAD (587 milijardi $). Ispred je vojnih velesila kao što su Velika Britanija (45 milijardi $), Rusija (44 milijarde $), Indija (51 milijarda $), itd. Udeo vojnog proračuna otprilike čini 2% kineskog BDP-a, ali procene su da zapravo iznosi više.

Od 2005. do 2014. službeni vojni budžet se povećavao godišnje u proseku za 9.5%. Ove godine najavljeno je povećanje za oko 7%.

DA LI ĆE DOĆI DO RATA IZMEĐU SEVERNE KOREJE I SAD?! Oštra retorika i demonstracija vojne moći svetskih sila!

Kineska narodnooslobodilačka vojska deli mnoga svojstva drugih oružanih snaga širom sveta, ali ima i svoje specifičnosti. NOV je podejeljena na četiri osnovna roda: kopnene, pomorske, vazdušne i raketne sastave, ali postoji i peti rod: strateška pomoćna sila koja je odgovorna za logistiku, svemirske i kiber kapacitete i razvoj informacijskih tehnologija.

Kineski i američki brodovi / Izvor: Profimedia

Kad se radi o zemaljskim tehničko-tehnološkim borbenim sastavima, Kina poseduje 6 457 tenkova, 4 788 borbenih oklopnih vozila, 1 710 samohodnih topova, 6 246 vučene artiljerije, 1 770 višecevnih raketnih bacača. 

Kina posjeduje sofisticirane balističke projektile različitih tipova i dometa - od konvencionalnih kratkometnih projektila do nuklearnih interkontinentalnih. U posljednje vreme vrše se testiranja i razvoj novih ofenzivnih projektila, uključujući hipersonične letelice, nove projektile, ažuriranja starih projektila i razvoj metoda protubalističke obrane. Kina ima u svom arsenalu najmanje 1 200 kratkometnih balističkih projektila s konvencionalnim bojevim glavama. Većina ih je smeštena na jugoistoku zemlje blizu Tajvana. 

Raketa / Izvor: Profimedia

Pretpostavlja se da Kina poseduje oko 50-60 interkontinentalnih balističkih projektila. Iako javni izvori nude različiti opseg kineskog nuklearnog arsenala, stručnjaci se slažu da Kina ima između 200 i 300 nuklearnih bojevih glava koje su napravljene pre 1991.

Kineski svemirski program je jedan od najbrže rastućih na svetu. Kina poseduje oko 70 satelita koji se koriste za vojne svrhe, a oni uključuju komunikacije, navigaciju, pozicioniranje itd. 

TRAMPOVA POLITIČKA MOČVARA: Sedam GREHOVA šefa Bele kuće, koliko koštaju LAŽNA OBEĆANJA?

Kineska vojna industrija je nastala kopirajući zapadnu i rusku vojnu tehnologiju kako bi uspešno kombinovala strane i domaće tehnologije. Trenutno su Kinezi na rubu tehnološkog proboja stvarajući put za razvijanje oružja i opreme za tzv. mrežno-centrično ratovanje koje spaja borbenu moć s informacijskim tehnologijama.

Svemirska ekspedicija / Izvor: Profimedia/ilustracija

 Kineska vojna moć poslednjih godina i decenija nastala je kao posledica geopolitičkih napetosti koje se uglavnom tiču Kine. Kineski vojni cilj jest da budu najmoćnija vojna sila na Azijsko-pacifičkom području, ali i imati visoko mobilnu vojsku koja je sposobna pokazivati snagu širom planete. Krizna žarišta zbog kojih se dogodila vojna ekspanzija su Južno kinesko more, Istočno kinesko more, Korejsko poluostrvo i pitanje Tihog okeana u celosti. Naravno, Kini je cilj koristiti oružane snage za nastavak čvrste kontrole nad situacijom u zemlji i ne dopustiti bilo kakve secesionističke težnje Hong Konga.

KINESKI GROM: Ovaj avion je strah i trepet za američke F16! (VIDEO)

 U poslednje vreme najviše je medijski spominjan problem Severne Koreje. Totalitarni režim u Pjongjangu jeste velik problem za Kinu zato što razvoj severnokorejskog nuklearnog i balističkog programa služi SAD-u kao izgovor za jačanje svoje prisutnosti u Južnoj Koreji i postavljanja sastava poput THAAD-a koji zapravo blokiraju kineske, a ne severnokorejske projektile.

Kineska vojska / Izvor: Profimedia

Kina bi u Drugom Korejskom ratu svakako intervenisala na ovaj ili onaj način kako bi zaštitila svoju granicu. Krijumčarenje nuklearnog materijala i izbeglice su ono što vladajućoj komunističkoj eliti u Pekingu nikako ne odgovara u slučaju rata i raspada Kimova režima. Kinezi bi bili spremni u ratu braniti Severnu Koreju, ili barem deo nje kako bi očuvali svojevrsni 'zaštitni sloj' prema proameričkoj Južnoj Koreji. Takva okrnjena Severna Koreja bila bi kineski satelit.

