Komesar za ljudska prava Saveta Evrope: EU da promeni izbegličku politiku

24.03.2017. 00:31
Piše:
Tanjug
migranti / Izvor: Profimedia
On smatra da je sistem nepravičan prema zemljama koje su prve na udaru

Evropska izbeglička politika nije održiva i Evropska unija bi brzo trebalo da je promeni, izjavio je danas komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks.

On smatra da bi zemlje članice EU trebalo da uzmu u obzir porodične veze kada premeštaju tražioce azila i da usklade sistem pomoći koja im se pruža, prenosi Rojters.

- Sistem je nepravičan prema zemljama koje su prve na udaru, pogotovu prema Grčkoj i Italiji... Na njihova pleća stavlja se neizdrživ teret. Ne verujem da to dugoročno može da funkcioniše - rekao je Muižnieks novinarima tokom posete Sloveniji.

Migranti / Izvor: Profimedia

Takozvani Dablinski propisi dopuštaju da zemlje članice EU vrate izbeglice u prvu bezbednu zemlju u koju oni uđu, a to su u najvećem broju slučajeva Grčka ili Italija, podseća britanska agencija.

Prema Muižniejsovim rečima, većina izbeglica želi azil u zemljama kao što su Nemačka i Švedska jer tamo mogu da dobiju veću pomoć i finansijsku podršku nego u većini drugih država članica EU.

Brisel / Izvor: Profimedia

- Potrebno je uskladiti standarde širom Evrope radi podrške integraciji - istakao je on, upozorivši da će u suprotnom biti mnogo sporednih kretanja imigranata kroz EU.

Komesar SE je ukazao i da bi Slovenija trebalo da učini više kako bi migrante, pripadnike manjinske romske etničke zajednice i ljude koji žive u siromaštvu integrisala u društvo.

Piše:
Tanjug
24.03.2017. 00:31
Pogledajte više