KO JE EJVRIL HEJNS, GLAVNI OBAVEŠTAJAC AMERIKE: Prvi put u istoriji žena na čelu svih tajnih službi SAD-a (FOTO)

21.01.2021. 10:37
Piše:
SrbijaDanas/JutarnjiList
ejvril Hejns / Izvor: Reuters
Ejvril Hajns je pedesettrogodišnja pravnica koja je već bila na poziciji prve žene zamenika direktora CIA-e

Prva kadrovska odluka novog američkog predsednika Džoa Bajdena bila je postavljanje Ejvril Hejns na čelo nacionalnih obaveštajnih službi. Senat je to odobrio, pa je Ejvril Hejns postala prva žena na toj funkciji. Izglasana je s 84 glasa za i tek 10 glasova protiv.

UMRO NAKON DRUGE ZARAZE KORONOM: Slučaj koji je šokirao nauku

UMRO NAKON DRUGE ZARAZE KORONOM: Slučaj koji je šokirao nauku

OBAVEZNA FFP2 MASKA I TESTIRANJE PRE POSLA: Nova pravila i za tinejdžere!

OBAVEZNA FFP2 MASKA I TESTIRANJE PRE POSLA: Nova pravila i za tinejdžere!

PRAVDA ZA PETLIĆE: Nemačka zabranjuje ubijanje muških pilića

PRAVDA ZA PETLIĆE: Nemačka zabranjuje ubijanje muških pilića

Ejvrli Hejns ima sve kvalifikacije za taj posao, kao bivša zamenica direktora CIA-e. Ona će biti na čelu Bajdenovog bezbednosnog tima, sa zadatkom da nadzire sve agencije koje čine američku obaveštajnu zajednicu.

Pre toga na toj je funkciji bio Džon Retklajf, verni Trampov pristalica, republikanac iz Teksasa koji za taj posao nije bio kvalifikovan, s obzirom na to da je pre toga bio senator, gradonačelnik gradića od 7.000 stanovnika i javni tužilac u Istočnom distriktu Teksasa.

Ejvril Hejns (53) je pravnica koja je od 2010. radila u savetničkom timu predsednika Baraka Obame, od 2013. je kao prva žena bila zamenica direktora CIA-e, a od 2015. do 2017. bila je zamenica predsednikovog savetnika za nacionalnu bezbednost.

 

Zalaže se za "agresivan stav" prema Kini

Senator Mark Vorner, demokrata iz Virdžinije, šef odbora za obaveštajne poslove u novom Senatu, izrazio je zadovoljstvo izborom Ejvrli Hejns: - Nakon što je četiri godine namerno potkopavana, obaveštajna zajednica zaslužuje snažnu liderku da je vodi i ponovo oživi.

Dobila je podršku dobrog dela republikanaca. Marko Rubio, odlazeći republikanski predsednik odbora za obaveštajne poslove, rekao je da mu je drago da su mu se kolege iz Senata pridružile u potvrđivanju imenovanja Ejvril Hejns na tu važnu funkciju.

ejvril Hejns / Izvor: Reuters

 

Pre potvrde, Ejvril Hejns morala je da odgovara na detaljna pitanja članova senatskog odbora za obaveštajne poslove. Između ostalog, odgovorila je da bi SAD trebale da zauzmu "agresivan stav" prema pretnji koju predstavlja Kina.

Takođe smatra da bi trebalo da se nađe nnačin kako naterati odgovorne u inostranstvu da plate za štetu počinjenu hakerskim napadima, govoreći u slučaju nedavnog hakovanja SolarWindsa, za šta se sumnjiči Rusija.

Piše:
SrbijaDanas/JutarnjiList
21.01.2021. 10:37
Pogledajte više