AZIJSKI ZMAJ POSUSTAJE?! Usporio rast kineske industrije u aprilu

Iako se nakon stupanja Donalda Trampa na dužnost predsednika, situacija oko Južnog kineskog mora malo smirila, to područje je zapravo najopasnije krizno žarište na svetu. Upravo se u vodama južno od Kine odlučuje može li Peking ovladati svojim dvorištem, tj. zapadnim Pacifikom.

Američki avioni srušeni u Pacifik / Izvor: Profimedia/ilustracija

Najveći teritorijalni sporovi su oko ostrva - Spratly, Paracelskih i Pratas kao i oko Šarborah grebena, ali i oko drugih grebena, otočića i graničnih linija na moru. Sporne vode osim svog važnog geostrateškog i trgovinskog položaja obiluju naftom i plinom. Naime, procenjeno je da se u Južnom kineskom moru nalazi 11 milijardi barela nafte i 190 trilijuna kubičnih stopa prirodnog plina. Ne treba posebno napominjati da su sporne vode bogate ribom koja je izuzetno važan proizvod na brzorastućim azijskim tržištima. 

Nasipanje umetnutih ostrva, grebena, luka, pisti i vojnih postrojenja načini su kako se Kina širi morem za kojeg smatra da joj pripada u meri preko 80% . Zahtevi u Južnom kineskom moru doveli su Peking do sukoba sa skoro svim susedima i do napetih odnosa sa SAD-om. I čini se da Kinezi uspevaju, tj. malo pomalo osvajaju Južno kinesko more. Peking želi preuzeti kontrolu nad što većim vodama kako bi mogao blokirati američke vojnopomorske snage ako dođe do ozbiljne krize. Tu bi Kina mogla zaratiti sa skoro svim susedima, osobito Vijetnamom i Filipinima, koji bi brzo pozvali SAD u pomoć. Rat bi mogao prerasti u Treći svjetski rat.

Kina / Izvor: Reuters

Istočno kinesko more je problematično zbog sukoba Kine s Japanom oko Sinkaku/Diaoyu ostrva koje Tokio poseduje, a Peking želi. Postoje sumnje da bi Kina mogla poslati komandose u obliku ribara da odrade jednostrani čin zauzimanja ostrva na nenaseljeno ostrvo čime bi Japan doveli pred svršen čin. Ali, ovde Sinkaku ima obvezu štititi i Vašington prema zajedničkom ugovoru o obrani potpisanom 1951. a kojeg je posljednji put Obama potvrdio 2014. 

Svetski pomorski robni rokovi premestili su se s Atlantika na Tihi ocean i tu ostaju veliki izazovi za budućnost i upravo na tihookeanskim obalama će se odvijati trka za trgovinsku i političku prevlast između SAD-a i Kine.

TRAMPOVE I ĐINPINGOVE POLITIČKE IGRE: Zašto je kineskom predsedniku potreban Tramp? (FOTO)

Trgovina je u interesu obe zemlje iako se Amerikanci zalažu u očuvanju Pax Americane, a Kinezi formalno za multipolarni poredak, iako sanjaju poredak gde bi Kina bila jedina supersila budućih vremena.

Američko-kineska trgovinska razmena je 2016. iznosila 648.2 milijarde dolara. Imati snažne pomorske snage na Tihom oceanu kineski je cilj kako bi nad zapadnim delom Pacifika ostvarili što veću dominaciju i tako prisilili Amerikance na popuštanje u trgovinskim sporazumima.

I za kraj, Kina ne može biti svetska supersila bez snažne vojne oštrice.

Kineski vojnici u stroju sa velikom nacionalnom zastavom / Izvor: Profimedia

Kina gradi svoju prvu prekomorsku (inostranu) vojnu bazu izvan matične teritorije u Džibutiju na rogu Afrike koja bi trebala biti dovršena ove godine. Ostale države u kojima bi Kinezi navodno bili zainteresirani postaviti baze su Oman, Sejšeli i Pakistan.

Planeri u Pekingu kroz 'Kineski san' i druge projekte iznose težnju da korak po korak postaju najmoćnija sila na svetu.

Ovo je pet NAJMOĆNIJIH VOJNIH ARMIJA na SVETU, od njih STREPI planeta!

Amerika stagnira i spoljnopolitički je prenapregnuta, Rusija ima svoja ograničenja, ni jedna evropska sila se ne može dovoljno istaći, Indija i Brazil još moraju puno napredovati da postanu globalne sile. Takav odnos snaga u svetu Kini pruža veliku priliku da preuzme svetsko vođstvo, a ako nastavi ovim tempom kineska vojska bi po snazi mogla preteći američku u roku deset, petnaest godina.

 

Piše:
SrbijaDanas/ Advance
10.05.2017. 22:11
Pogledajte više