KOMITET AMERIČKOG SENATA ZAKLJUČIO: Kovid je verovatno rezultat laboratorijskog incidenta

29.10.2022. 07:14
Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia
U izveštaju Komiteta se navodi da teorija o tome da se virus prirodno pojavio "više ne zaslužuje sumnju" i da je curenje verovatnije

Pandemija kovid-19 "verovatnije da jeste nego da nije" rezultat laboratorijske nezgode, zaključio je komitet američkog Senata, piše The Telegraph. Od početka pandemije, spekulisalo se da je virus nastao kao rezultat curenja iz laboratorije sa Instituta za virusologiju Vuhan u Kini (WIV), koji je prikupljao i manipulisao virusima slepih miševa. Mnogi eminentni naučnici su nastavili da osporavaju teoriju curenja u laboratoriji, tvrdeći da je prirodni događaj prelivanja verovatnije objašnjenje.

OSKRNAVLJENA CRKVA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE: Ulaz u svetinju poliven crvenom farbom, ambasada HITNO reagovala!

OSKRNAVLJENA CRKVA ROĐENJA PRESVETE BOGORODICE: Ulaz u svetinju poliven crvenom farbom, ambasada HITNO reagovala!

NAPADAČ SVE PRIZNAO: Meta nije bio muž, već Nensi Pelosi

NAPADAČ SVE PRIZNAO: Meta nije bio muž, već Nensi Pelosi

IRAN OTKRIO KO STOJI IZA HAOSA: Teheran upro prstom na četiri države i dve obaveštajne službe

IRAN OTKRIO KO STOJI IZA HAOSA: Teheran upro prstom na četiri države i dve obaveštajne službe

Novi izveštaj, međutim, kaže da postoji "određeni broj anomalija" u pojavi kovida-19, prirodno u poređenju sa drugim bolestima koje se prenose, kao što su Sars i Mers. U roku od šest meseci od epidemije Sars-a 2002. godine, naučnici su otkrili vrstu iza izbijanja, ali uprkos široko rasprostranjenoj potrazi, kandidat za kovid-19 nikada nije pronađen.

- Skoro tri godine nakon što je pandemija kovid-19 počela, nedostaju kritični dokazi koji bi dokazali pojavu Sars-CoV-2 i rezultirajuću pandemiju Covid-19 uzrokovanu prirodnim prelivanjem zoonoza - navodi se u izveštaju.

Komitet je takođe rekao da je neobično da se kovid-19 prelio na ljude samo jednom ili dva puta u periodu od dve nedelje, i da se dogodio samo u Vuhanu ili u bližim oblastima.

Vuhan / Izvor: Profimedia
Nejasno je kako je virus putovao

U drugim događajima prelivanja, skok između vrsta desio se više puta i na različitim lokacijama. Slepi miševi koji nose najbliži virus kovid-19 žive u južnoj Kini ili jugoistočnoj Aziji, tako da je nejasno kako je virus prešao više od 1.000 milja da bi stigao do Vuhana, navodi se u izveštaju.

Međutim, WIV je prikupio više od 220 koronavirusa povezanih sa Sarsom, od kojih najmanje 100 nikada nije objavljeno. Osoblje je fotografisano kako nosi neadekvatan nivo lične zaštitne opreme (PPE) dok je predavaoslepe miševe.

Takođe postoje dokazi da su naučnici WIV-a učestvovali u naprednim istraživanjima o koronavirusu koja su bila osmišljena da predvide i spreče buduće pandemije prikupljanjem, karakterizacijom i eksperimentisanjem sa "visokorizičnim" koronavirusom.

Vuhan / Izvor: Profimedia

WIV je takođe podneo predlog 2018. tražeći sredstva za inženjering korona virusa kako bi povećali njihovu sposobnost da inficiraju ljudske ćelije.

Komitet je takođe rekao da je "vredno pažnje" da su najranije varijante kovid-19 već dobro prilagođene za prenos sa čoveka na čoveka. Viši istraživač koronavirusa Ši Žengli iz WIV-a priznao je da je tim zarazio humanizovane miševe sa himernim koronavirusom povezanim sa Sarsom, ali nikada nije objavio rezultate.

Autori izveštaja rekli su da teorija da se virus pojavio prirodnim putem "više ne zaslužuje sumnje" i rekli su da je curenje iz laboratorije verovatnije.

Vuhan / Izvor: Profimedia
"Rezultat incidenta u vezi sa istraživanjem"

Rekli su: "Incident vezan za istraživanje je u skladu sa ranom epidemiologijom koja pokazuje brzo širenje virusa u Vuhanu, pri čemu su najraniji pozivi za pomoć locirani u blizini originalnog kampusa WIV-a u centru Vuhana.

- Ukratko, ljudske greške, mehanički kvar, ugrizi životinja, bekstvo životinja, neadekvatna obuka, nedovoljno finansiranje i pritisak za rezultate mogu dovesti do bekstva virulentnih patogena, koji bi zauzvrat mogli da zaraze životinje i ljude i dovedu do oslobađanja virusa iz laboratorije.

kina / Izvor: Profimedia

- Na osnovu... javno dostupnih informacija, čini se razumnim zaključiti da je pandemija kovid-19, pre nego da nije, rezultat incidenta u vezi sa istraživanjem... hipoteza o prirodnom zoonotskom poreklu više ne zaslužuje sumnju".

Novi izveštaj dolazi samo nedelju dana nakon što su naučnici tvrdili da su pronašli dokaze da je kovid-19 napravljen u laboratoriji. Profesor Fransoa Balu, direktor Instituta za genetiku UCL, rekao je da je to "najjači dokaz do sada protiv jednostavnog scenarija strogog zoonotskog porekla za Sars-CoV-2".

Piše:
Srbija Danas/Telegraf.rs
29.10.2022. 07:14
Pogledajte više